ΟΙΝΟΣ

Τι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα; Κρασιά για ταραμοσαλάτα και θαλασσινά

Απαντάμε με ρετσίνα, Σαντορίνες, τσίπουρο, ούζο, αλλά και σαμπάνια και γαλλικά κρασιά.

16.02.2018| Updated: 22.02.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Τι πίνουμε την Καθαρά Δευτέρα; Κρασιά για ταραμοσαλάτα και θαλασσινά

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στο πατρικό μου είναι έντονα χαραγμένο στη μνήμη μου. Η ημέρα αυτή ήταν πάντα ντυμένη με τον μανδύα μιας gourmet, αλλά χαλαρής επισημότητας, στοιχεία που δεν θυμάμαι να συνυπήρχαν σε καμιά άλλη γιορτή. Το αθηναϊκό μας νεοκλασικό στην πλατεία Κυριακού (νυν Βικτωρίας) ήταν ανοιχτό αυτή τη μέρα στους φίλους και δεν χρειαζόταν ειδική πρόσκληση για να έρθουν. Από τις 12 και μετά ο μπουφές ήταν στρωμένος και «συνεχούς πυρός». Στις πιατέλες τα καλούδια του κόσμου όλου! Τα μαγειρευτά, περιορίζονταν σε βραστές γαρίδες και χταπόδι, που συνοδεύονταν με την «ερζάτς ρώσικη» (όπως την έλεγε η γιαγιά μου), όπου αντί για μαγιονέζα υπήρχε ένα λαδολέμονο χτυπημένο σαν κρέμα. Τώρα θα μου πείτε τι σας ενδιαφέρουν οι δικές μου αναμνήσεις. Να τις εκλάβετε απλώς ως εισαγωγή για τις προτάσεις μου για τη φετινή Καθαρά Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ περίφημη ταραμοσαλάτα της ΜαριωρήςΤαραμοσαλάτα: 13 συνταγές για το πιο αγαπημένο έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας

Δώστε λοιπόν μεγάλη σημασία στα κρασιά και συνεννοηθείτε εγκαίρως με τον ψαρά σας για να προμηθευτείτε όλα τα θαλασσινά καλούδια. Φρέσκα όστρακα και θαλασσινά που θα τα απολαύσετε στην απλούστερη μορφή τους, ωμά με λεμονάκι, ελάχιστα βρασμένες τις γαρίδες. Οσο για τον οινικό τους σύντροφο τι θα λέγατε για ένα ιδιαίτερο χαρμανι από τον αμπελώνα στο Ληλάντιο πεδίο; «Παραλία» του F Foivos Papastratis, Ασύρτικο και Μοσχάτο από αμπέλια 30 χρόνων με ήπια οινοποιήση. Μια εντυπωσιακή έκφραση του νησιώτικου terroir της Εύβοιας, στιβαρό, κομψά αρωματικό με αλατότητα και ορυκτότητα… Εναλλακτικά μεταφερόμαστε στη Γαλλία και σε ένα φινετσάτο, κοφτερό Chenin blanc Clau de Nell 2018 (όσοι θυμάστε την εκλιπούσα Anne Claude Leflaive….). Πλούτος αρωματικός και βουτυράτο στόμα με οξύτητα και ορυκτότητα θα έρθει να δέσει με οστρακα αλλά και γαρίδο-καραβίδες. Για τους επιμένοντες ελληνικά, από τον δικό μας αμπελώνα θα διάλεγα φυσικά μια Σαντορίνη. Διαλέξτε ανάμεσα στις ΠΟΠ ετικέτες: Afoura-Anhydrous winery, Kαβαλιέρος-Κτήμα Σιγάλα, Εναλια-Οινοποιία Γαβαλά, Σκυτάλη-Χατζηδάκη, Θαλασσιτη-Γαία Οινοποιητική, Μυστήριο-Αρτέμης Καραμολέγκος, Σαντορίνη-Venetsanos winery, Pure-Volcanic slopes winery-Αργυρός, Ειρήνη-Santowines.

Δυνατές αντιπαραθέσεις

Ένα εξαιρετικό νηστίσιμο, που για μένα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την Καθαρά Δευτέρα, είναι το μελωμένο και τραγανό μπρικ. Ένα τέτοιο έδεσμα συνοδεύεται σωστά μόνο με παγωμένη βότκα ή με ένα επίσης παγωμένο χωρίς γλυκάνισο τσίπουρο, όπως το Ηδωνικό του Κώστα Λαζαρίδη ή το απόσταγμα οινολασπών Heffebrand του Lost Lake distillery. Στο τραπέζι δεν μπορεί να λείπουν τα τουρσιά, μεζές περιωπής, αρκεί να είναι καλοφτιαγμένα. Τι θα λέγατε για ένα μυρωδάτο, πικάντικο, ιδιαίτερο ούζο από την ποτοποιία Αvantes Distillery στην Εύβοια; Και βέβαια, η αυτοκράτειρα της ημέρας, δαντελένια, αέρινη ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, η οποία απαιτεί δίπλα της σαμπάνια, όπως προτείνει ο Hugh Johnson στον οδηγό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι: οι 30 συνταγές που πρέπει να γνωρίζετε να μαγειρεύετεΧταπόδι: οι 30 συνταγές που πρέπει να γνωρίζετε να μαγειρεύετε

Ρετσίνα για πάντα

Σερβιρισμένη σε κρυστάλλινα ποτήρια κολονάτα του λευκού κρασιού, η σύγχρονη ρετσίνα είναι αδιαμφισβήτητα το κρασί της ημέρας! Γεννήθηκε και μεγάλωσε γι’ αυτούς τους μεζέδες! Ανακαλύψτε τις καινούργιες ρετσίνες που βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς λευκών κρασιών! Αξίζουν κάτι περισσότερο από την προσοχή μας. Αξίζουν την υποστήριξή μας όχι μόνο γιατί είναι ελληνικό προϊόν με ονομασία κατά παράδοση, αλλά και γιατί έχουν εξελιχθεί από μερικούς καλούς παραγωγούς σε θαυμάσιο κρασί, αποτάσσοντας τη «ρετσινιά» του παρελθόντος: Δάκρυ του Πεύκου από Ασύρτικο και Αφρός από Ροδίτη της Οινοποιίας Κεχρή. Ρετσίνα από Σαββατιανό της Ασημίνας Φράγκου, Τετράμυθος από Ροδίτη, Pitys Ritinitis από Ασύρτικο από την οινοποιία Τρουπή.

Α, και να μην ξεχάσω: θα ταιριάξει μια χαρά με τον χαλβά του μπακάλη που θα σερβίρετε ως επιδόρπιο.

Καλή Σαρακοστή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤαχινένιος χαλβάς σε μωσαϊκόΤαχινένιος χαλβάς σε μωσαϊκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών