
45'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
3 ώρες και 25'
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: 12Για τη βάση
Για την κρέμα
Για την γκανάς
Διαδικασία
Βάση
- Για το ψητό τσίζκεϊκ σοκολάτας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι ώστε να είναι σχετικά χοντρά κομμάτια και όχι σκόνη.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι.
- Φροντίζουμε να μην καεί, αποσύροντάς το από τη φωτιά ακόμη και αν υπάρχουν άλιωτα κομμάτια μέσα (θα λιώσουν στη συνέχεια με το ανακάτεμα).
- Αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο με τα χοντροαλεσμένα μπισκότα, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου περίπου 24 εκ. και απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο το μείγμα της βάσης, πατικώνοντάς το με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Ψήνουμε τη βάση για 5 λεπτά, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα
- Λιώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί (μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει).
- Την αποσύρουμε από το μπεν μαρί και τη βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, να κρυώσει.
- Στο μεταξύ, ρίχνουμε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
- Τα χτυπάμε, απαλά στην αρχή, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα.
- Χαμηλώνουμε και πάλι την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ενσωματώνεται το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο.
- Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου από υπολείμματα μείγματος, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).
- Ενσωματώνουμε το απόσταγμα, τη λιωμένη σοκολάτα και στο τέλος την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα, πάνω από τη βάση, και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο (180° C) για περίπου 1 ώρα.
- Ξεφορμάρουμε το γλυκό, αφού πρώτα περάσουμε προσεκτικά ένα μαχαίρι ανάμεσα σε αυτό και τα τοιχώματα της φόρμας.
- Αφήνουμε το τσίζκεϊκ να κρυώσει για 1 ώρα εκτός ψυγείου και για 1 ώρα στο ψυγείο.
Γκανάς
- Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, το οποίο τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά.
- Μόλις το μείγμα πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας μια μαρίζ.
- Τοποθετούμε την γκανάς για 10 λεπτά στο ψυγείο.
- Τη βγάζουμε, την ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε πάνω από το τσιζκέικ μας.
- Βάζουμε το τσίζκεϊκ σοκολάτας για 1 ώρα στο ψυγείο, προτού το ξεφορμάρουμε.