ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Της Καλής: Κυκλαδίτικη ψαροφαγία

Εύγευστα πιάτα, καθαρές γεύσεις και ονομαστά κυκλαδίτικα υλικά.

27.09.2017| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Της Καλής: Κυκλαδίτικη ψαροφαγία

Εύγευστα πιάτα, καθαρές γεύσεις και ονομαστά κυκλαδίτικα υλικά.

Η θέση: Στο πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο του νησιού.

Η ατμόσφαιρα: Διακοσμημένο με γούστο, μοντέρνο με ρομαντικές λεπτομέρειες και θαλασσινά στοιχεία, με τα τραπεζάκια του απ’ τη μεριά της θάλασσας να απλώνονται επάνω στη προκυμαία.

Το φαγητό: Τρία αδέρφια, ο Χρήστος, ο Άγγελος και ο Νίκος Πάγκαλος ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια το εστιατόριο της θείας τους της Καλής, που λειτουργεί από το 2007, χτίζοντας την καλή του φήμη. Το φόρτε τους είναι τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία όπως μας είπαν προμηθεύονται από ντόπιες ψαρόβαρκες – του καπετάν Γιώργη και του καπετάν Μιχάλη. Είναι ξακουστοί για το σωστό ψήσιμο των ψαρικών, κάνουν όμως και πολύ καλό ριζότο γαρίδας και αστακομακαρονάδα, πιάτα ιδιαίτερα δημοφιλή. «Εφέτος αποφασίσαμε να «πειράξουμε» λίγο το μενού, με κάπως πιο δημιουργική διάθεση και επιπροσθέτως εφοδιαστήκαμε με αρκετά κυκλαδίτικα προϊόντα για να εμπλουτίσουμε τις γεύσεις μας» εξηγεί ο Άγγελος που μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του το Χρήστο είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση του μενού, την επιμέλεια του οποίου έχουν οι ίδιοι μαζί με τη θεία τους και το σεφ Γιάννη Γαβαλά (Bakalo Μύκονος).

Φάβα Σαντορίνης, κρίταμο απ’ την Τήνο, γραβιέρα από τη Νάξο, λούζα Μυκόνου, μέλι παριανό και κρασί σεριφιώτικο είναι κάποιοι από τους κυκλαδίτικους εκπροσώπους στα πιάτα τους. Δοκιμάσαμε τυροκαυτερή με ντόπια ξινομυζήθρα και κοπανιστή, χταπόδι με μέλι, κόλιανδρο και πορτοκάλι, ντοματοκεφτέδες με κρέμα γιαουρτιού και μαστίχας, μαυρομάτικα με μπουκιές ψωμιού και γαύρο μαρινάτο. Εύγευστα πιάτα, με καθαρές γεύσεις και μικρές ανατροπές στις κλασικές συνταγές. Πολύ καλός είναι και ο τηγανιτός μπακαλιάρος τους με αλιάδα, όπως και το κριθαρότο με σουπιά και το μελάνι της. Αναζωογονητικό σορμπέ πορτοκάλι με δεντρολίβανο για το τέλος, και θαυμάσια κυκλαδίτικα ξεροτήγανα με lemon curd.

Ο λογαριασμός: Περί τα 18€/άτομο χωρίς τα ποτά. Ψάρι Α΄ το κιλό 57 ευρώ.

Η κάβα: Αξιόλογη με αρκετές επιλογές από τις Κυκλάδες, αλλά και απ’ τον ευρύτερο ελληνικό αμπελώνα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά, 11.00 – 23.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT