ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Φιλίππου: 93 χρόνια μαγειρευτά

Από το 1923 στο ίδιο πόστο στο Κολωνάκι, η ταβέρνα του Φιλίππου είναι σημείο αναφοράς στη γειτονιά.

08.02.2016| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Φιλίππου: 93 χρόνια μαγειρευτά

Από το 1923 στο ίδιο πόστο στο Κολωνάκι, η ταβέρνα του Φιλίππου είναι σημείο αναφοράς στη γειτονιά.

Η θέση: Ξενοκράτους, κέντρο αλλά και απόκεντρο στο Κολωνάκι.


Η ατμόσφαιρα: Ζεστή και φιλική, παλιάς ταβέρνας, όχι αυτή της λαδόκολλας αλλά του κολλαριστού άσπρου τραπεζομάντηλου και του στρωμένου τραπεζιού. Στον τοίχο παλιές φωτογραφίες από τον καιρό που ο Φιλίππου ήταν ταβερνάκι με βαρέλια και χώμα κάτω, και από τους διασήμους θαμώνες του μαγαζιού.
Το φαγητό: Στον Φιλίππου θα φάμε τα γνωστά και μη εξαιρετέα πιάτα που έφτιαχνε η μανούλα μας στο σπίτι. Δεν θα μάς μείνουν αξέχαστα, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι τα πιάτα που θυμόμαστε ανέκαθεν. Θα βρείτε τα πάντα, ό,τι περιμένετε να φάτε σε μια κλασική ελληνική ταβέρνα, από χταποδάκι ξιδάτο και ταραμομελιτζανοσαλάτες ώς χοιρινό λεμονάτο στον φούρνο. Ξεκινήσαμε με χόρτα βραστά, χταποδάκι ξιδάτο και γίγαντες Πρεσπών. Και τα τρία νόστιμα, φρεσκομαγειρεμένα με σωστό ελαιόλαδο. Ως κύριο δοκιμάσαμε τα γιουβαρλάκια, με αυγολέμονο δεμένο με αλεύρι. Αναγκαίο κακό για ένα πιάτο εστιατορίου. Πήραμε ακόμη ένα χοιρινό λεμονάτο και κρασί λευκό. Μάς κέρασαν (όπως πάντα το γλυκό). Όλα ήταν αυτό που περιμέναμε, πιάτα της «μαμάς». Αν πάτε ψάχνοντας για υψηλή μαγειρική ή «δημιουργική κουζίνα» θα φύγετε απογοητευμένοι. Αν πάτε να φάτε ένα φαγητό απλό, μία σαλάτα και μια πίτα, με φρέσκα υλικά και «κλασικά» μαγειρεμένα, τότε θα φύγετε πολύ ικανοποιημένοι. Αν μάλιστα λάβετε υπ’ όψιν σας το λεγόμενο «value for money», τότε θα φύγετε ευτυχείς, καθώς στον Φιλίππου το άτομο χορταίνει άνετα με 15-17 ευρώ.

Ο λογαριασμός: Χύμα κρασί Ροδίτης και Σαββατιανό το λευκό, και Merlot το κόκκινο, τόσο καλό που αποτελεί το 85% της κατανάλωσης, κάποια καλά ελληνικά εμφιαλωμένα, μπίρες, και το «απαραίτητο» μεσημεριανό ουζάκι.


Η κάβα: 15-17 ευρώ το άτομο. Εμείς πληρώσαμε 34 ευρώ για σαλάτα, δύο πρώτα, δύο κύρια πιάτα και κρασί.

Επιπλέον πληροφορίες: Το πάρκινγκ δύσκολο αλλά όχι αδύνατο στη γειτονιά. Ωράριο: Μεσημέρι-βράδυ ανοικτό καθημερινά, 13.00-17.00 και 20.00-24.00. Σάββατο μεσημέρι: 13.00-17.00, Κυριακή κλειστά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT