ΠΟΤΑ

Τα απαραίτητα ποτά μιας γιορτινής κάβας

Απαραίτητα για το σπιτικό μπαρ, ιδανικά για δώρο, αυτά τα αποστάγματα είναι εκ των ων ουκ άνευ και συνοδεύουν εξαιρετικά τις γιορτινές μας στιγμές.

28.12.2023
Φωτογραφίες: Shutterstock
Τα απαραίτητα ποτά μιας γιορτινής κάβας

Ουίσκι και ρούμι, αλλά και μπράντι, πόρτο και λικέρ: all time classic επιλογές αποσταγμάτων για γιορτινές κι όχι μόνο στιγμές, για τις στιγμές που οι συζητήσεις παίρνουν φωτιά, το φλερτ ξεκινάει, οι περιστάσεις απαιτούν ένταση και… spirits up!

Ουίσκι, κλασική αξία

Οι Σκοτσέζοι μάλλον δεν ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν ουίσκι, η πρωτοκαθεδρία διεκδικείται σθεναρά από τους Ιρλανδούς, ωστόσο το σκωτσέζικο είναι σήμερα το γνωστότερο και ευρύτερα διατιθέμενο παγκοσμίως. Το καλύτερο σκοτς προέρχεται από απόσταξη βυνοποιημένου κριθαριού, που έχει περάσει από αποξήρανση σε φωτιά από τύρφη, απόσταξη και μετά ωρίμανση σε ξύλινο βαρέλι για 8 χρόνια έτσι ώστε να μπορεί να κυκλοφορήσει σαν single malt. Τα blended ουίσκι, που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία, αποτελούνται από απλούστερα αποστάγματα δημητριακών αναμεμιγμένα με malt. Όλα τα σκοτσέζικα ουίσκι έχουν κοινό παρανομαστή το άρωμα της τύρφης και του καπνού, του μελιού, των πυρηνόκαρπων φρούτων και των δημητριακών.

Τι προτείνουμε

Blended: Jonnie Walker Blue Label

Εδώ δεν έχει τόση σημασία η παλαιότητα όσο η ποιότητα, η ισορροπία και η πολυπλοκότητα της γεύσης, γι’ αυτό τον λόγο δεν αναφέρεται ηλικία στα μπουκάλια μας. Είναι βελούδινο, μαλακό, με γλυκά μπαχαρικά, καπνό και σοκολάτα.

Single malt: Lagavulin 16 years old

Αναντικατάστατο, σκληρό, άγριο, απαιτητικό, ρωμαλέο, με όλη τη γλύκα και την καπνιστή γεύση 2 αιώνων! Για τους afficionados διαχρονικός έρωτας, με άρωμα καπνού, αλατιού, τύρφης και ιωδίου που δεν σ’ αφήνει να φύγεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 εκλεκτά ποτά που δεν θέλουμε να λείπουν από την κάβα μας αυτά τα Χριστούγεννα10 εκλεκτά ποτά που δεν θέλουμε να λείπουν από την κάβα μας αυτά τα Χριστούγεννα

Ρούμι, λευκό και μαύρο

Η ιστορία ξεκινάει στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική. Από τη μια είναι ρομαντική, συνδεδεμένη με πειρατές, ρεσάλτα και τόνους γκροκ στις ανοιχτές θάλασσες, και από την άλλη υπάρχει η θλιβερή σκοπιά των σκλάβων. Ο χυμός του ζαχαροκάλαμου αποστάζεται και το διάφανο απόσταγμα είτε εμφιαλώνεται φρέσκο είτε μπαίνει σε βαρέλια για να παλαιώσει. Τα φρέσκα λευκά ρούμια είναι τέλεια για κοκτέιλ όπως το Μοχίτο. Ο νεανικός, ζωηρός χαρακτήρας τους ταιριάζει θαυμάσια με το λάιμ, τη ζάχαρη και τη μέντα. Τα σκουρόχρωμα ρούμια και ειδικά τα ωριμασμένα για χρόνια σε βαρέλια αντιμετωπίζονται σαν μπράντι και πίνονται σε θερμοκρασίες δωματίου σκέτα ή σε πιο σοφιστικέ κοκτέιλ.

Τι προτείνουμε

Zacapa Centenario 23

Δημιουργήθηκε για να γιορτάσει την ίδρυση της πόλης Zacapa στη Γουατεμάλα. Έχει ωριμάσει για 6 έως 23 χρόνια με τη διαδικασία της Sistema Solera, δηλαδή την αριστοτεχνική ανάμειξη ρούμι διαφορετικών παλαιώσεων και χαρακτηριστικών.

Havana Club Anejo Blanco

Το πιο διάφανο ρούμι με τα φίνα αρώματα που προδίδουν την καταγωγή του: ζαχαροκάλαμο και βαρέλια λευκής δρυός. Μακρύ στο στόμα, ελαφρύ, πλούσιο σε αρώματα που διατηρούν την ευγένεια τους. Αυθεντικό και ιδανικό για κοκτέιλ.

Μπράντι στο ποτήρι

Η ιστορία αρχίζει στα μέσα του 16ου αιώνα όταν ζητήθηκε από τους οινοπαραγωγούς της μικρής πόλης του Κονιάκ να φτιάξουν ένα brandywijn, vin brullé, δηλαδή «καμένο κρασί», όπως έλεγαν τότε τα αποστάγματα. Έτσι προέκυψε μια καινούργια λέξη, το μπράντι, και το Κονιάκ έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία του. Το ευγενέστερο των αποσταγμάτων, το κονιάκ, ένα μπράντι με ονομασία προέλευσης (AOC) από την ομώνυμη περιοχή, κρατάει τα σκήπτρα στην κατηγορία αυτή επί τρεις αιώνες. Παράγεται σε συγκεκριμένες οριοθετημένες περιοχές και ακολουθούνται αυστηρότατοι κανόνες τόσο αμπελοκαλλιέργειας όσο και παραγωγής του προϊόντος. Οτιδήποτε δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις ονομάζεται μπράντι. Οι «μύτες» των ειδικών έχουν εντοπίσει και καταγράψει 63 αρώματα στο κονιάκ. Τα πιο συνηθισμένα που θα βρούμε εμείς οι κοινοί θνητοί είναι βανίλια, ξηρά δαμάσκηνα, καραμέλα, πορτοκάλι (φρέσκο και ζαχαρωμένο), βερίκοκο.

Τι προτείνουμε

Hennessy Fine de Cognac

Το πιο μοντέρνο και κομψό κονιάκ της κατηγορίας VSOP. Μια ιδιαίτερη πρόταση, είναι προορισμένο να το απολαμβάνετε μόνο του, με πάγο αλλά και σε γευστικά κοκτέιλ, όπως θέλουν οι νέες τάσεις. Ένα κονιάκ με φρέσκια γεύση, έντονα αρώματα φρούτων και ανοικτό χρώμα, που λάμπει μέσα από το φινετσάτο μπουκάλι με τις μίνιμαλ γραμμές.

Hine Rare VSOP

Ώριμο και βουτυρένιο. Χαρμάνι από 20 eaux-de-vie σταφυλιών που προέρχονται από τα 1er Crus Grande και Petite Champagne, το Rare χαρακτηρίζεται από αρώματα καβουρδισμένων ξηρών καρπών και πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως βερίκοκο και νεκταρίνι.

tip Αν παθιαστείτε με το κονιάκ, κατηγορίες όπως Vieux, Vieille Reserve, Hors d’age περιμένουν για μοναδικές γευστικές εμπειρίες κι ένα ταξίδι στο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ6 θαυμάσια τσίπουρα για τα γιορτινά ανταμώματα6 θαυμάσια τσίπουρα για τα γιορτινά ανταμώματα

Γλυκόπιοτο Πόρτο

Τα ενισχυμένα κρασιά είναι μια ξεχωριστή κατηγορία γλυκών κρασιών. Έχουν ξεκινήσει τη ζωή τους όπως όλα τα αλλά κρασιά και κάπου στον δρόμο, πριν όλα τα ζάχαρα μετατραπούν σε αλκοόλη, σταματάνε τη ζύμωση με την προσθήκη  αλκοόλ. Το κρασί μένει γλυκό με τα ζάχαρα του σταφυλιού και παλαιώνει σε βαρέλια. Μιλάμε φυσικά για τα ξακουστά πορτογαλέζικα Port. Από τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών της οριοθετημένης περιοχής Douro, παλαιώνουν για πολλά χρόνια σε δρύινα βαρέλια αναπτύσσοντας πολύπλοκα σαγηνευτικά αρώματα και μια ιδιαίτερη γλύκα. Απαιτούν σερβίρισμα σε μεγάλα ποτήρια του λευκού κρασιού για να έχουν την ευκαιρία να αναπνεύσουν και να εκφραστούν. Τα παλαιωμένα σερβίρονται σε θερμοκρασία δροσερού δωματίου (17°C – 19°C) σε αντίθεση με τα νεότερα που θα τα απολαύσετε παγωμένα.

Τι προτείνουμε

Graham’s Port T 20 years old

Το κεχριμπαρένιο, χάλκινο χρώμα σε προετοιμάζει για αρώματα ξηρών καρπών, σταφίδας, πορτοκάλι γλυκό. Η ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας οδηγεί σε μια απολαυστική επίγευση. Πίνεται δροσερό, σκέτο, ως επιδόρπιο, με τάρτες αμυγδάλου, κέικ φρούτων, κρεμ καραμελέ και κρεμ brûlée.

Ramos Pinto Adrinao Port White

Μια εξαντρίκ πρόταση είναι ένα λευκό Πόρτο! Με κίτρινο κεχριμπαρένιο χρώμα, λεπτά αρώματα φρούτων με τροπικές νότες και γλυκά μπαχαρικά. Κομψό και ισορροπημένο, πίνεται παγωμένο.

Και βέβαια, τα λικέρ

Το παλιότερο και πιο διαδεδομένο μετά το δείπνο ποτό είναι φυσικά το λικέρ. Παραδοσιακά λικέρ που έχουν τις ρίζες τους, όπως και τα bitters, στα ελιξίρια βοτάνων των μοναχών του μεσαίωνα. Πιο γνωστό του είδους η περίφημη Chartreuse, που κυκλοφορεί στην πράσινη εκδοχή της με 55 αλκοολικούς βαθμούς, ένα λικέρ με εξαιρετική γευστική δύναμη και ιδιαίτερα πολύπλοκο μπουκέ. Κλασική στον κόσμο των λικέρ είναι και θα είναι η βοτανική, μοναστηριακή επίσης Benedictine, ενώ τα πορτοκαλένια λικέρ, όπως τα Cointreau, Grand Marnier, Orange Torres, βρίσκονται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις.

Στα δικά μας θα ξεχωρίσω τα ιδιαίτερα πολύπλοκα βοτανικά και φρουτώδη λικέρ απόσταξης Χειμωνανθός και Gratus από το Avantes Distillery και τα λικέρ Δαμάσκηνο και Grapefruit της ποτοποιίας Πολυκαλά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών