ΟΙΝΟΣ

45 κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

Με τι θα συνοδεύσουμε το τσιμπολόγημα όσο γυρίζει η σούβλα; Ποια κρασιά ταιριάζουν περισσότερο με τις ανοιξιάτικες πίτες, ποια με τα γαρδουμπάκια και ποια με το αρνί του Πάσχα; Έχουμε 45 ξεχωριστές επιλογές για το γιορτινό τραπέζι.

02.05.2024
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
45 κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

Στο τραπέζι, δίπλα στην κούπα με τον πρωινό καφέ του ψήστη, εμφανίζονται δειλά ένα ποτηράκι τσίπουρο ή ούζο και έπειτα τα κόκκινα αυγά, τυρί και ένα δροσερό αγγούρι, καλοαλατισμένο. Το κρασί δεν αργεί να βγει. Από τη διαδικασία για το στρώσιμο του τραπεζιού προκύπτει το αδιάκοπο, νομιμοποιημένο τσιμπολόγημα, η πιο ωραία αφορμή για να χορτάσει κανείς πριν οι σούβλες σταματήσουν να γυρίζουν ή πριν το κρέας βγει από τον φούρνο.

Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης

Ροζέ σόλο και με παρέα

Τα ροζέ πάνε με όλα; Ίσως. Αλλά στέκονται και μόνα τους, σόλο. Αποδεικνύεται πως πολλά ροζέ από Μοσχοφίλερο και από Ξινόμαυρο ανοίγουν όλες τις πόρτες. Δοκιμάστε ως απεριτίφ, αλλά και με ελαφριά, κρύα μεζεδάκια τα υπέροχα ροζέ της Μαντινείας. Από τα πιο ωραία, το Gris de Nuit του Τσέλεπου, αρκούντως τραγανό, αλλά και το Route Gris του Τρουπή, με εκρηκτικά αρώματα τριαντάφυλλου, μανταρινιού, γκρέιπφρουτ και ροδιού, η Ιέρεια των Μποσινάκηδων, ένα ροζέ κλασικό, κερασένιο, αυθεντικό party wine, αλλά και ροζέ από Μοσχοφίλερο του Κίσσα, με πράσινες σαλάτες με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών και φρέσκα κατσικίσια τυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠασχαλινό τραπέζι στο Δέλτα του ΈβρουΠασχαλινό τραπέζι στο Δέλτα του Έβρου Στην κατηγορία ροζέ από Ξινόμαυρο, δοκιμάστε το Κυρ-Γιάννη L’Esprit du Lac, Το Πνεύμα της Λίμνης από τη ζώνη Άγιος Παντελεήμων, στο Αμύνταιο, ένα κρασί με στόμα κομψό, με υψηλή οξύτητα και ελαφριά τανική υπόσταση, αλλά και το ροζέ από Ξινόμαυρο Γεροβασιλείου, με εκλεπτυσμένη μύτη, στόμα νόστιμο, λιπαρό, με πυκνό κόκκινο φρούτο και δροσιστική οξύτητα, είναι υπέροχο δίπλα σε ένα πλατό αλλαντικών. Μην χάσετε το Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο ροζέ από το διάσημο αμπελοτόπι Σκαντζόχοιρος αλλά και το Αργατία Χωρίς, ένα κρασί χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις, χωρίς πρόσθετα, χωρίς μακιγιάζ. Βάλτε το δίπλα σε κεφτέδες με μπαχαρικά και βότανα και πικάντικα τυριά. Από τα πιο γαστρονομικά, κατά τι παλαιωμένα ροζέ, το Rosé de Xinomavro του Απόστολου Θυμιόπουλου προτείνεται με κλειστά μάτια. Μελωμένο, ντοματένιο, ζωηρό, με πλούσιο στόμα, είναι ένα υπέροχο κρασί για τις γαρδούμπες που θέλουν ροζέ με τανίνες.

Για τους πρώτους μεζέδες και το τσούγκρισμα των αυγών βάλτε ωραία αφρώδη, που έχουν φτιαχτεί με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως το κορυφαίο Brut Cuvée Speciale του Καρανίκα, ή το Chardonnay x Pinot Noir Brut Nature από το εξειδικευμένο στις φυσαλίδες οινοποιείο Milia Riza. Μια bubbly ρετσίνα όπως ο Αφρός του Κεχρή, αλλά και τα ζωηρά Pet Nat, όπως του Vassaltis, το ολοκαίνουριο των Μποσινάκηδων, ή το Pet Nat Savatiano της Μικροοινοποιίας Μυλωνάς θα σπάσουν τη λιπαρότητα και θα σας πάνε παρακάτω με το φρυγαδέλι και τις συκωταριές.

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Λευκά για τις πίτες, τα τυριά και τα αυγολεμονάτα

Με τις πίτες, τις τάρτες και τα τυριά ανοίξτε τα πιο αρωματικά δροσερά λευκά – για παράδειγμα ένα Sauvignon Blanc όπως το Σπάνιες Γαίες της Στροφιλιάς ή αυτό από το Κτήμα Οινογένεσις, το τυπικό από το Κτήμα Χατζημιχάλη αλλά και το πολύ νόστιμο Fumé Γεροβασιλείου. Άλλη επιλογή, από ντόπιες ποικιλίες, είναι το Allegro του Κτήματος Γράμψα (Σκιαδόπουλο και Μοσχατέλα Ζακύνθου), ανάλαφρο με αρώματα λεμονιού και ροδάκινου. Εδώ ταιριάζουν και τα ξηρά Μοσχάτα, όπως το φίνο και απόλυτα value for money Muscat Blanc Sec του Τετράμυθου, και βέβαια όλα τα Chardonnay που σας βρίσκονται, όπως το απίθανα φρουτένιο από The Knack Project, αλλά και το Πάλπο της Φλώρινας. Τα πιο έντονα τυριά ή μια τυρόπιτα πικάντικη με αψιά κατσικίσια φέτα μπορείτε να δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με ένα orange όπως το Βοστυλίδι του Σκλάβου αλλά και την Μαλαγουζιά του Τάτση, που δεν τιθασεύονται. Για να εντείνετε την οξύτητα, βάλτε στο πλάι τους και τον ωραίο Ροδίτη Orange του Μπελίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνί ρολό με σέσκουλα και μανιτάριαΑρνί και κατσίκι με όλους τους τρόπους: 17 μερακλίδικες συνταγές για το Πάσχα Για τα μαγειρευτά, τα αυγολεμονάτα της κατσαρόλας και τα λοιπά χορτομαγειρέματα ανοίξτε λευκά βοτανικά, λεμονίζοντα κρασια, όπως είναι το Σαν Τα Μάραθα του Χατζάκη από το οινοποιείο Σύρου, η Μαλαγουζιά Navitas, που μοσχοβολάει λουίζα και λάιμ, μια ωραία Ρομπόλα με αρώματα λεμονιού, όπως η Gentilini Ρομπόλα Κεφαλονιάς, το Theros από Αμπελώνες Μάρκου με τα πλούσια κιτρολέμονα, αλλά και το παριανό Seiradi από Μονεμβασιά. Ο Ταχτάς του Δουλουφάκη είναι τέλεια επιλογή για τις λεμονάτες πατάτες φούρνου, το Μοσχούδι Ασύρτικο του Παπαργυρίου θα προσθέσει ένταση στα χορτοφαγικά πιάτα, το αλμυρό και κατά τι ορυκτό Μοσχάτο Σπίνας Nostos του οινοποιείου Μανουσάκη, αλλά και η ρεθυμνιωτικη εκδοχή του από το Οινοποιείο Κουρκουλού θα δώσουν πολύ γεμάτες γουλιές συμπληρώνοντας αυτού του είδους το φαγητό.

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Δίπλα στα ψητά

Αν το κρέας ψήνεται στη σούβλα, τότε αναζητήστε ερυθρά με ζουμερό φρούτο, τανίνες και οξύτητα, δηλαδή Ξινόμαυρα από τη Νάουσα και το Αμύνταιο. Για τα πιο λιπαρά κομμάτια του αρνιού αξίζει να μοιραστείτε ένα Σαντορινιό Μαυροτράγανο, αλλά και δροσερά, πλούσια λευκά με υψηλή οξύτητα.

Τα κρασιά που κάνουν τσεκ στις κατηγορίες λευκά, παλαιωμένα, όξινα και βαρελάτα φωνάζουν Σαντορίνη. Το 34 του Αρτέμη Καραμολέγκου είναι ένα κρασί που μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός ψητού, έντονου κρέατος. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται και η Gramina του Vassaltis, αλλά και οι περισσότερες ετικέτες του οινοποιείου Χατζηδάκη – ιδίως ένα μεστό Νυχτέρι. Γενικά, η λιπαρότητα του αρνιού σβήνει ιδανικά με τα ορυκτά, λίγο αλμυρούτσικα Σαντορινιά κρασιά. Μείνετε στις λευκές επιλογές αν το κυρίως πιάτο είναι κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και χορταρικά, ή ψημένο στο σε κληματόβεργες. Εδώ μπορείτε να ανοίξετε και ωραία παλαιωμένα Σαββατιανά της Αττικής, από τα οινοποιεία Παπαγιαννάκου, Μάρκου, αλλά και το Πειραματικό Σαββατιανό Μπουτάρη.

Εσείς που προτιμάτε τα κόκκινα, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε κρασιά από μεγάλα τερουάρ, όπως το υπέροχο Rossiu di Munte – Γινιέτς από το Κατώγι Αβέρωφ, την κομψή Λημνιώνα του Ζαφειράκη, αλλά και το Μιράμπελο του Οικονόμου, ένα σπουδαίο χαρμάνι από τον master blender της Σητείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπασχαλινό γλέντιΠάσχα στο Ζαγόρι με πίτες, κλαρίνα και αρνί: 14 συνταγές στη μασίνα και στη γάστρα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών