ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ρόζα: Οικογενειακά και μερακλίδικα

Συστημένοι από Σαντορινιούς καλοφαγάδες πήγαμε στο μαγαζί της Ρόζας Δαμίγου που λειτουργεί από το 1983.

21.05.2018| Updated: 25.06.2021
Ρόζα: Οικογενειακά και μερακλίδικα

Συστημένοι από Σαντορινιούς καλοφαγάδες πήγαμε στο μαγαζί της Ρόζας Δαμίγου που λειτουργεί από το 1983.

Η θέση: Στην είσοδο του χωριού Βουρβούλος.

Η ατμόσφαιρα: Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνηθισμένη παραδοσιακή ταβέρνα, που όμως για τους επισκέπτες είναι μια ευτυχής ανακάλυψη, ένα αυθεντικά ελληνικό διαμαντάκι που ξεχωρίζει ανάμεσα στα αμέτρητα δημιουργικά και διεθνή εστιατόρια που ξετρύπωσαν στο νησί.

Το φαγητό: Συστημένοι από Σαντορινιούς καλοφαγάδες πήγαμε στο μαγαζί της Ρόζας Δαμίγου που λειτουργεί από το 1983. Στην υποδοχή και τη χαμογελαστή περιποίηση είναι η Μάρω, η ευγενέστατη κόρη της Ρόζας. Θα σας προτείνει τα πιάτα ημέρας και θα σας μιλήσει για την προέλευση των υλικών, εκ των οποίων τα περισσότερα τα παράγουν ή τα θηρεύουν οι ίδιοι – βλ. αγριογούρουνο από τη Πελοπόννησο, που γίνεται σαλμί με τηγανιτές πατάτες στην κάποτε δημοφιλέστατη αυτή συνταγή που δυστυχώς πλέον είναι σχεδόν ξεχασμένη. Φροντισμένα πιάτα, μερακλίδικα, νόστιμα και κυρίως μαγειρεμένα με καλά υλικά, το κατά δύναμιν τοπικά, κι από το μποστάνι τους. Δοκιμάσαμε σπιτικό χλωρό τυρί, ντοματοκεφτέδες άψογους, αρμυρίκια που θα τα θέλαμε λιγότερο βρασμένα, και πικάντικα σκορδομακάρονα με ξερή νιώτικη μυζήθρα και πλούσια σάλτσα από σαντορινιό γλυκόξινο ντοματάκι – μόλις είχε καταφτάσει η πρώτη σοδειά του 2017. Τα κεφτεδάκια τους τα κάνουν με δυόσμο, παλιακά με μπόλικο ψωμί, και το μουσακά τον φτιάχνουν με ντόπιες, λευκές μελιτζάνες γλύκισμα. Στην εποχή τους θα βρείτε από αιματιά γεμιστή, μέχρι τσίχλες με πιλάφι, πέρδικες και λαγούς.

Ο λογαριασμός: περί τα 15-20€/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Από τη λίστα κρασιών τους δεν έχουμε παράπονο. Μικρή μεν, αλλά με αρκετές επιλογές από τα πολλά αξιόλογα κρασιά που παράγονται στη Σαντορίνη.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά 12.00- 22.30. Λειτουργεί από το Πάσχα μέχρι τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT