Οι Αστούριες στη βόρεια Ισπανία φημίζονται για τα τυριά τους κι έτσι οι τυροσυνταγές, αλμυρές και γλυκές, είναι άφθονες. Το συγκεκριμένο τσίζκεϊκ είναι ένα τοπικό γλύκισμα που παραδοσιακά φτιάχνεται με φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο τυρί – εμείς το αντικαθιστούμε με τυρί κρέμα ή ρικότα.

Όλη η γλύκα του προέρχεται από το ζαχαρούχο γάλα – δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης.

Γίνεται σχετικά λεπτό (δεν είναι φουσκωτό όπως τα συνηθισμένα τσίζκεϊκ) και αποκτά μια ανασηκωμένη τραγανή περιφέρεια, θυμίζοντας το dutch baby (μια γλυκιά ομελέτα φούρνου).

Το σερβίρουμε σκέτο ή το συνοδεύουμε με φρέσκα φρούτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨητό τσίζκεϊκ σοκολάταςΨητό τσίζκεϊκ σοκολάτας
10' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

Υλικά

Κομμάτια: 9-12 (1 ταψάκι 15x25 εκ.)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το σπανιόλικο τσίζκεϊκ, βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ (ή με το σύρμα) μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πυκνό.
  2. Αν προκύψουν γρομπαλάκια, δεν ανησυχούμε: προέρχονται από το βούτυρο που δεν είναι λιωμένο, αλλά, μόλις το μείγμα μπει στον φούρνο, θα γίνει εντελώς λείο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 15 x 25 εκ. (ή ένα στρογγυλό με διάμετρο 25-26 εκ.) και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
  5. Ψήνουμε για 15-25 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το μείγμα και η περιφέρεια να ανασηκωθεί στα τοιχώματα του σκεύους, να γίνει τραγανή και σχετικά ρόδινη.
  6. Αφήνουμε, το σπανιόλικο τσίζκεϊκ, να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
  7. Φυλάσσουμε, το σπανιόλικο τσίζκεϊκ, σκεπασμένο στο ψυγείο. Ιδανικά σερβίρεται κρύο, σαν δροσερό γλύκισμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών