ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τα κρασιά της 25ης Μαρτίου: Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει

Ζητήσαμε από τον συνεγάτη μας και σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη να ξεχωρίσει 10 κρασιά που θα ταιριάξουμε με τον μπακαλιάρο για να ξέρουμε τι θα πιούμε την 25η Μαρτίου.

22.03.2023| Updated: 19.03.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Τα κρασιά της 25ης Μαρτίου: Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει

Τι πίνουμε με τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου; Ο Άρης Σκλαβενίτης έχει προτάσεις για όλα τα γούστα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μάς κάνει ασφαλώς προτάσεις, όμως, είναι η πρώτη φορά που μάς κάνει για το «ψάρι του βουνού», όπως λένε τον λαοφιλή μπακαλιάρο. Πάμε να τις δούμε μία μία…

Roditis Natur Pet-Nat, Ροδίτης, Οινοποιείο Τετράμυθος, Καλάβρυτα

Ο ροδίτης Pet-Nat, είναι ένα λευκό αφρώδες κρασί, θολό (δεν έχει φιλτραριστεί), από το οινοποιείο Τετράμυθου στα Καλάβρυτα. Ένα κρασί έντονο σε αρώματα και με αρκετό όγκο (λόγο του μη φιλτραρίσματος) μπορεί να αντέξει δίπλα σε δύσκολες γεύσεις όπως παστά ή καπνιστά ψάρια!

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Pet-Net Amphora, Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, Anatolikos Vineyards, Θράκη

Ακόμα ένα αφρώδες κρασί με τη μέθοδο Pet-Nat (Petillant Naturel), αυτή τη φορά από τη Θράκη και το οινοποιείο των αδερφών Νικολαΐδη: οι ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιάς δίνουν ως αποτέλεσμα ένα κρασί θολό, με αρώματα ώριμων εσπριδοειδών, αποξηραμένων άνθεων, αρώματα ζύμης και έναν ντελικάτο αφρισμό. Δοκιμάστε το και αυτό δίπλα σε έντονες γεύσεις όπως μια μελιτζανοσαλάτα, πίκλες ή ένα παστό ή καπνιστό ψάρι.

Ρετσίνα, Σαββατιανό, Μικροοινοποιΐα Μυλωνάς, Αττική

Η μικροοινοποιΐα Μυλωνά παράγει εξαιρετική ρετσίνα, η οποία ανήκει στην κατηγορία κρασιών οίνοι κατά παράδοση, άρα τι καλύτερο από το να πιούμε σε μια τέτοια ημέρα όπως η 25η Μαρτίου μια εμφιαλωμένη καλής ποιότητας Ρετσίνα! Τα αρώματα ρητίνης θα ισορροπήσουν αρμονικά δίπλα σε πιάτα όπως τα όσπρια, οι αγκινάρες και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ6 Ευρωπαίοι σομελιέ που έγιναν πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού6 Ευρωπαίοι σομελιέ που έγιναν πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού

Σείριος, Μαλαγουζιά, Οινοποιείο Γεώργιος Λαφαζάνης, Αττική

Μια Μαλαγουζιά από την Αττική και το οινοποιείο Γιώργιος Λαφαζάνης, αρωματική, φρέσκια και φρουτώδης, με ισορροπημένη οξύτητα, λιπαρότητα και μέτριο σώμα. Θα μπορούσε να είναι το κρασί πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας σαν aperitif ή να το συνδυάσετε με τα πρώτα, όπως φρέσκιες πράσινες σαλάτες και μαλακά φρέσκια τυριά.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Βόιλα, Ασύρτικο, Κτήμα Λυραράκη, Κρήτη

Ένα πολύ value for money Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης! Είναι φρέσκο, δροσερό με αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων και mineral χαρακτήρα. Η οξύτητα του είναι υψηλή λόγο του υψομέτρου των αμπελώνων. Θα το έβλεπα σαν ιδανικό ταίρι δίπλα στα τηγανητά καλαμαράκια (αντί λεμονιού από πάνω δοκιμάστε να συμπληρώσετε την οξύτητα που λείπει με το κρασί).

Inima, Sauvignon Blanc, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Το Κατώγι Αβέρωφ είναι από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της χώρας μας. Το Sauvignon Blanc Inama, είναι ένα άντονο αρωματικά κρασί που κυριαρχούν τα πράσινα και εσπεριδοειδή φρούτα, ο φυτικός χαρακτήρας και η τονισμένη οξύτητα. Στο τραπέζι της 25ης θα μπορούσατε να το απολαύσετε μαζί με πιάτα όπως το λαχανόρυζο, το σπανακόρυζο, δίπλα σε δροσερές πράσινες σαλάτες και σε τηγανητά ψαράκια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓνωρίζουμε τα κρασιά και τα οινοποιεία της Χώρας των ΒάσκωνΓνωρίζουμε τα κρασιά και τα οινοποιεία της Χώρας των Βάσκων

Wanderlust Rosé, Ξινόμαυρο, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα

Μια νέα ετικέτα από το Κτήμα Χατζυβαρύτη και πιο συγκεκριμένα από τη 2η γενιά του οινοποιείου, τη Χλόη Χατζηβαρύτη. Ένα ροζέ κρασί με έντονο ροζέ χρώμα, ώριμα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών με τονισμένη οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Ιδανικό ταίρι δίπλα σε χταπόδι, ειδικά αν είναι μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα και κοφτό μακαρονάκι!

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Santorini, Ασύρτικο, Αμπελώνες Vassaltis, Σαντορίνη

Μια Σαντορίνη δεν μπορεί να λείπει ποτέ από ένα τραπέζι, πόσο μάλλον αν αυτό είναι της 25ης Μαρτίου. Ο mineral χαρακτήρας της, τα αρώματα των φρέσκων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων σε συνδυασμό με την τονισμένη οξύτητα και το γεμάτο σώμα, το κάνει ιδανικό ταίρι δίπλα σε ψητά ψάρια, σε μπαλακιάρο τηγανητό ή μπακαλιάρο μαγειρεμένο μπιάνκο.

Magoutes, Μοσχόμαυρο, Magoutes Vineyards, Σιάτιστα

Για όσους είναι λάτρεις των κόκκινων κρασιών αυτές τις ημέρες, θα έλεγα να δοκιμάσουν ένα κρασί με ελαφρύ χρώμα, έντονο φρέσκο άρωμα κόκκινων φρούτο και μαλακές ταννίνες, όπως το Μοσχόμαυρο από το οινοποιείο Magoutes. Δοκιμάστε το δίπλα σε πιάτα όπως μελιτζάνες, μανιτάρια ψητά και κοκκινιστά πιάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάζουμε αργεντίνικα κρασιά Malbec για όλα τα βαλάντιαΔοκιμάζουμε αργεντίνικα κρασιά Malbec για όλα τα βαλάντια

Ηδύς του Ηλίου, Μοσχάτο Κεφαλονιάς, Οινοποιείο Σκλάβου, Κεφαλονιά

Ένα γλυκό κρασί από το νησί της Κεφαλονιάς και το οινοποιείο του Ευρυβιάδη Σκλάβου, με τα έντονα γλυκά ανθικά αρώματα του Μοσχάτου να κυριαρχουν μαζί με αρώματα ώριμων τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων αλλά και νύξεις καραμέλας και ξηρών καρπών. Θα συνδυαζόταν τέλεια με ένα γλυκό όπως η παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών