Η Maria Joao Patricio Martinho γεννήθηκε στην Πορτογαλία, μεγάλωσε στην Ισπανία και πλέον ζει στην Ελλάδα. Μας υποδέχτηκε στο σπίτι της και μας ετοίμασε τρία ισπανικά γλυκά, τα αφράτα κεκάκια magdalenas, τα γλυκά ψωμάκια ensaimadas και ένα πανεύκολο τσίζκεϊκ, το quesadas. Δεν ξέρουμε ποιο λατρέψαμε περισσότερο!

Viva Espana!

Στο φωτεινό μικρό διαμέρισμά της στην Καλλιθέα, η νεαρή Maria João Patricio Martinho μας υποδέχεται με πλατύ χαμόγελο, παιδικό ενθουσιασμό και μια χαρούμενη σκυλίτσα. «Τη λένε Μετέωρα, εκεί τη βρήκα τραυματισμένη και την υιοθέτησα», λέει παίρνοντάς την αγκαλιά και δίνοντάς τη στον σύντροφό της, τον Ισπανό Xavier Cristobal Gutierez, μέχρι εκείνη να ετοιμάσει τα υλικά για τα κεκάκια magdalenas.

Viva Espana! Viva Espana!

Η Maria είναι Πορτογαλέζα, από τριών ετών όμως μετακόμισε με την οικογένειά της στη Λεόν, στη βόρεια Ισπανία, κοντά στα σύνορα με την πατρίδα της, κι έτσι πηγαινοερχόταν συχνά ανάμεσα στις δύο χώρες. Μιλάει άπταιστα και τις δύο γλώσσες, καθώς και αγγλικά και γαλλικά, και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης. Αυτές οι σπουδές την έφεραν άλλωστε στην Ελλάδα, μαζί με τον Xavier, μετά από μια περιπλάνηση μερικών ετών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έψαχνα να εργαστώ σε μουσεία και σε χώρους σχετικούς με την τέχνη, αλλά, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα οι μισθοί στον χώρο αυτόν είναι χαμηλοί, αλλά τουλάχιστον εδώ απολαμβάνω τον λόγο για τον οποίο σπούδασα Ιστορία της Τέχνης», εξηγεί. Άλλωστε και ο Xavier αγαπά την Ελλάδα, που τη γνώρισε ως φοιτητής μέσα από το πρόγραμμα Erasmus, κι έτσι η απόφαση να εγκατασταθούν εδώ ήταν κοινή. «Στην Ελλάδα αλλάζει η διάθεσή σου», λέει η Maria με ενθουσιασμό.

Viva Espana!

Αν και εργάζεται σε τομέα εντελώς διαφορετικό από αυτόν της τέχνης, αγαπά την Ελλάδα, μαζί με τον Xavier έχουν επισκεφτεί σχεδόν όλα τα νησιά αλλά και την ενδοχώρα, και τελικά έκαναν ένα μεγάλο βήμα και αγόρασαν το μικρό διαμέρισμά τους στην Καλλιθέα, για να έχουν μια μόνιμη έδρα στην πατρίδα μας.

Τα γλυκά είναι η μεγάλη λατρεία της. «Εγώ φτιάχνω γλυκά και ο Xavier μαγειρεύει. Τα έχουμε μοιράσει, κάνοντας ο καθένας αυτό που του αρέσει περισσότερο. Τα γλυκά τα έμαθα τόσο από τη μαμά μου, που μαγειρεύει πολύ ωραία, όσο και από τη μητέρα του Xavier. Μου αρέσουν τα παραδοσιακά γλυκά, δεν θέλω να κάνω αλλαγές, μόνο μικρούς πειραματισμούς. Θέλω να συνεχίσω να τα φτιάχνω όπως τα έμαθα από τους παλαιότερους», επιμένει.

Viva Espana! Viva Espana!

«Για παράδειγμα, τα magdalenas είναι κεκάκια με ελαιόλαδο, έτσι τα έμαθα από τη μαμά μου και έτσι συνεχίζω να τα φτιάχνω κι εγώ. Γιατί όχι βούτυρο; Δεν ξέρω, μάλλον γιατί έχουμε άφθονο λάδι στην Ισπανία», συμπληρώνει.

Viva Espana! Viva Espana!

Για εμάς επέλεξε να ετοιμάσει τρία από τα πιο αγαπημένα της γλυκίσματα, που τα φτιάχνουν σε όλη την Ισπανία, με μικρές παραλλαγές. Τα κεκάκια magdalenas τα ετοιμάζουν για να συνοδεύουν τον καφέ και το αγαπημένο τους κακάο. Επιμένει μάλιστα γελώντας, ότι «δεν είναι μάφιν ούτε καπκέϊκ, είναι magdalenas».

Viva Espana!

Τα ensaimadas πάλι είναι ημίγλυκα, αφράτα ψωμάκια, σαν τα δικά μας τσουρεκάκια. Μας ετοίμασε όμως και ένα από τα απλούστερα αλλά και νοστιμότερα τσίζκεϊκ που έχουμε δοκιμάσει. Αν και τα φτιάχνει όλα με το μάτι και για «μεζούρα» χρησιμοποιεί μια μικρή χρωματιστή κούπα, για εμάς ζύγισε με ακρίβεια ένα ένα όλα τα υλικά.

Δείτε εδώ τις συνταγές για τα 3 ισπανικά γλυκά:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών