ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το χάραμα: Μοσχαροκεφαλή σούπα

Για ξενύχτηδες και πάσης φύσεως καλοφαγάδες ένα μαγαζί που δεν έχει κλείσει μέρα εδώ και 35 χρόνια.

10.04.2019| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Το χάραμα: Μοσχαροκεφαλή σούπα

Για ξενύχτηδες και πάσης φύσεως καλοφαγάδες ένα μαγαζί που δεν έχει κλείσει μέρα εδώ και 35 χρόνια.

Η θέση: Στο έμπα της πόλης αριστερά από το λιμάνι, εκεί που ξεκινούν τα εμπορικά καταστήματα στην Δημητριάδος.

Η ατμόσφαιρα: Ντεκόρ μαγειρείου, μια βιτρίνα με το φαγητό και αλατοπίπερα στα τραπέζια. Εχει να καθίσετε κι έξω, κάτω από μια τέντα. Θέα στο δρόμο, η ματιά φτάνει και τη θάλασσα στο λιμάνι. Κάποιος μου είπε πως αυτό που κάνει το Χάραμα είναι λειτούργημα, επειδή δεν κλείνει ποτέ. Υπάρχει πάντα, όλο τον χρόνο ανοιχτό για 24 ώρες το 24ωρο, εδώ και 35 χρόνια. Ηθοποιοί από θιάσους, μουσικοί σε περιοδείες, βουλευτές σε προεκλογικές περιόδους, όσοι σχολούσαν αργά από τις δουλειές τους έρχονταν εδώ για τα μαγειρευτά, τις σούπες, τα φαγητά της κατσαρόλας.

Το φαγητό: Παλιά είχαν και ψησταριά, αλλά οι περισσότεροι ψώνιζαν από τις κατσαρόλες της βιτρίνας. Αρνάκι στον φούρνο, κεφτέδες κατσαρολάτοι με σάλτσα, λαδερά εποχής και λοιπά σερβίρονται μέχρι σήμερα, ωστόσο στην κορυφή του μενού τους παραμένει η μοσχαρίσια σούπα από πόδι ή μοσχαροκεφαλή. Πρόκειται για το ξεκοκαλισμένο κομμάτι της γνάθου μαζί με τη γλώσσα, τα κολάρα, τα μάγουλα, τεμαχισμένο σε μικρούλικα κομμάτια. Το κολλαγόνο κάνει πολύ πυκνό και γυαλιστερό τον ζωμό, βάζουν και κουσκουσάκι. Σερβίρεται με σκορδόξιδο ή λεμόνι, μπούκοβο ή αλατοπίπερο και λειτουργεί σαν γιατρικό.

Η κάβα: Προτιμήστε μπίρα ή κάποιο εμφιαλωμένο απόσταγμα.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περίπου 12 €/ άτομο.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί 24 ώρες. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο κοντινό πάρκινγκ του λιμανιού.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT