ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Δυόσμος: Στο μοχίτο, στη σαλάτα αλλά και στην ομελέτα

O δυόσμος είναι στα καλυτερά του το καλοκαίρι! Το άρωμά του ταιριάζει απόλυτα σε συνταγές με λευκά τυριά, κόκκινα κρέατα, ομελέτες, σάλτσες για ζυμαρικά, αλλά και δροσιστικά ποτά.

19.06.2023
Φωτογραφίες: Shutterstock
Δυόσμος: Στο μοχίτο, στη σαλάτα αλλά και στην ομελέτα

Μοσχοβολά, υπήρξε νύμφη (η Μίνθη) σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία και είναι κρίμα να καταδικάζεται ως αιώνιο υλικό του κεφτέ, άντε και του γιαλαντζί ντολμά. O ηδύοσμος ή μίνθη κατά Θεόφραστο και ηδύοσμος ο ήμερος κατά τον Διοσκουρίδη (Μenta viridis) είναι θεραπευτικός, χρησιμοποιείται ως βοηθητικό του συκωτιού και της χοληδόχου κύστεως -όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι μπορεί να πειράξει το συκώτι-, ως χωνευτικό, σε ατμούς για το αναπνευστικό ή σε λάδι για χειρομαλάξεις (μασάζ).

Από τον 6ο αιώνα πρωτοσυναντάμε κρέμες καθαρισμού δοντιών με δυόσμο, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν μέχρι και το τραπέζι τους με δυόσμο, πριν καθίσουν να φάνε. Όσο για την προστασία του σπιτιού, τα ποντίκια φαίνεται να αποφεύγουν τη μυρωδιά του, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή τους. Οι Άραβες από την αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν σε μορφή ροφήματος για τη σεξουαλική διέγερση, ακόμη και ο Σαίξπηρ τον αναφέρει μαζί με τη λεβάντα και το δεντρολίβανο, ως διεγερτικό για τους κυρίους της μέσης ηλικίας. Είναι εξαιρετικός σε ομελέτες με τυρί και σε κόκκινα κρέατα – η αγγλική σάλτσα δυόσμου είναι, παρά την αντίθετη φημολογία για την κουζίνα τους, νόστιμη με πρόβατο. Μπαίνει σε παρασκευές με φρούτα όπως η φρουτοσαλάτα, στα μπιζέλια και κάνει επίσης εξαιρετικό σιρόπι για σερμπέτι. Μία από τις πιο αγαπημένες χρήσεις του δυόσμου είναι στο μοχίτο, το ποτό με ρούμι, ζάχαρη, σόδα και μοσχολέμονο, που λάτρευε ο Χέμινγουεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς μαγειρεύουμε με μπαχαρικά: 6 συμβουλές και τα απαραίτητα εργαλείαΠώς μαγειρεύουμε με μπαχαρικά: 6 συμβουλές και τα απαραίτητα εργαλεία

Καλλιέργεια και μυστικά

Πού ευδοκιμεί: Προτιμά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη.

Πότε τον βρίσκουμε: Υπάρχει στα φυτώρια όλο το χρόνο, αλλά οι καλύτερες εποχές του είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Πότε φυτεύουμε: Όλες τις εποχές εκτός από το χειμώνα, που είναι και η χειρότερη εποχή για τον δυόσμο. Η καλύτερη, πάντως, εποχή είναι την άνοιξη.

Καλλιέργεια στο χώμα: Επειδή είναι ιδιαίτερα επεκτατικός, συνιστάται η φύτευσή του σε γλάστρα, αλλά, αν έχουμε κήπο, καλύτερα να τον φυτέψουμε με τη γλάστρα στο χώμα, ώστε να τον περιορίσουμε, ή σε μεμονωμένο παρτέρι.

Καλλιέργεια σε γλάστρα: Τοποθετούμε στη βάση χαλίκια ή ελαφρόπετρα για καλύτερη στράγγιση και βάζουμε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο με κομπόστ, στο οποίο προσθέτουμε και λίγη ελαφρόπετρα. Όλα τα υλικά τα βρίσκουμε σε φυτώρια.

Φροντίδα: Απαιτεί τακτικό πότισμα, τόσο ώστε να διατηρείται νωπό το χώμα του. Τον κορφολογούμε τακτικά, ώστε να βγάζει νέους, τρυφερούς βλαστούς.

Συγκομιδή: Μαζεύουμε τα φυλλαράκια του όλο τον χρόνο, αλλά κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι οπότε ο δυόσμος είναι στα καλύτερά του.

Αντιξοότητες: Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάρι και άλλα μασάλα: Τα πάντα για τα ινδικά μείγματα μπαχαρικώνΚάρι και άλλα μασάλα: Τα πάντα για τα ινδικά μείγματα μπαχαρικών
Κεφτεδάκια κοτόπουλου με λαχανικά

Οι χρήσεις στην κουζίνα

Απαραίτητο μυρωδικό σε όλες τις μεσογειακές κουζίνες, δεν φανταζόμαστε κεφτεδάκια ή γεμιστά, χωρίς την προσθήκη του. Ταιριάζει τέλεια με τα κολοκύθια, αλλά και με τα αμπελόφυλλα και το ρύζι (εξ ου και στα ντολμαδάκια) και συνοδεύει άριστα οποιαδήποτε γιαουρτόσαλτσα.

Ένα από τα πιο δροσιστικά ποτά του καλοκαιριού είναι το αϊράνι (γιαούρτι με νερό ή ξινόγαλο) με λίγο αλάτι και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο. Ο δυόσμος αρωματίζει το τζατζίκι, το ταλατούρι (τζατζίκι Κύπρου), αλλά και την κρύα γιαουρτόσουπα Μακεδονίας.

Τον βάζουμε ψιλοκομμένο σε βινεγκρέτ για τις σαλάτες, σε μαρινάδες για τα κρεατικά, αλλά και ολόκληρα τα φύλλα του για να αρωματίσουμε ελαιόλαδο και ξίδι.

Φτιάχνουμε πέστο και διάφορα αλείμματα με τα δροσερά του φύλλα.

Ταιριάζει υπέροχα σε δροσιστικά καλοκαιρινά κοκτέιλ, όπως το μοχίτο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών