ΑΓΟΡΑ

Τα ξινά γλυκά για τα οποία αξίζει να κάνεις τον γύρο της Αθήνας

Το λεμόνι πρωταγωνιστεί στις τελευταίες ζαχαροπλαστικές ανακαλύψεις μας.

15.06.2020
Φωτογραφία: Κωστής Σωχωρίτης

Το λεμόνι πρωταγωνιστεί στις τελευταίες ζαχαροπλαστικές ανακαλύψεις μας.

Σορμπέ λεμόνι με δυόσμο-Le Greche

Το ξύσμα λεμονιού το νιώθεις στο δόντι σε κάθε κουταλιά αυτού του δροσερού και ξινού σορμπέ. Όπως όλα τα προϊόντα του Le Greche, φτιάχνεται στο εργαστήριο στην Αγία Παρασκευή με εκλεκτά υλικά και επιλεγμένα φρούτα. Τα λεμόνια είναι από το Άργος, τα φυλλαράκια δυόσμου είναι φρέσκα και πολτοποιούνται επιτόπου μαζί με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, και το αποτέλεσμα είναι ένα ευχάριστα αιχμηρό και αναζωογονητικό σορμπέ, ιδανικό ως επιδόρπιο μετά από λουκούλλεια γεύματα. Λίνα Καπετάνιου

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, Τ/216-70.06.458, Λυκούργου 2-10, Φάρος Ψυχικού, Τ/213-04.16.299, Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/210-01.01.617.

Kρέμα λεμόνι-Κόκκιον

Σερβιρισμένο σε ατομικό βαζάκι -αλλά όχι τσιγκούνικη μερίδα- που κλείνει αεροστεγώς για να μην ξεφύγει από πουθενά το άρωμά του. Λεπτομέρεια, θα μου πείτε, αλλά εκεί κρίνεται η διαφορά. Ο χαμηλών τόνων αλλά πολυτάλαντος και γαλονάτος ζαχαροπλάστης Βασίλης Παπαματθαίου φτιάχνει ένα λεμονογλυκό όλο κρέμα. Το μασκαρπόνε παρασκευάζεται εντός από φρέσκο γάλα και σουρώνει σε τουλπάνι για 48 ώρες. Η φρέσκια κρέμα τυριού αναμειγνύεται με μια λεμονόκρεμα ανάλαφρη, το φινετσάτο άρωμα της οποίας καταλαβαίνεις με την πρώτη κουταλιά. Νομίζω πως θυμίζει περισσότερο λεμονανθό. Η κρέμα λεμονιού φτιάχνεται από χυμό και ξύσμα λεμονιών της Κορινθίας, που είναι καλόδερμα και έξτρα μυριστικά. Για στολίδι ρίχνει στην επιφάνεια γαλαζογκρίζους παπαρουνόσπορους, μια έμπνευση από το κλασικό lemon poppy seed κέικ. Νένα Δημητρίου

Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, Τ/6981-563.511.

Μπαβαρουάζ με λεμόνι και λάιμ-Choc o Rock

Ποτηράτο γλυκό, ένα τσικ πιο γλυκό από ό,τι γλυκόξινο. Μια απολαυστική, αφρουδένια τυρόκρεμα, που τρώγεται αχόρταγα, τραγανή φεγεντίνη και τρυφερή λευκή σοκολάτα. Και σε όλα αυτά, η ζαχαροπλάστισσα Ρένα Οροκλού προσθέτει μια γενναία δόση σπιρτάδας και ξινής μοσχοβολιάς, χρησιμοποιώντας και λεμόνι και λάιμ που ηλεκτρίζει. Κρύο από το ψυγείο, είναι όλο καλοκαιρινή δροσιά. ΥΓ. Αφού σας αρέσουν τα λεμονάτα γλυκά, να δοκιμάσετε και τη φανταστική τάρτα λεμόνι του Choc o Rock. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Βουτσινά 105, Χολαργός, Τ/211-01.22.512.

Τιραμισού λεμόνι-Pavlov’s Lab

Φουλ στο άρωμα λεμονιού είναι αυτό το αφράτο τιραμισού. Δεν περιέχει καφέ ούτε κακάο, αλλά μικρές ξινές προσθήκες σχεδόν σε κάθε βήμα της συνταγής. Τα χειροποίητα σαβαγιάρ βαπτίζονται σε σιρόπι με χυμό λεμονιού και λουίζα, ενώ και η βελούδινη κρέμα περιέχει ξύσμα λεμονιού. Το τιραμισού γαρνίρεται με φιλετάκια λεμονιού, πορτοκαλιού ή μανταρινιού, ανάλογα με την εποχή. Δροσερότατο και απολαυστικό. Λίνα Καπετάνιου

Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ 15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691.

Τάρτα λεμόνι-Dimitris Economides

Ανάμεσα σε εύθραυστα γλυκά μίνιμαλ αισθητικής σε έναν σικάτο χώρο με αυστηρές γραμμές, βρίσκεται στοιχισμένη μια αντίστοιχης λογικής τάρτα λεμονιού. Δεν είναι όμως όποια κι όποια. Είναι η αψεγάδιαστη εκδοχή του Δημήτρη Οικονομίδη, φιλοτεχνημένη με δεξιότητα ώστε να θυμίζει ακριβό κόσμημα. Έχει γλυκόξινη δροσιά και είναι λεμονάτη όσο πρέπει, με φρεσκάδα και τόσο κομψή γλύκα. Αποτελείται από μαστιχωτή, ιταλική μαρέγκα ελαφρώς αναψοκοκκινισμένη με το φλόγιστρο, κρεμέ, μαρμελάδα και χαβιάρι, όλα από λεμόνι και μια τραγανή και χορταστική, βουτυρένια βάση που δίνει στο κατά τα άλλα αέρινο γλυκό μια ωραία, στιβαρή υπόσταση. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000.

 * Το ρεπορτάζ δεν είναι διαφημιστικό. 

** Πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουνίου, τεύχος 170.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών