ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κεραμαριό: Στα Άγραφα τρώνε χυλοπίτες και πλαστό

Mας άρεσε η ρουστίκ απλότητα που είχαν οι τσιγαριαστές χυλοπίτες με κεφαλοτύρι και η βραστή γίδα με ένα ζωμό θεσπέσιο.

26.03.2019| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Κεραμαριό: Στα Άγραφα τρώνε χυλοπίτες και πλαστό

Η θέση: Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα και 30 από τα Τρίκαλα βρίσκεται ο μικρός συνοικισμός Κεραμαριό, στο χωριό Δρακότρυπα, στα Άγραφα.

Η ατμόσφαιρα: Χωμένη μέσα στη φύση, χτισμένη με ξύλο και πέτρα, η ταβέρνα θυμίζει σαλέ, κι έχει θέα εκπληκτική. Τις κρύες μέρες είναι υπέροχα στη μικρή σάλα της εισόδου, με τις ροτόντες μπροστά στο τζάκι.

Το φαγητό: Η Κική Σταμούλη κουμαντάρει την κουζίνα κι ο συνιδιοκτήτης σύζυγός της, ο Δημήτρης, είναι διαχειριστής της ταβέρνας. Όπως μου εξηγούν χρησιμοποιούν ντόπια κρεατικά και γενικότερα πρώτες ύλες, ενώ το ψωμί τους το ζυμώνουν στην κουζίνα τους και είναι εξαιρετικό. Δοκιμάσαμε για ορεκτικά πιπεριές (κέρατα) τηγανητές γεμιστές με κατσικίσιο τυρί, φέτα πανέ με σουσάμι και μέλι, πλαστό με καλαμποκάλευρο φέτα και χόρτα, και πρασολουκάνικο από το Μουζάκι. Από τα κυρίως μας άρεσε η ρουστίκ απλότητα που είχαν οι τσιγαριαστές χυλοπίτες με κεφαλοτύρι και ντόπιο βούτυρο, το καλοχυλωμένο μοσχαράκι γιουβέτσι και η βραστή γίδα με ένα ζωμό θεσπέσιο. Όλα καλά αν σταματούσαμε εδώ. Όμως ο κατάλογος αρχίζει και πλατειάζει, και όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι μοιραίο να συμβαίνουν και αστοχίες, όπως για παράδειγμα οι όχι και τόσο καλοφτιαγμένοι κολοκυθοκεφτέδες καθώς και τα παράταιρα μανιτάρια πανέ που ήταν γεμισμένα με μια φλύαρη κρέμα από ροκφόρ.

Ο λογαριασμός: 15-18€/άτομο, χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Το χύμα κρασί που δοκιμάσαμε δεν ήταν καλό, αλλά διατίθενται κάποια εμφιαλωμένα κρασιά της ευρύτερης περιοχής, σε προσιτές τιμές.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό καθημερινά μεσημέρι και βράδυ. Ακριβώς δίπλα στην ταβέρνα λειτουργούν οκτώ αυτόνομες, παραδοσιακές κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT