ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μήτσος: Η ταβέρνα που λατρεύουν οι ντόπιοι

Στην Αληθινή για κρέας ζωντανό, με τη δροσιά του, και μαγειρευτά λουκούμι!

23.08.2018| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Μήτσος: Η ταβέρνα που λατρεύουν οι ντόπιοι

Στην Αληθινή για κρέας ζωντανό, με τη δροσιά του, και μαγειρευτά λουκούμι!

Η θέση: Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι οι Συριανοί δεν το επιλέγουν γιατί βρίσκεται ψηλά, στην Αληθινή, κι έχει θέα όλη την Ερμούπολη και τα νησιά – την έχουν χορτάσει αυτή τη θέα.

Η ατμόσφαιρα: Κλασική οικογενειακή ταβέρνα με μεγάλη σάλα και ευρύχωρα τραπέζια που τα γεμίζουν κυρίως ντόπιοι που συνωστίζονται στο μαγαζί και το ζωντανεύουν με τρανταχτές φωνές και βροντερά γέλια.

Το φαγητό: Στου Μήτσου, που λειτουργεί από το 1976, πηγαίνουν οι ντόπιοι γιατί του έχουν εμπιστοσύνη – ξέρουν ότι θα φάνε καλά, ποιοτικά και οικονομικά. Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Μπουντούρης ανέλαβε το μαγαζί του πατέρα του το 2003, το ανακαίνισε και το πηγαίνει σφαίρα. Η φιλοσοφία του είναι να χρησιμοποιεί τοπικά υλικά, και το κάνει όσο η διαθεσιμότητα του το επιτρέπει. Για παράδειγμα χρησιμοποιεί πατάτες, κηπευτικά και κιμά συριανό, ναξιώτικα αμνοερίφια και τα υπόλοιπα κρεατικά τα φέρνει από Γιάννενα, Όλυμπο, Γαλαξίδι – «Δεν επιλέγω αυτά τα κρέατα γιατί είναι πιο νόστιμα από τα δικά μας τα αρμυρά, τα στιβαρά νησιώτικα, αλλά γιατί είναι πιο τρυφερά και κυρίως υπάρχουν πάντα σε διαθεσιμότητα». Ο ίδιος κόβει, μαγειρεύει και ψήνει το κρέας όπως κανείς άλλος στο νησί: καλοψημένο κατά τα ελληνικά πρότυπα, αλλά χυμώδες, ζουμερό και μαλακό. Ειδικά για τα μοσχαρίσια κρέατα επιμένει στο μέτριο ψήσιμο και κόβει τις μπριζόλες την ώρα της παραγγελίας για να μη χάσουν την υγρασία τους. Τι γνώμη έχει για τα βαριά σιτέματα και τη μόδα της ξηρής ωρίμασης; «Εγώ το κρέας το θέλω ζωντανό να έχει μέσα τη δροσιά του». Εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται. Θεϊκές είναι οι μπριζόλες του, απόλαυση το λεπτοκομμένο παϊδάκι από κατσίκι ή αρνί, ζουμερό το κοτόπουλο και το συκώτι ένα όνειρο. Πριν επιδοθείτε στην κρεατοφαγία δοκιμάστε κι ωραιότατα μεζεκλίκια όπως λιαστές ντομάτες στο κουρκούτι, τηγανιτή μαραθόπιτα, καπαροσαλάτα, σαγανάκι Σαν Μιχάλη. Έχει και έξοχα μαγειρευτά όπως κουνέλι στιφάδο, αρνάκι ριγανάτο και κόκορα κρασάτο.

Ο λογαριασμός: περίπου 15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Μπίρες, χύμα κρασί, τσίπουρο και ούζο.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά 13:00-00:30.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT