ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

10 συμβουλές για έξυπνη συντήρηση στο ψυγείο

Γενικοί κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να συντηρήσουμε καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα τρόφιμα στο ψυγείο.

19.10.2023
Φωτογραφίες: Shutterstock
10 συμβουλές για έξυπνη συντήρηση στο ψυγείο

Το ψυγείο διατηρεί τα περισσότερα τρόφιμα σε πολύ καλή κατάσταση για μερικές ημέρες έως και εβδομάδες, ανάλογα με το είδος των τροφίμων. Η θερμοκρασία του θαλάμου συντήρησης πρέπει να κυμαίνεται κατά μέσον όρο από 2° έως 5° C. Τα σύγχρονα ψυγεία διαθέτουν ειδικούς χώρους και ράφια (όπως το συρτάρι για τη μαναβική και το συρτάρι chiller safe) με σαφείς ενδείξεις για τα τρόφιμα που πρέπει να αποθηκεύουμε στον συγκεκριμένο χώρο. Και αυτό γιατί έχει ρυθμιστεί ειδικά η θερμοκρασία της ψύξης για το συγκεκριμένο τρόφιμο, όπως π.χ για το κρέας που είναι προτιμότερο να αποθηκεύεται στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία (στο chiller safe). Ετσι, θα πρέπει να ακολουθούμε όσο το δυνατόν πιο πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των τροφίμων και τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε:

 • Φροντίζουμε να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες (κόβουμε τα μεγάλα κομμάτια κρέατος, τυριών, μεριδοποιούμε το μαγειρεμένο φαγητό κ.λπ.), ώστε να ψύχονται καλύτερα και γρηγορότερα τα τρόφιμα.
 • Τα τοποθετούμε αραιά μέσα στο ψυγείο, σε απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα και να ψύχονται ομοιόμορφα τα τρόφιμα.
 • Τυλίγουμε τα πιο ευπαθή τρόφιμα (όπως κρέας, πουλερικά και ψάρια) σε μεμβράνη και τα αποθηκεύουμε στα ειδικά συρτάρια του ψυγείου που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής. Μάλιστα, το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά καλό είναι να καταναλωθούν το αργότερο εντός 48 ωρών από τη στιγμή της αποθήκευσής τους στη συντήρηση. Ιδίως όσον αφορά στο κρέας (π.χ. ένα φιλέτο) μπορεί να διατηρηθεί για 1-2 μέρες επιπλέον αν το τοποθετήσουμε σε τάπερ και το καλύψουμε μέχρι την επιφάνειά του με ελαιόλαδο.
 • Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται στα ράφια του ψυγείου. Καλό είναι να μην αποθηκεύουμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου. Παρότι με το σύστημα no frost η ψύξη κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το ψυγείο μέσω αεραγωγών, η πόρτα του ψυγείου είναι η πρώτη που εκτίθεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κάθε φορά που το ανοίγουμε. Στην πόρτα προτιμάμε να αποθηκεύσουμε αναψυκτικά, αλκοολούχα, μουστάρδες και κέτσαπ και τρόφιμα πιο ανθεκτικά, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟμελέτα με παρμεζάνα, μανιτάρια, φουντούκια και αβοκάντοΔεν πετάμε τίποτα: 12 ιδέες για να αξιοποιήσουμε τα υλικά που περίσσεψαν

 • Στα τυριά και τα αλλαντικά αφαιρούμε το χάρτινο περιτύλιγμα του σούπερ μάρκετ (κρατώντας ωστόσο την εσωτερική του μεμβράνη) και τα τοποθετούμε σε γυάλινα τάπερ. Γενικά, καλό είναι τα τυριά και τα αλλαντικά να τα προμηθευόμαστε σε μικρές ποσότητες και να τα καταναλώνουμε άμεσα, καθώς είναι πιο ευαίσθητα και χάνουν πιο γρήγορα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Επίσης, διατηρούμε τη φέτα στην άλμη της (όταν την προμηθευόμαστε σε τέτοια συσκευασία) ή διαφορετικά την αποθηκεύουμε σε τάπερ. Οσον αφορά στα αλλαντικά, επειδή όταν τα κόβουμε σε φέτες η αλλοίωσή τους ξεκινά αμέσως, καλό είναι να τα αγοράζουμε σε κομμάτια και να τα κόβουμε μόνοι μας. Τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα αποθηκεύουμε στο ειδικό συρτάρι για κρεατικά και αλλαντικά (chiller safe) που διαθέτουν τα περισσότερα ψυγεία, στα οποία η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή και έτσι τα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα.
 • Τα λαχανικά και τα φρούτα τα τοποθετούμε στο ειδικό συρτάρι. Καλό είναι να μην τα πλένουμε πριν από την αποθήκευσή τους, αλλά όταν είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε, και αυτό γιατί από τη φύση τους έχουν ένα «μηχανισμό» θωράκισης. Για παράδειγμα, όταν πλένουμε τα ροδάκινα, χάνουν το «χνούδι» τους που στην ουσία προστατεύει το φρούτο. Έτσι, τα κρατάμε καλά κλεισμένα σε χάρτινες σακούλες (σαν αυτές του μανάβη), που απορροφούν την υγρασία του ψυγείου και δεν την αφήνουν να εισχωρήσει στο τρόφιμο.
 • Τα μυρωδικά μπορούμε να τα απλώσουμε σε ένα ταψάκι. Στον πάτο τοποθετούμε χαρτί κουζίνας νοτισμένο. Βάζουμε τα μυρωδικά και από πάνω βάζουμε και πάλι νοτισμένο χαρτί κουζίνας, που διατηρεί τη φυσική υγρασία τους.

 • Τα αυγά τα τοποθετούμε ένα-ένα στον προβλεπόμενο χώρο του ψυγείου, σημειώνοντας την ημερομηνία λήξης που αναγράφει η συσκευασία. Επίσης, δεν ενδείκνυται να τα πλένουμε, όπως πολλοί συμβουλεύουν, καθώς το τσόφλι των αυγών περιβάλλεται από μια μεμβράνη (μη ορατή σ’ εμάς) που προστατεύει εξωτερικά το αυγό, θωρακίζοντάς το από οποιαδήποτε επιμόλυνση.
 • Τα μαγειρεμένα φαγητά τα τοποθετούμε στο ψυγείο σε τάπερ, αφού πρώτα «κρυώσουν», αφού δηλαδή τα αφήσουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Και αυτό γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θερμαίνεται ο θάλαμος του ψυγείου, μεταβολή που μπορεί να επηρεάσει τα υπόλοιπα αποθηκευμένα τρόφιμα. Επιπλέον, η συσκευή θα πρέπει να καταναλώσει επιπλέον ενέργεια, ώστε να επαναφέρει τη θερμοκρασία που επικρατούσε προηγουμένως.
 • Η σοκολάτα αποθηκεύεται κανονικά από 13 έως 25° C. Έτσι, τους θερινούς μήνες θα πρέπει να
  τη διατηρούμε στο ψυγείο, και μάλιστα όχι κοντά σε τυριά και τρόφιμα με έντονη οσμή, καθώς η σοκολάτα απορροφά όλες τις μυρωδιές (το ίδιο και τα γλυκά με βάση τη σοκολάτα). Ως υγροσκοπικό τρόφιμο (τρόφιμο που δεν περιέχει σχεδόν καθόλου υγρασία), «αναζητά» και απορροφά υγρασία από το περιβάλλον, επομένως και τις οσμές που μεταφέρονται μέσω αυτής. Πρέπει να θυμόμαστε πως, όταν ψύχεται η σοκολάτα, το βούτυρο κακάο που περιέχει βγαίνει στην επιφάνεια, γι’ αυτό μπορεί να δούμε άσπρα «στίγματα», φαινόμενο που απλώς οφείλεται στην ψύξη και δεν αποτελεί ένδειξη ότι η σοκολάτα έχει χαλάσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυστικά και tips για τους ξηρούς καρπούς: από το καβούρδισμα ως τη συντήρησηΜυστικά και tips για τους ξηρούς καρπούς: από το καβούρδισμα ως τη συντήρηση

Απαραίτητα υλικά αποθήκευσης

 • Διάφανη μεμβράνη, χαρτί ψησίματος, αλουμινόχαρτο και ειδικές πλαστικές σακούλες για αποθήκευση τροφίμων είναι απολύτως απαραίτητα, ιδίως η μεμβράνη, για την αποθήκευση τροφίμων στην κατάψυξη.
 • Γυάλινα, αεροστεγή βάζα και τάπερ: Προτιμάμε τα βάζα με τον λαστιχένιο δακτύλιο που εμποδίζουν τον αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό χώρο του βάζου. Επίσης, καλό είναι να εφοδιαστούμε κυρίως με μικρού μεγέθους βάζα και τάπερ ώστε να «μεριδοποιούμε» ευκολότερα και να βγάζουμε μόνο την ποσότητα που έχουμε ανάγκη.

 • Μεταλλικά κουτιά: Προτιμάμε τα αεροστεγή, καλής ποιότητας ανοξείδωτα κουτιά, που είναι ιδανικά για τη συντήρηση του καφέ και των ξηρών καρπών στη συντήρηση.
 • Χάρτινες σακούλες: Είναι ιδανικές για τη συντήρηση λαχανικών και φρούτων.
 • Λευκές ετικέτες και ανεξίτηλος μαρκαδόρος: Στις ετικέτες σημειώνουμε επακριβώς τι περιέχει το κάθε σακουλάκι και τάπερ, αναγράφοντας και την ημερομηνία αποθήκευσης ή μαγειρέματός του. Μετά από λίγο καιρό θα δυσκολευτούμε να αναγνωρίσουμε π.χ. το είδος των ψιλοκομμένων μυρωδικών ή το είδος του κιμά που αποθηκεύσαμε.
 • Σημειωματάριο με μαγνητάκι: Είναι άκρως πρακτικό «εργαλείο». Ετσι, μπορούμε να «αρχειοθετήσουμε» το περιεχόμενο του ψυγείου μας, ιδίως της κατάψυξης, σημειώνοντας τα είδη που έχουμε αποθηκεύσει και τις ημερομηνίες τους.
 • Εκτός ψυγείου, γιατί δεν αντέχουν στο κρύο: μπανάνες, αβοκάντο, παπάγια, passion fruit. Επίσης, δεν βάζουμε στο ψυγείο: πατάτες, άγουρα φρούτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑποστείρωση και κονσερβοποίησηΑποστείρωση και κονσερβοποίηση

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση «Οικιακή Οικονομία».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT