ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στη Βαλεντίνα για πελμένι και στρογγανώφ

Παλιά ταβέρνα, διάσημη για τα ρωσοποντιακά φαγητά της και το περίφημο ουζμπέκικο σασλίκ.

19.02.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Στη Βαλεντίνα για πελμένι και στρογγανώφ

Παλιά ταβέρνα, διάσημη για τα ρωσοποντιακά φαγητά της και το περίφημο ουζμπέκικο σασλίκ.

Η θέση: Στην Καλλιθέα, ήσυχα και με τραπεζάκια έξω το καλοκαίρι και μάλιστα από το 1989!


Η ατμόσφαιρα: Λαϊκής ταβέρνας, χωρίς καμία επιτήδευση. Ο κόσμος της γειτονιάς αλλά και απ’ όλη την Αθήνα. Το σέρβις άμεσο και φιλικό, κάτι που τόσο λείπει πια από την εστίασή μας. Σε κάνουν να αισθάνεσαι γνωστός και φίλος.






Το φαγητό: Είμαστε τρείς και πεινασμένοι και δοκιμάσαμε σχεδόν τα πάντα στον κατάλογο. Με το που καθίσαμε στο τραπέζι μάς ήρθαν κάτι ζεστά ψωμάκια, μεταξύ πίτας και πιροσκί ένα πράγμα, αφράτα και πεντανόστιμα. Τα λένε λιπιόσκα και τα ζυμώνει η ίδια η Βαλεντίνα καθημερινά.

Πήραμε τη σαλάτα «Βαλεντίνα», τέσσερα μπολάκια με ισάριθμες χειροποίητες «ρώσικες» με σμετάνα και μαγιονέα: η μία κλασική, με ανάμεικτα λαχανικά (πλούσια και ), η δεύτερη με παντζάρι και άνηθο (λιγότερο ενδιαφέρουσα), η τρίτη με τριφτό καρότο και μπόλικο σκόρδο και η τελευταία με μανιτάρια και μαϊντανό. Εννοείται ότι δοκιμάσαμε τα πιροσκί με τυρί, πατάτα και κιμά – καλοτηγανισμένα όλα, αλλά λιγότερο ενδιαφέροντα αυτά με το τυρί και αρκετά μπουχτιστικά αυτά με την πατάτα. Επίσης, τα ρώσικα ζυμαρικά: πελμένι (πουγκάκια γεμιστά με κιμά) και μαντί στον ατμό -τα αυθεντικά γεωργιανά, μεγάλα και διαφορετικά απ’ αυτά που γνωρίζουμε από τους άλλους Μικρασιάτες, που μπαίνουν στο φούρνο.

Στα κυρίως, δοκιμάσαμε το στρογγανώφ με πουρέ, και ήταν η αυθεντική συνταγή με σμετάνα (το κρέας δυστυχώς ήταν λίγο παραβρασμένο), ενώ το ουζμπέκικο σασλίκ (σουβλάκι) αρνιού ήταν ιδιαίτερα τρυφερό – το κρέας μαρινάρεται σε ξίδι και κρεμμύδι. Είναι ένα από τα χιτ του μαγαζιού.

Ο λογαριασμός: 15-20 ευρώ το άτομο για φαγητό μέχρι σκασμού, καθώς οι μερίδες είναι «λαϊκές».

Η κάβα: Μερικές επιλογές σε ρωσικές βότκες, χύμα κρασί που δεν το δοκιμάσαμε και ένα απολύτως αξιοπρεπές εμφιαλωμένο Μολδαβίας, που μάς άρεσε αρκετά. Καλό όμως θα ήταν να υπήρχε μια έστω μικρή επιλογή από κλασικά ελληνικά εμφιαλωμένα – υπάρχουν αρκετά σε πολύ καλές τιμές.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοικτά μεσημέρι-βράδυ, όλη την εβδομάδα. Το πάρκινγκ στην περιοχή είναι σχετικό εύκολο.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών