ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σεϋχέλλες

Όλη η Ελλάδα στις Σεϋχέλλες! Προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα χρησιμοποιεί στην κουζίνα του το μοντέρνο μεζεδοπωλείο-ταβέρνα, που εδώ και 2 χρόνια περίπου έχει γίνει στέκι στον Κεραμεικό.

09.11.2015| Updated: 31.10.2023
Σεϋχέλλες

Όλη η Ελλάδα στις Σεϋχέλλες! Προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα χρησιμοποιεί στην κουζίνα του το μοντέρνο μεζεδοπωλείο-ταβέρνα, που εδώ και 2 χρόνια περίπου έχει γίνει στέκι στον Κεραμεικό.

Η θέση: Απέναντι από την πλατεία Αυδή και με τη μια πλευρά να κοιτάει στον πεζόδρομο της Ακαδήμου με τα θέατρα, το μαγαζί έχει πολλές επιλογές για όταν ο καιρός είναι καλός. Τα τραπεζάκια βγαίνουν τόσο στην πλατεία απέναντι, όσο και στον πεζόδρομο. Το πιο κοντινό μετρό είναι η στάση Κεραμεικός στο Γκάζι ή το Μεταξουργείο. Το πάρκινγκ δε θα σας δυσκολέψει πολύ, ακόμα και Σάββατο βράδυ.

Η ατμόσφαιρα: Η ψηλοτάβανη αίθουσα διαθέτει πολλά παράθυρα αλλά το μεγάλο ατού είναι η ανοιχτή κουζίνα, την οποία περικλείει μια μεγάλη μπάρα. Στις Σεϋχέλλες η ατμόσφαιρα είναι πάντα χαλαρή, αντίστοιχο είναι και το σέρβις, φιλικό και ευχάριστο. Ηθοποιοί από τα διπλανά θέατρα, παρέες που πιάνουν το πάντα ποθητό μεγάλο πάγκο – τραπέζι και φίλοι που τα λένε στην μπάρα τσιμπολογώντας τυριά και ορεκτικά. Ενδιαφέρουσα και η εγκατάσταση για τα ποτά: από το πατάρι όπου φυλάσσονται σε ψυγείο οι μεγάλες φιάλες με το κρασί και το τσίπουρο, ξεκινάει ένας καλαίσθητος σωλήνας που καταλήγει σε 7 βρυσάκια πάνω από την μπάρα, από εκεί γεμίζουν τα καραφάκια οι σερβιτόροι.

Το φαγητό: Κάθε φορά που θα πάμε στις Σεϋχέλλες, και ας μην πεινάμε, θα παραγγείλουμε τα γλυκοκαυτερά χοιρινά μπριζολάκια, είναι πλέον σχεδόν τελετουργία. Είναι λεπτοκομμένα, καλοψημένα και όσο πρέπει καυτερά, τα έχουμε φάει και σκέτα, με τη συνοδεία μπίρας, αλλά ταιριάζουν απόλυτα με την πράσινη σαλάτα με τρούφες τυριών και αποξηραμένα σύκα. Παλιότερα η σαλάτα ερχόταν με φετάκια πορτοκάλι τουρσί, τα οποία σε δρόσιζαν με έναν εκπληκτικό τρόπο. Μπορεί να επανέλθει βέβαια το πορτοκάλι τουρσί στη σαλάτα, εφόσον το μενού αλλάζει συχνά, περίπου κάθε τρίμηνο, ακολουθώντας τα υλικά της κάθε εποχής.

Την τελευταία φορά που το επισκέφθηκα και δοκίμασα περισσότερα πράγματα, είχα πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Δεν ήξερα ότι μπορεί να είναι τόσο νόστιμο ένα χαρουποπαξίμαδο όταν συνδυάζεται με ξινοτύρι Κιμώλου και ντοματίνια σε έναν ντάκο, ούτε ότι τα σωταρισμένα πορτομπέλο ταιριάζουν άριστα με απάκι και ξηρό ανθότυρο Χανίων. Τα ψητά λαχανικά συνοδεύονται με συκόμελο και γαλομυζήθρα, η φακοσαλάτα με παστουρμά θαλάσσης από την Κάλυμνο, ενώ οι παπαρδέλες σερβίρονται με καβουρμά από την Κομοτηνή.

Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, ο Φώτης και η Άννα, αφιέρωσαν και αφιερώνουν πολύ χρόνο και χρήμα στην επιλογή των πρώτων υλών που θα μπουν στην κουζίνα. Μέχρι και σε μαντριά έφτασε ο Φώτης, αναζητώντας τις πιο αυθεντικές και νόστιμες γεύσεις της Ελλάδας. Πριν τις Σεϋχέλλες, είχε αφιερώσει ένα εξάμηνο, γυρνώντας την Ελλάδα, ψάχνοντας τα ελληνικά προϊόντα, για να ανοίξει παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής του. Όλη αυτή η γνώση και η εμπειρία κεφαλαιοποιήθηκαν στο μενού του μαγαζιού.
Εκτός από τα παραπάνω, σερβίρουν αρνάκι από την Κίμωλο με ξινόχοντρο τραχανά Κυθήρων και φέτα, καπνιστή μπριζόλα από τον Σενετάκη στην Κρήτη, καπνιστό τόνο και ξιφία από την Κάλυμνο, λαδοτύρι Ζακύνθου και σκοτύρι από την Ίο.

Ο λογαριασμός: Δύσκολα θα πληρώσετε πάνω από 15-18 ευρώ το άτομο, εκτός αν επιλέξετε ακριβό κρασί.

Η κάβα: Και εδώ υπάρχουν μόνο ελληνικά προϊόντα: ροζέ και Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο, Merlot και ρετσίνα από τον Κεχρή και άλλες επιλογές στο χύμα. Στα εμφιαλωμένα Γεροβασιλείου, Σιγάλας, Δαλαμάρα, Παπαϊωάννου και κτήμα Παυλίδη. Μεγάλη η επιλογή και σε αποστάγματα: τσίπουρο βιολογικό, ρακή, ούζο, εμφιαλωμένα τσίπουρα αλλά και παλαιωμένο τσίπουρο από τον Παρπαρούση. Παρουσία έχουν και οι ελληνικές μπίρες Ζέος, Argos Star, Νήσος.

Επιπλέον πληροφορίες: Πολλά από τα προϊόντα των μικρών παραγωγών, μπορείτε να τα προμηθευτείτε και για το σπίτι! Στην τελευταία σελίδα του καταλόγου θα βρείτε τα προϊόντα: βουβαλίσιο καβουρμά από τον Μπόρα από την Κερκίνη Σερρών, απάκι και καπνιστή μπριζόλα Σενετάκη, χλωρομανούρα Κιμώλου, φέτα από τη Βυτίνα, γίδινη γραβιέρα από τη Νάουσα και πολλά ακόμη τυριά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών