Τι είναι comfort food για σας; Ή επί το ελληνικότερον, ποια είναι τα φαγητά που ξορκίζουν το άγχος και την κούραση της καθημερινότητας, που σας ζεσταίνουν την ψυχή και σας γεμίζουν θαλπωρή; Συνήθως, τα φαγητά αυτά είναι φλας μπακ στον χρόνο, έτσι δεν είναι; Συνήθως, εντοπίζεται η καταγωγή τους στα παιδικά μας χρόνια, είναι φαγητά-αγκαλιές, γεύσεις χιλιοδοκιμασμένες, κλασικές και λίγο παλιομοδίτικες, αλλά τόσο μα τόσο καταπραϋντικές και τελικώς διαχρονικές.
Ένα δείπνο με τέτοιες γεύσεις σκηνοθετούμε εδώ. Με γεύσεις της παλιάς Αθήνας, νοσταλγικές, σαν μαγειρεμένες από το χέρι της αγαπημένης μας καλομαγείρισσας γιαγιάς, φερμένες στο σήμερα, αλλά χωρίς εξαλλοσύνες και αλλότρια υλικά.
Για αρχή: σούπα γαλοπούλας, το ζουμάκι δηλαδή από το βράσιμο της γαλοπούλας που μετά θα ψήσουμε, εμπλουτισμένο με λίγο πεπονάκι, μαλλιά αγγέλου ή άλλο ψιλό ζυμαρικό. Μια σούπα βάλσαμο, που θα προθερμάνει το στομάχι και την όρεξή μας.
Μια ρώσικη σαλάτα για ορεκτικό αλλά και για να μείνει στο τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος. Μια πιατέλα λαχταριστοί λαχανοντολμάδες, το κλασικότερο των κλασικών χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Στη γέμιση, για έξτρα νοστιμιά, βάζουμε λίγη καπνιστή πανσέτα, σαν γευστική μνεία στο έθιμο των χοιροσφαγίων που άρταινε τα γιορτινά και όλα τα χειμωνιάτικα φαγητά με τα λιχούδικα προϊόντα του.
Για κύριο, γαλοπούλα βέβαια, αυτή που βράσαμε για να πάρουμε τον νόστιμο ζωμό της, γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα. Αστικό πιάτο και ιδιαιτέρως αγαπητό. Μια γιορτινή λαχανοσαλάτα με ξινόμηλο και σάλτσα γιαουρτιού που θυμίζει πολύ την κλασική πολίτικη θα συνοδεύσει το ψητό πουλερικό, μαζί και πατάτες ογκρατέν νοστιμευμένες με Σαν Μιχάλη Σύρου.
Και για κλείσιμο ένα στρούντελ, με μήλα και ξερά φρούτα για έξτρα νοστιμιά.
Ένα δείπνο νοσταλγικό, με γεύσεις έξοχες, της θαλπωρής.

Τι πίνουμε με τα εδέσματα αυτού του δείπνου

Ενα ωραίο κλασικό λευκό κρασί από Ροδίτη θα σερβιριστεί πρώτο με τη ρωσική και τους λαχανοντολμάδες, και στη συνέχεια τα ποτήρια θα τσουγκρίσουν είτε με ένα όχι ιδιαίτερα παλαιωμένο Ξινόμαυρο είτε με βαρελάτο Chardonnay, αλλά και Νυχτέρι ή κάποιο άλλο παλαιωμένο Ασύρτικο.

Δείτε έξι συνταγές με άρωμα παλιάς Αθήνας:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών