20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Τεμάχια: για 2 μικρές φραντζόλεςΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε ένα αλλιώτικο ψωμί με ρύζι, αρχικά βάζουμε 3 φλιτζ. τσαγιού νερό να κοχλάσει μαζί με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει το υγρό και να γίνει σαν λαπάς. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
- Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Στη λεκανίτσα του ζυμώματος ή του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το κρύο ρύζι και το μοσχοκάρυδο και αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε.
- Θα προσθέσουμε νερό προσεκτικά, γιατί το ρύζι έχει πολλή υγρασία.
- Όταν το ζυμάρι γίνει ομοιογενές και ελαστικό και ενώ το ζυμώνουμε «σκάει» σαν να κάνει φουσκάλες, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά.
- Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο.
- Σκορπίζουμε τον παπαρουνόσπορο στον πάγκο εργασίας για να κολλήσουν τα σπόρια πάνω στο ψωμί και πλάθουμε εκεί δύο μακρόστενες φραντζόλες.
- Τις βάζουμε σε δύο μακρόστενες φόρμες στρωμένες με λαδόχαρτο ή στο μεγάλο ταψί της κουζίνας, το οποίο έχουμε επίσης στρώσει με λαδόχαρτο.
- Σκεπάζουμε το ψωμί με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλό (θα χρειαστεί γύρω στα 45 λεπτά).
- Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, τρυπάμε την επιφάνειά του με ένα ξυλάκι ή με τη μύτη του μαχαιριού εδώ κι εκεί και το ψήνουμε για 45-60 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».