ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαδολέμονα με φρούτα; Κι όμως! Δείτε 5 ιδέες για να δώσετε φρεσκάδα και άρωμα στα πιάτα σας

Σε σαλάτες αλλά και με ψητά κρέατα, με μπιφτέκια αλλά και ως νοστιμευτικό για θαλασσινά -τα φρουτένια λαδολέμονα κάνουν τη διαφορά στις καλοκαιρινές μαγειρικές.

Λαδολέμονο καρπούζι με πάπρικα και κεράσια

Γλυκόξινη, φρουτένια γεύση, αίσθηση φρεσκάδας, «σώμα» – αυτά χαρίζει σε γενικές γραμμές η προσθήκη φρούτων σε ένα λαδολέμονο. Ορισμένοι σεφ προσθέτουν στη σάλτσα τα φρούτα κομμένα σε ψιλά καρέ ή τριμμένα (κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε κατευθείαν στη σαλάτα), όμως για να νοστιμίσει πραγματικά και σε βάθος η σάλτσα, είναι προτιμότερο να τα πολτοποιήσουμε με τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, λεμόνι, μυρωδικά). Κρίσιμο στοιχείο για επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι το σούρωμα του λαδολέμονου σε ψιλό σουρωτήρι, ώστε να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες και να αποκτήσει λεία και βελούδινη υφή.

Αυστηρός κανόνας για το ποια φρούτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεν υπάρχει. Καλό είναι πάντως να αποφεύγουμε αυτά που δεν θα βάζαμε στη σαλάτα ή δεν θα τα συνδυάζαμε με κάποια αλμυρή πρώτη ύλη. Για παράδειγμα, ενώ ταιριάζει να φτιάξουμε λαδολέμονα με καρπούζι, με βερίκοκα, με μήλο, δύσκολα θα πετυχαίναμε ένα γευστικό, ισορροπημένο λαδολέμονο με μπανάνα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σταφίδες κ.λπ.), όμως καλό είναι να είμαστε φειδωλοί στις ποσότητες, γιατί η γεύση τους είναι αρκετά έντονη. Επίσης, για καλύτερο αποτέλεσμα μουλιάζουμε τα φρούτα σε χλιαρό νερό ώστε να γίνουν τρυφερά, προτού τα χρησιμοποιήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔυόσμος: Στο μοχίτο, στη σαλάτα αλλά και στην ομελέταΔυόσμος: Στο μοχίτο, στη σαλάτα αλλά και στην ομελέτα

5 εύκολες φρουτένιες σος

Με βερίκοκα, δυόσμο και ξερό κόλιανδρο

προετοιμασία: 20′
Για περίπου 220ml: βάζουμε στο μπλέντερ 5-6 βερίκοκα (προτιμότερο Μπεμπέκου ή Διαμαντοπούλου), 1/2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο (ή λιγότερο, αν δεν μας αρέσει γλυκιά η σάλτσα), 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοκοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου ή μαραθόσπορους και πιπέρι. Χτυπάμε πολύ καλά για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένας ενιαίος πολτός. Σουρώνουμε το όλον σε ψιλό, συρμάτινο σουρωτήρι, ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια και ίνες και να προκύψει μια λεία σάλτσα. Προσθέτουμε 8 – 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. -Νένα Ισμυρνόγλου

Ταιριάζει: σε σαλάτες με λευκά, μαλακά ή καπνιστά τυριά. Με ψητό χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, κυνήγια. Σε χοιρινά κεφτεδάκια και μπιφτέκια.

Με σταφύλια

προετοιμασία: 15′, μαγείρεμα: 10′
Για περίπου 300 ml: σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 21⁄2 φλιτζ. τσαγιού ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσια. Σοτάρουμε για 10 δευτερόλεπτα, ανακινώντας το τηγάνι, και αποσύρουμε αμέσως. Μεταφέρουμε τις ρώγες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε στο μούλτι 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού, 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ και 5 κόκκους πράσινου ή μαύρου πιπεριού, κοπανισμένους, μέχρι να έχουμε μια ρευστή σάλτσα. Αδειάζουμε το λαδολέμονο στο μπολ με τις ρώγες, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. -Νένα Ισμυρνόγλου

Ταιριάζει: με κοτόπουλο και χοιρινό ψητά στη σχάρα και με ψητά τυριά, όπως επίσης σε πράσινες ανάμεικτες σαλάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς μαγειρεύουμε με μπαχαρικά: 6 συμβουλές και τα απαραίτητα εργαλείαΠώς μαγειρεύουμε με μπαχαρικά: 6 συμβουλές και τα απαραίτητα εργαλεία

Με φρέσκα σύκα

προετοιμασία: 20′
Για περίπου 350 ml: σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε 10 κόκκους μαύρο πιπέρι, 2 κουτ. σούπας ούζο ή 1 μικρό κομμάτι από αστεροειδή γλυκάνισο, 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό, 1 κουτ. γλυκού μέλι και 3 φρέσκα σύκα, κομμένα στα τέσσερα, και τα βράζουμε για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά. κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε το μείγμα στο μούλτι για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι, για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια. Το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε 5 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο και 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι, ώστε να ομογενοποιηθεί και σερβίρουμε. -Νένα Ισμυρνόγλου

Ταιριάζει: σε πιάτα αλλαντικών και τυριών, με χοιρινά μπριζολάκια (και γενικά με το χοιρινό), ακόμη και με αρνίσια παϊδάκια.

Με σαφράν, ξινόμηλο και ρίγανη

προετοιμασία: 20′, αναμονή: 1 ώρα
Βάζουμε 7 – 8 ίνες σαφράν σε 3 κουτ. σούπας καυτό νερό. Αφήνουμε να βγάλουν το χρώμα τους για περίπου 1 ώρα. Χτυπάμε στο μούλτι 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 11⁄2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα (πικάντικη, κατά προτίμηση) και το διαλυμένο σαφράν. Σταματάμε το χτύπημα. Προσθέτουμε 1 μικρό ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους, και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σουρώνουμε από ψιλό σουρωτήρι. στο τέλος προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, κοπανισμένη. -Ντίνα Νικολάου

Ταιριάζει: σε σαλάτες με λάχανο και καρότο, σε ανάμεικτες σαλάτες με τυριά, σε χόρτα εποχής τσιγαριαστά ή βραστά, σε σαλάτες με όσπρια, με καπνιστά ψαρικά, με θαλασσινά (γαρίδες, κονσέρβα καβούρι κ.λπ.).

Με καρπούζι και κεράσια

προετοιμασία: 20′
Για περίπου 300 ml: Χτυπάμε στον πολυκόφτη 2 φλιτζ. τσαγιού καρπούζι, κομμένο σε κύβους (χωρίς τα κουκούτσια),1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 8 κεράσια (χωρίς κουκούτσι) και αλάτι, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.. Σουρώνουμε, προσθέτουμε 60 ml ελαιόλαδο και 1/3 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανός) ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με το σύρμα.- Νένα Ισμυρνόγλου

Ταιριάζει: με πράσινες σαλάτες, βράστα χόρτα και λευκά τυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς φτιάχνουμε μαρμελάδες: χρήσιμες συμβουλές για σίγουρη επιτυχίαΠώς φτιάχνουμε μαρμελάδες: χρήσιμες συμβουλές για σίγουρη επιτυχία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών