ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΦΙΤΑ: Χωρίς μενού

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε δημιουργικές συνταγές σε μια δροσερή αυλή στο Νέο Κόσμο.

16.08.2019| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
ΦΙΤΑ: Χωρίς μενού

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά σε δημιουργικές συνταγές σε μια δροσερή αυλή στο Νέο Κόσμο.

Η θέση: Ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες του Νέου Κόσμου, με τον ήχο του τραμ που περνάει κατά διαστήματα και τη λιγοστή κίνηση.

Η ατμόσφαιρα: Η αυλή του ολοκαίνουργιου ΦΙΤΑ γεμίζει κόσμο από νωρίς. Τα γαστρονομικά νέα στην πρωτεύουσα διαδίδονται γρήγορα, ειδικά όταν πρόκειται για τη νέα ιδέα του πάντοτε δραστήριου Φώτη Φωτεινόγλου (Σεϋχέλλες) σε συνεργασία με τον Θοδωρή Κασσαβέτη.

Το φαγητό: Η βαρύτητα δίνεται στις πρώτες ύλες και στη μαγειρική, και αυτό το καταλαβαίνεις και από τον χώρο: απλός και λιτός, με ανοιχτή κουζίνα, για να φαίνονται όλες οι κινήσεις των μαγείρων. Το μενού είναι σφιχτό και δεμένο και η έμφαση δίνεται στο ψάρι και στα θαλασσινά. Ανοίγει στις τέσσερις το μεσημέρι, και αυτό για να προλάβουν οι μάγειρες να πάνε στην αγορά να ψωνίσουν, να φτιάξουν το μενού και να κάνουν προετοιμασία. Ναι, το μενού αλλάζει κάθε μέρα, ανάλογα με αυτά που βρίσκουν στην αγορά. Δεν αρκούνται σε έναν ψαρά, σε έναν προμηθευτή λαχανικών: από νωρίς το πρωί βγαίνουν για ψώνια και ακολουθεί η δημιουργική διαδικασία τού να σκεφτούν πιάτα και τρόπους μαγειρέματος. Κάποια από τα πιάτα μένουν σταθερά όσο τα υλικά είναι εποχής, όπως η εντυπωσιακή γεμιστή αγκινάρα με ρύζι γιαλαντζί και εξαίσια ταραμοσαλάτα ή το μιξινάρι (είδος κέφαλου) Μεσολογγίου πλακί.

Από την πολίτικη κουζίνα προέρχεται η έμπνευση για τις σαρδέλες σε αμπελόφυλλο, ενώ το σεβίτσε λαβράκι με γουακαμόλε είναι από τις καλύτερες εκδοχές σεβίτσε που έχουμε δοκιμάσει σε αθηναϊκό τραπέζι. Ενδιαφέρον είχε και η μαριναρισμένη ντάσκα (είδος μικρού τόνου), που σερβίρεται με χόρτα και μουστάρδα ντιζόν. Στην αρχή μάς φάνηκε μπανάλ η μουστάρδα, αλλά η ιδιαίτερα πικάντικη γεύση της ταίριαξε απόλυτα με την οξύτητα των χυμών του ψαριού και την αλμύρα της σόγιας. Βελτίωση επιδέχονται οι σουπιές με σπανάκι που δοκιμάσαμε, θα τις θέλαμε πιο ντούρες και με πιο ξεκάθαρη γεύση. Πολύ ωραίο ήταν το ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι, αργής ωρίμασης. Πριν πάμε, είχα ακούσει για το θράψαλο σουβλάκι, το γεμιστό καλαμάρι, το σκουμπρί με πουρέ από ρεβύθια, το τηγανητό σαλάχι, αλλά δεν υπήρχαν, οπότε θα πρέπει να ξαναπάμε και να ξαναπάμε… Θα ήταν ωραίο αυτή η γαστρονομική αναζήτηση να καταλήξει σε ένα ευρύ μενού πολλών πιάτων, που θα εναλλάσσονται ανάλογα με τις πρώτες ύλες και τις εποχές, και οι σεφ να συνεχίσουν να ψάχνονται τόσο στην αγορά όσο και πάνω από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια.

Ο λογαριασμός: Δύσκολα θα δώσετε πάνω από 20 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Αρκετά εμφιαλωμένα, κυρίως ελληνικά κρασιά, αποστάγματα, εμφιαλωμένα και μη.

Επιπλέον πληροφορίες: Τρίτη-Σάββατο 14:00-00:00. Κυριακή 13:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για ψάρι

Αθήνα

Νέος Κόσμος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών