Πληθωρική, μερακλίδικη, με αίσθηση γιορτινή, η κιμαδόπιτα είναι η πίτα που λατρεύουμε όλοι. Στα καλά τραπέζια θα κλέψει την παράσταση αλλά και τις καθημερινές, έτσι και ψηθεί κιμαδόπιτα στο σπίτι, δύσκολα θα περισσέψει για την επόμενη (στην σπάνια περίπτωση που περισσέψει θα γίνει το δεκατιανό για το οποίο θα ανυπομονούμε αύριο). Πλούσια, κρεατένια γέμιση και τραγανό φύλλο -πώς να αντισταθεί κανείς; Από την παράδοση της Θράκης μέχρι τα συνταγολόγια της Σμύρνης και από τον Πόντο μέχρι την Αντιόχεια ξεχωρίσαμε έξι συνταγές για ακαταμάχητες κιμαδόπιτες.
Δοκιμάζουμε τη απίθανη σμυρναίικη με το χωριάτικο φύλλο και τον κιμά που μοσχοβολάει μπαχάρι. Μαθαίνουμε τα μυστικά του καβουρδίσματος από τον Χριστόφορο Πέσκια. Ταξιδεύουμε στη Ξάνθη όπου φτιάχνουν μία από τις πιο νόστιμες ελληνικές πίτες, μια πρασοκιμαδόπιτα με ιδιαίτερο τρόπο ανοίγματος στο φύλλο, που θυμίζει σφολιάτα: αφού ανοίξουν κάθε φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται, το διπλώνουν διαδοχικά και σταυρωτά πολλές φορές σαν φάκελο, βουτυρώνοντάς το συνέχεια για να απορροφήσει η ζύμη όλη τη νοστιμιά του βουτύρου. Έπειτα ανοίγουν ξανά τα φύλλα, τα οποία, όπως και στη σφολιάτα, θα διαχωριστούν στο ψήσιμο σε επάλληλες τραγανές στρώσεις.
Δεν γίνονται όμως όλες οι κιμαδόπιτες στον φούρνο. Στο εργαστήριο Δήμητρα Γουναρίδη οι τριγωνικές, χρυσαφένιες κιμαδόπιτες είναι τηγανητές. Έχουμε εξασφαλίσει τη συνταγή για όσους θέλουν να προσπαθήσουν να αναπαράγουν το τραγανό, γεμάτο φυσαλίδες, χρυσαφένιο φύλλο με την λαχταριστή γέμιση. Τα kaytaz είναι αφράτα, ανοιχτά κιμαδοπιτάκια ενώ τα γιαννούτσικα, τα ποντιακά «μισοφέγγαρα» από φύλλο γιοχάς, είναι μια ακόμα ξεχωριστή συνταγή που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Το μυστικό της γέμισης είναι στην αναλογία κιμά-κρεμμυδιού που μπορεί να σας ξαφνιάσει αλλά εγγυάται το ζουμερό αποτέλεσμα.
Με χωριάτικο, κριτσανιστό φύλλο ή με βουτυράτο φύλλο σαν σφολιάτα, με γλυκά πράσα ή με μπαχαρικά, ανοιχτές ή κλειστές, αυτές είναι μερικές από τις αγαπημένες μας κιμαδόπιτες.