ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γευστική περιήγηση στη Σκύρο

Η Σκύρος, ένα μικρό ανεξερεύνητο από πολλούς διαμάντι του Αιγαίου πελάγους, έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση. Οι αστακομακαρονάδες είναι το φόρτε του, αλλά το νησί έχει …

03.08.2015| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής
Γευστική περιήγηση στη Σκύρο

Η Σκύρος, ένα μικρό ανεξερεύνητο από πολλούς διαμάντι του Αιγαίου πελάγους, έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση. Οι αστακομακαρονάδες είναι το φόρτε του, αλλά το νησί έχει και πολλά αιγοπρόβατα και παράγει και τυριά. Τα καλύτερα σημεία για να γευτούμε τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού:


Γιώργος και Κώστας Χιώτης.

Οι ιστορίες του μπάρμπα
Ψαράς από τους καλύτερους του νησιού ήταν ο κυρ- Χρήστος, ο θείος του Γιώργου και του Κώστα Χιώτη που από το 2006 μετέτρεψαν το σπίτι του μπάρμπα τους σε μία από τις ομορφότερες ταβέρνες του Αιγαίου. Με θέα την παραλία του Μώλου, τα δύο αδέρφια που έχουν ζήσει και εργασθεί σε εστιατόρια της Αθήνας, μαγειρεύουν εδώ υπέροχα παραδοσιακά πιάτα με έμφαση στους ουζομεζέδες και το ψάρι. Δοκιμάσαμε μελωμένες σουπιές μαγειρευτές, βλίτα και σαλατικά τραγανά, όπως βέβαια και την ελαφριά ψαρόσουπα του μαγαζιού, όπως και τη σπεσιαλιτέ του νησιού, την αστακομακαρονάδα. Φωτογραφίες κι οικογενειακά κειμήλια κρατούν ζωντανές τις μνήμες σ’ έναν χώρο όπου μπορεί κανείς ν’ ατενίζει το πέλαγος, όπως κάποτε και μπάρμπα-Χρήστος.

(Παραλία Μώλος, T/22220-91.453)



Ψαρόσουπα στη Σταματία.

Της Σταματίας
Οι παραγγελίες πέφτουν βροχή ήδη από την… Αθήνα. Κι αφού κανείς προσπεράσει με προσοχή κατσίκια να τον θωρούν ατάραχα μες στη μέση του δρόμου που οδηγεί στη πανεμορφη παραλία του Πεύκου, θα βρει τη δροσερή αυλή της κυρίας Σταματίας Καλημέρη- Γαβριήλ, πάνω στη θάλασσα. Με το που θα μπει κανείς στη κουζίνα, θα δει τις περίφημες πίτες της, όπως τη κολοκυθοτυρόπιτα, και θα αποπλανηθεί από όλες τις μυρωδιές που δραπετεύουν από τις κατσαρόλες της. Κατσικάκι λεμονάτο, σουτζουκάκια με το ρύζι, μαμαδίσια κεφτεδάκια, ψαρόσουπα ντόπια, αλλά και εκείνοι οι τροφαντοί ντολμάδες της μαγείρισσας παρελαύνουν στα πιάτα της για να υπενθυμίσουν το μεγαλείο της ελληνικής κουζίνας. Και βέβαια να μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε αστακομακαρονάδα από τα χεράκια της.

(Πεύκος, T/6972-558.232)


Ο παππούς κι εγώ
“Γιαπράτσα”, “πετνέ με μακαρόνια”, λαδόπιτα με ξυνοτύρι είναι μόλις κάποια από τα εδέσματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Χώρα, στο εστιατόριο “Ο παππούς μου κι εγώ” που λειτουργεί μόνο το βράδυ. Η τοπική κουζίνα σε συνδυασμό με “περατζάδα” στη μεγάλη στράτα αποτελεί ιδανικό συνδυασμό. Το “αδερφάκι” του εστιατορίου βρίσκεται στο δρόμο προς τη Καλαμίτσα και διαθέτει μια μεγάλη αυλή- δροσερό καταφύγιο για μετά το μπάνιο. Εκεί, εκτός από τις τοπικές λιχουδιές που προσφέρονται και στη Χώρα, προσφέρει και πιάτα με γκουρμέ πινελιές όπως φιλέτο κοτόπουλο μαγειρεμένο σε πόρτο, μιλφέιγ μελιτζάνας με μοτσαρέλα, μανούρι και φρέσκο δυόσμο, al dente ρυζότο θαλασσινών και βέβαια ό, τι εμπνέεται κάθε μέρα η Σταυρούλα Λιοσάτου, η μαγείρισσα στο μαγαζί της Καλαμίτσας.

(Χώρα: Τ/22220-93.200, Καλαμίτσα: Τ/22220-92.200 αντίστοιχα)


Στέλιος
“Μακαρόνια με τη ζούμη”, “τυροπτάρια με τραχανά”, χταποδοκεφτέδες, κατσικάκι λεμονάτο στο πήλινο σιγοψημένο για επτά ώρες στον ξυλόφουρνο, ψάρια στη σχάρα και ψαρόσουπα είναι μόλις κάποιες από τις νοστιμιές της κυρίας Φρόσως που στη κουζίνα έχει στήσει το στρατηγείο της. Έξω, μια μεγάλη σάλα υποδέχεται τον κόσμο που έρχεται εδώ να δοκιμάσει τα τοπικά εδέσματα του νησιού με θέα θάλασσα.

(Γυρίσματα, Τ/22220-91.385)


Η Ταβέρνα του Τάκου (γνωστή και «Άγιος Πέτρος»)
Ο κρεοφαγικός σταθμός του νησιού βρίσκεται στη παραλία του Αγίου Πέτρου. Η στάνη της οικογένειας Μαυρίκου βρίσκεται κοντά στη ταβέρνα και τη τροφοδοτεί με τοπικά τυριά και βέβαια κρέας. Επιπλέον έχουν το δικό τους μποστάνι, αλλά και το δικό τους κρασί. Αυτό θα πει λοιπόν αυτάρκεια. Κλέφτικο, κατσικάκι λεμονάτο με λαχανικά και σκυριανή γραβιέρα στη λαδόκολλα, κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια, κατσικάκι γεμιστό (με ψιλοκομμένο συκωτάκι, ρύζι κι άνηθο), παϊδάκια και ό,τι άλλο ονειρεύεται κάθε κρεατοφάγος. Στον “Άγιο Πέτρο” μπορείτε να γευτείτε και μια πρωτότυπη ομελέτα: αυγά με εντεράκια από αρνάκι γάλακτος και “απάλι” -φρέσκο ανάλατο τυρί σαν φέτα.

Άγιος Πέτρος, Τραχύ Σκύρος, Τ/6972-842.116

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών