ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρά Ασία: αυθεντικά κεμπάπ από τα βάθη της Ανατολίας

Ενα κεμπαμπτζίδικο που έγινε γνωστό στους Αθηναίους foodies, χωρίς διαφήμιση, από στόμα σε στόμα.

01.11.2016| Updated: 20.05.2022
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Μικρά Ασία: αυθεντικά κεμπάπ από τα βάθη της Ανατολίας

Ενα κεμπαμπτζίδικο που έγινε γνωστό στους Αθηναίους foodies, χωρίς διαφήμιση, από στόμα σε στόμα.

Η θέση και ιστορία: Πρώτος ήρθε στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια ο Σινάν, Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, τελειόφοιτος Ιατρικής. Μετά από λίγο ακολούθησε η γυναίκα του Τσιτσέκ (το όνομά της σημαίνει «λουλούδι» στα τουρκικά), γενημμένη στην Πόλη, με καταγωγή από τη Σεβάστεια. Εφτιαξαν οικογένεια εδώ, η μητέρα στο σπίτι με τα παιδιά, ο Σινάν σε διάφορες δουλειές, κυρίως σε φαγάδικα. Σιγά-σιγά έμαθε πώς δουλεύουν τα εστιατόρια. Το 2000 ανοίγει το δικό του μαγαζί, ένα μικροσκοπικό κεμπαμπτζίδικο, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, Μοσχονησίων και Θήρας γωνία, στην πλατεία Αμερικής. Τον επόμενο χρόνο μπαίνει στη δουλειά και η γυναίκα του. Η κόρη τους η Εύα βοηθάει από παιδάκι στο μαγαζί, σπουδάζει μαγειρική στα ΣΤΕ Αναβύσσου και τώρα, στα 24 της, είναι με τη μητέρα της υπεύθυνη της κουζίνας. Ο αδερφός της, ο Φιντέλ, στο σέρβις.


Η ατμόσφαιρα: Το μαγαζί, χωρίς διαφήμιση, έχει γίνει γνωστό στους κύκλους των Αθηναίων foodies. Θα δείτε κόσμο από όλες τις γωνιές της πόλης στα λιγοστά τραπέζια μέσα κι έξω στο πεζοδρόμιο. Το περιβάλλον τίποτε το ιδιαίτερο. Το σέρβις τόσο ευγενικό που σε… σκλαβώνει.

Το φαγητό: Σπεσιαλιτέ τους το μπεϊτί κεμπάπ, ήτοι κεμπάπ ροδοψημένο ρολαρισμένο σε λεπτή χειροποίητη πίτα (κάτι μεταξύ γιουφκά και κρέπας), σερβιρισμένο με γλυκιά σάλτσα ντομάτας και άφθονο μαϊντανό. Το συνοδεύουν με γιαούρτι, ψητές ντομάτες, βουτυράτο ρεβυθοπίλαφο και κρεμμύδια πασπαλισμένα με σουμάκ (ξινούτσικο μπαχαρικό από την αποξηραμένη σάρκα ενός είδους αγριοκέρασου). Επίσης, το χειροποίητο ντονέρ από μοσχάρι γάλακτος, ζουμερό, πικάντικο αλλά όχι καυτερό. Το σερβίρουν τυλιχτό ή σε μερίδα, σκέτο ή «ισκεντέρ» (με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι). Το «ντονέρ γιαουρτλού» έχει κι αυτό γιαούρτι μόνο που ψήνεται λίγο και περιχύνεται με λιωμένο βούτυρο (είναι αρκετά βαρύ).


Από τα πρώτα, δοκιμάστε το χαϊντάρι (τζατζίκι με καρότο και άνηθο), το εζμέ, καυτερό άλειμμα ντομάτας με πιπεριές και ροδόνερο, το καλό ταμπουλέ, την τσομπάν σαλάτα (η τούρκικη «χωριάτικη») και τα εξαιρετικά πιτάκια, με τυρί ή παστουρμά (με φύλλο γιουφκά). Εχουν και μαγειρευτά (χιουνκιάρ, ατζέμ πιλάφι και ιτσλί κιοφτέ) που πρέπει να προπαραγγείλεις. Φτιάχνουν εξαιρετικό κιουνεφέ στα κάρβουνα (κανταΐφι γεμιστό με τυρί, ξεροψημένο και σιροπιασμένο), όμως είναι αρκετά βαρύ για το κλείσιμο γεύματος (θα πρότεινα να το πάρετε για το σπίτι).

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 12-15€/άτομο.

Η κάβα: Αναψυκτικά, μπίρες και κρασί μόνο χύμα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 18.30-00.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών