ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κούβελος

Προσεγμένη ελληνική κουζίνα σε μια ταβέρνα αξιώσεων.

07.04.2011| Updated: 31.10.2023
Κούβελος

Προσεγμένη ελληνική κουζίνα σε μια ταβέρνα αξιώσεων στο Κουκάκι.

Η θέση: Στο δρόμο που ξεκινά από τα Άνω Πετράλωνα για να καταλήξει στο Κουκάκι, πολύ κοντά στον περιφερειακό του Φιλοπάππου.

Η ατμόσφαιρα: Θα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις και νεοταβέρνα, αν δεν φοβόσουν ότι οι συσχετισμοί είναι μάλλον αρνητικοί. Εμείς το εννοούμε με την καλή έννοια. Γιατί ταβέρνα νέτη-σκέτη δεν τη λες· ούτε ψησταριά, ούτε μαγέρικο, παρόλο που στο μενού θα βρεις στοιχεία από όλα αυτά. Καταρχήν, ας πάρουμε τον χώρο, που είναι ωραιότερος από όσο μπορείς να φανταστείς όταν αντικρύζεις τη λευκή εξωτερική μάντρα με την ταπεινή σκαλίτσα. Η παλιά μονοκατοικία με τα τρία δωμάτια -το καθένα σε ελαφρώς διαφορετικό επίπεδο- έχει μετατραπεί με γούστο. Λευκοί ασοβάτιστοι τοίχοι, ξύλινα ταβάνια, ένα πιάνο για πιο «γιορτινές» καταστάσεις και υπέροχα ζωγραφιστά τσιμεντοπλακάκια στο δάπεδο. Μαζεύει κυρίως παρέες και οικογένειες. Τα ζεστά καλοσυνάτα βράδια θα γίνει μάχη για την αυλή.

Το φαγητό: Αρχικά, θα ήθελα να σχολιάσω δύο πράγματα για το μενού: πρώτον, αναφέρει ότι οι σαλάτες κόβονται και ετοιμάζονται μετά την παραγγελία, εξ ου και ήρθαν στο τραπέζι μας δροσερές και τροφαντές. Δεύτερον, διαθέτει μια σπάνια (για ταβέρνα) ποικιλία όχι μόνο σε κύρια πιάτα, αλλά και στα γύρω-γύρω, δηλαδή τα τυριά, τα ούζα, τα τσίπουρα και τα κρασιά. Επί του προκειμένου τώρα. Τα κρέατα είναι καλοψημένα και ζουμερά. Ακόμη και τα χοιρινά φιλετάκια, που αποτελούν σύνηθες δείγμα καρβουνιασμένου κρέατος, ήρθαν στην εντέλεια. Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν τα μπιφτέκια με τρία είδη κιμά και το ολόκληρο κοκοράκι, που αν είστε τυχεροί θα το βρείτε να φιγουράρει στα πιάτα ημέρας. Ένα ακόμη «μπράβο» στο σεφ Ηλία Μπαξάνη για το τηγάνι του. Πιτάκια Καισαρείας, πατάτες, τυροπιτάκια ήρθαν όλα ζεστά και φροντισμένα, χωρίς ίχνος λαδίλας. Τέλος, αν σας μένει χώρος για γλυκό, δοκιμάστε σοκολατόπιτα. Μπορεί να ακούγεται μπανάλ, είναι όμως νοστιμότατη και συνοδεύεται από παγωτό.

Ο λογαριασμός: Με χύμα κρασί, σαλάτα, δύο-τρία ορεκτικά και κύριο θα πληρώσετε περί τα 30 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Πολύ καλό χύμα Μοσχοφίλερο, αλλά και -ώ, τι ωραία έκπληξη!- χύμα βιολογικό λευκό και κόκκινο κρασί. Στα εμφιαλωμένα, η λίστα έχει αξιόλογες επιλογές, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί καθημερινά, πλην Δευτέρας, από τις 6 το απόγευμα έως τη 11.30 το βράδυ. Σάββατo είναι ανοιχτά και το μεσημέρι (1.00-11.45), Κυριακή 1.00-5.30. Αμεσο σέρβις, ακόμη και τις ώρες αιχμής. Χώρο στάθμευσης αναζητήστε στα κοντινά στενάκια.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών