ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ραβάνης (Αθ. Διάκος Φωκίδας)

Εκπληκτικά παϊδάκια, αρνί σούβλας, κοκορέτσι και χειροποίητο λουκάνικο σε μια παραδοσιακή ταβέρνα που μετρά πάνω από 60 χρόνια ζωής.

13.09.2013| Updated: 31.05.2022
Ραβάνης (Αθ. Διάκος Φωκίδας)

Εκπληκτικά παϊδάκια, αρνί σούβλας, κοκορέτσι και χειροποίητο λουκάνικο σε μια παραδοσιακή ταβέρνα που μετρά πάνω από 60 χρόνια ζωής.

Η θέση: Σε υψόμετρο 1.100 μ. στα Βαρδούσια, στην καρδιά της Ρούμελης βρίσκεται το χωριό Αθανάσιος Διάκος γνωστό και ως Ανω Μουσουνίτσα. Στην πλατεία του χωριού και η πετρόκτιστη ταβέρνα του Γιάννη Ραβάνη.

Η ατμόσφαιρα: Για πρώτη φορά άνοιξε το 1950 και από τότε έχουν γίνει δύο ανακαινίσεις με πιο πρόσφατη το 2008, οπότε έγινε διώροφη ώστε να έχει απεριόριστη θέα στο χωριό. Μια παραδοσιακή ζεστή ταβέρνα με τζάκι (για το κρύο που εκεί έρχεται πιο νωρίς, λόγω υψομέτρου) διακοσμημένη με πέτρα και ξύλο. Το καλοκαίρι οι επισκέπτες απολαμβάνουν το φαγητό τους σε τραπεζάκια στην πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, μέσα στο δάσος.

Το φαγητό: Αν και έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από την πρώτη φορά που είχα πάει στο χωριό και στη συγκεκριμένη ταβέρνα, δεν είχα ξεχάσει το κοκορέτσι του. Εξαιρετικό και καθαρό!!! Δοκιμάσαμε το χειροποίητο λουκάνικο, χοντροκομμένο κρέας ωραία καρυκευμένο και φυσικά παϊδάκια, ανεπανάληπτα. Κατά τα άλλα φρέσκο ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες –εννοείται- τηγανητές πατάτες, απίθανη βαρελίσια φέτα, πικάντικη και βουτυράτη, μπιφτέκια ζουμερά και αρνί σούβλας απλώς «λουκούμι». Και για επιδόρπιο, τι άλλο από το δικό τους δυσεύρετο στην Αθήνα παγωτό από φρέσκο πρόβειο γάλα (αν και διατίθεται σε πολλές γεύσεις, αυτό που εγώ ξεχώρισα ήταν το καϊμάκι), γιαούρτι επίσης δικής τους παραγωγής και τοπικά γλυκά του κουταλιού. Δίπλα στην ταβέρνα υπάρχει μάλιστα και το πρότυπο εργαστήριό τους, όπου παρασκευάζουν το παγωτό τους.

Ο λογαριασμός: Περίπου 10 -15 € το άτομο.

Η κάβα: Συμπαθητικό χύμα κρασί.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό καθημερινά όλο τον χρόνο. Η οικογένεια Ραβάνη από το 2006 έχει και δικό της κρεοπωλείο στην Αθήνα στην Ηλιούπολη (Αλ. Παναγούλη 4, Αγ. Μαρίνα, τη. 210-97.56.219), όπου μπορούμε να προμηθευόμαστε τα δικά τους προϊόντα: φέτα, κρέας, παγωτό, γιαούρτι.

Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας, τηλ. 22650 63 214, www.ravanis.com.gr

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών