ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαραθόριζα: Γεύση από σερφιώτικη κουζίνα

Εδώ σερβίρουν πιάτα τοπικά, ορισμένα δικιάς τους έμπνευσης, με πολλές πρώτες ύλες από το νησί.

22.09.2017| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Μαραθόριζα: Γεύση από σερφιώτικη κουζίνα

Εδώ σερβίρουν πιάτα τοπικά, ορισμένα δικιάς τους έμπνευσης, με πολλές πρώτες ύλες από το νησί. 

Η θέση: Στην είσοδο της Άνω Χώρας.

Η ατμόσφαιρα: Ταβέρνα με γουστόζικο μπαλκονάκι και θαλασσινή θέα.

Το φαγητό: Βέρα Χωραΐτισσα, μεγαλωμένη στη Σέριφο, κι εκπαιδευμένη σε κουζίνες ντόπιων εστιατορίων είναι η ιδιοκτήτρια της Μαραθόριζας, η μαγείρισσα Βίβιαν Γιούλα. Έχει βιώματα που τη συνδέουν άρρηκτα με το νησί της, με τις οικιακές κουζίνες, τα κυριακάτικα, τα επίσημα και τα πανηγυριώτικα γεύματα. Στη Μαραθόριζά της σερβίρει πιάτα τοπικά, ορισμένα δικιάς της έμπνευσης, με πολλές πρώτες ύλες από το νησί. Μαγειρέματα χωρίς σοφιστικέ τεχνάσματα, αλλά περιεκτικά, με γνώση, ουσία και νοστιμιά. Μεταξύ άλλων φτιάχνει τη δικιά της, εξαιρετική λούζα με σκόρδο, μπόλικο κύμινο και μπαχάρι, φτιάχνει παραδοσιακές τσιγαρίδες και μερακλίδικο, στεγνό σερφιώτικο λουκάνικο που μοσχοβολάει πιπέρι και κρασί.

Ορισμένα από τα νοστιμότερα πιάτα της είναι οι λιαστές ντομάτες στο κουρκούτι, τα καππαρόκουμπα γιαχνί και η έκτακτη μαραθόπιτά της που σερβίρεται με μέλι! Με συνταγή παρμένη από τα πανηγύρια του νησιού, κάνει φανταστικές χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, τραγάνες, με γλυκιά νοστιμάδα – απίθανες μαζί με τις σαλτσούλες απ’ τα μαγειρευτά της. Σε αυτά τα τελευταία έχει πολύ καλό χέρι! Κάνει κουνέλι με δεντρολίβανο και αρνάκι με φασκόμηλο με θαύμα γεύση, σπέσιαλ μακαρονάδα με ζυγούρι κοκκινιστό και πολύ καλή σουπιά με σπανάκι και μαραθόριζα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ρεβύθια στη σκεπασταριά (πήλινο σκεύος), ένα από τα πιο γνωστά τοπικά φαγητά.

Ο λογαριασμός: 15-18€/ άτομο, χωρίς το ποτό.

Η κάβα: Υπάρχει μια μικρή λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά, που περιλαμβάνει και τα δύο τοπικά κρασιά του νησιού.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά 18.00-00.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών