ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λιλής

Στην Άνω Σύρο για ρεμπέτικους μεζέδες, ιστορίες, κεφτέδες κι απέραντο γαλάζιο.

18.05.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Έβελιν Φωσκόλου
Λιλής

Στην Άνω Σύρο για ρεμπέτικους μεζέδες, ιστορίες, κεφτέδες κι απέραντο γαλάζιο!

Η θέση: Στο κεντρικό σοκάκι που διασχίζει την Άνω Σύρο, μια από τις ελάχιστες συνοικίες στη κοσμοπολίτικη Σύρο που θυμίζουν Κυκλάδες.

Η ατμόσφαιρα: Αν είχαν στόμα οι τοίχοι της ταβέρνας του Λιλή θα τραγουδούσαν τη Φραγκοσυριανή. Άνοιξε το ’50 από τον Λιλή, κατά κόσμον Λεονάρδο Ρούσσο, σφάχτη σε χοιροσφάγια στο επάγγελμα. Μαζί με τη κυρά του, τη Τερέζα, γλυκοτηγάνιζαν αφράτους ψωμένιους κεφτέδες και μοσχοβόλαγαν τα καλντερίμια της Άνω Σύρου. Με λιαστές ντομάτες στο κουρκούτι και καππαροσαλάτες του γουδιού χόρταιναν τα μπατιράκια και μεράκλωναν με ντόπιο, βαρύ κρασί και ρεμπέτικα.

Το φαγητό: Η κατώγα υπάρχει ακόμα, απαράλλαχτη με άρωμα εποχής και φιλοξενεί ιδιωτικές εκδηλώσεις. Με τα χρόνια ο προκομμένος Λιλής έφτιαξε στον επάνω όροφο και μια ταβέρνα, με αυλή στολισμένη με βουκαμβίλιες και ολόκληρη την Ερμούπολη στο πιάτο. Εκεί πλέον μαγειρεύει ο εγγονός, ο Λεονάρδος Ρούσσος ο νεότερος, σε μια κουζίνα με θέα να τρίβεις τα μάτια σου! Τα ρετρό κεφτεδάκια του παππού πλασμένα με μπόλικο αφράτο ψωμί πολυτελείας δε βγήκαν ποτέ απ’ το μενού ούτε και το πεντανόστιμο ριγανάτο μοσχαράκι του.

Μεζεκλίδικη μαϊντανοσαλάτα, ελαφροτηγανισμένα μαραθοπιτάκια γλύκισμα κι αρωματικό μπιφτέκι θυμαρίσιο που έρχεται ζουμερό, καλοψημένο στα κάρβουνα. Από τα σπιτικά μαγειρευτά, κορυφαίο το κοκκινιστό μοσχάρι με ντομάτα λιαστή και κάππαρη, ο κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες Σύρου, και το αρνάκι με Σαν Μιχάλη και θυμάρι στη λαδόκολλα. Κέρασμα βασιλικό, γλυκό του κουταλιού ορνός, από τις αλανιάρες συκιές της Απάνω Μεριάς.

Ο λογαριασμός: 13-18€/άτομο χωρίς τα ποτά Η κάβα: Μικρή λίστα με λίγα κυκλαδίτικα εμφιαλωμένα κρασιά.

Επιπλέον πληροφορίες: Τις μέρες και ώρες αιχμής, ειδικά κοντά στο Πάσχα, ίσως χρειαστεί κράτηση. Αν δεν έχει πολύ δουλειά, ζητήστε από τον Λεονάρδο να σας ανοίξει τη κατώγα για ένα μίνι ταξίδι στο χρόνο. Ανοιχτά καθημερινά μεσημέρι και βράδυ, από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι τέλος Οκτώβρη.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών