ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε τώρα

Τα νέα κρασιά του 2023 που δοκίμασε η Μερόπη Παπαδοπούλου και μας προτείνει μαζί με ένα απρόσμενο ποτό με ελληνική σφραγίδα.

24.01.2023| Updated: 01.02.2023
: Shutterstock
Τα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε τώρα

Έσβησαν τα φώτα της γιορτής, ανέβηκαν τα στολίδια στο πατάρι και η αγία καθημερινότητα βρίσκει ξανά τη θέση της. Καλωσορίσαμε στο 2023 κι ελπίζω να περάσουμε για μία ακόμα χρονιά κάποιες χαλαρωτικές στιγμές, νόστιμες και αρωματικές. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές ολοκαίνουργιες δημιουργίες, να σας προτείνω να τις δοκιμάσετε και θα χαρώ πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒιδιανό: Είναι η επόμενη σημαντική λευκή ποικιλία;Βιδιανό: Είναι η επόμενη σημαντική λευκή ποικιλία;

* Επειδή όλα αρχίζουν με φυσαλίδες, ξεκινάω με το extra brut Blanc de Blanc αφρώδες Βιδιανό του Κώστα Λαζαρίδη, σπινθηροβόλο, απαιτητικό, εξαιρετικό!
* Με τον Ανέστη Χαϊτίδη και το πρωτοπόρο του The Winehouse στη Θεσσαλονίκη γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Ομολογώ όμως πως τα κρασιά του από τους Αμπελώνες του παππού Αβραάμ δεν τα είχα δοκιμάσει. Ενθουσιάστηκα με την Orange Μαλαγουζιά 2021 οινοποιημένη σε αμφορείς και ανοξείδωτες δεξαμενές, με πλούσιο στόμα και αρωματικό χαρακτήρα, που με έκανε για μία ακόμα φορά να πω ότι οι καλύτερες στιγμές της Μαλαγουζιάς είναι όταν παίρνει orange αποχρώσεις στα χέρια άξιων οινολόγων (εξαιρούνται οι γνωστοί «ογκόλιθοι» της ποικιλίας).
* Στον χώρο του κρασιού έχω μόνο φίλους! Την πρώτη θέση ανάμεσά τους κατέχει η οικογένεια Ζαχαρία, που δεν επαναπαύεται ποτέ στις επιτυχίες της. Αναζητήστε –όσοι προλάβετε, γιατί παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες– το Unicorn Μούχταρο 2020. Έκανα βαθιά υπόκλιση στην ιδιαίτερη οινοποιητική προσέγγιση μιας ποικιλίας που το Κτήμα Μουσών ανέδειξε από την αφάνεια. Και συνέχισα την υπόκλιση στο ολοκαίνουργιο απόσταγμά τους Τhe Last Battle. Μόνο δοκιμάζοντας θα καταλάβετε!
* Με την Ιωάννα Τσιλιλή έχουμε μοιραστεί ένα από τα ωραιότερα επαγγελματικά μας ταξίδια, στην Αργεντινή, που μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της. Χάρηκα λοιπόν ιδιαίτερα όταν δοκίμασα το Edenia Luna 2021, μια φινετσάτη αλλά και παιχνιδιάρικη σούπερ κόκκινη αρωματική βιολογική Λημνιώνα, που εκφράζει την Ιωάννα αλλά και την καινούργια της δημιουργία, τις Τerres των Μετεώρων.
* Η οικογένεια Ιωάννου-Αβέρωφ του ομώνυμου οινοποιείου και ξενοδοχείου δεν είναι απλώς φίλοι, είναι σχεδόν οικογένεια για μένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα δηλώνω από την αρχή ότι δεν είμαι απόλυτα αντικειμενική για το νέο τους τσίπουρο, ένα τσίπουρο με pedigree, που προέχεται από τα σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της σειράς κρασιών Κατώγι Αβέρωφ και συγκεκριμένα 40% Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρό, 40% Κατώγι Αβέρωφ Λευκό, 20% Κατώγι Αβέρωφ Ροζέ. Έξυπνο; Ναι, και πολύ νόστιμο, χωρίς γλυκάνισο, φυσικά κομψό, με διακριτικά αρώματα, που με ενθουσίασε!
* Όταν η οινολόγος και αποσταγματοποιός Χαρά Κατσού της ποτοποιίας Avantes αποφάσισε να πειραματιστεί για να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό λευκό αψέντι, κράτησα τις επιφυλάξεις μου. Διαλύθηκαν με την πρώτη γουλιά της δοκιμής. Ένα «μαγικό» super premium απόσταγμα, με τη συμμετοχή 21 αρωματικών, ανάμεσά τους γλυκάνισο, μάραθο, αψιθιά, κόλιαντρο, δίκταμο, δάφνη και πολλά άλλα, που μετά από διπλή απόσταξη εμφιαλώνονται σε ένα μπουκάλι και, πριν σε εντυπωσιάσουν με τα αρώματα και τους 57,9% αλκοολικούς βαθμούς τους, θα σου ψιθυρίσουν ιστορίες των δέντρων και των αιωνόβιων ξύλων, έτσι όπως μόνο η νεαρά Δρυΐδης της Εύβοιας Χαρά Κατσού ξέρει να διηγείται μέσα από το Wood Whisperer Aψέντι.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1024.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών