ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

55 κόλπα για να οργανώσουμε την κουζίνα και τα μαγειρέματά μας

Ένας μίνι οδηγός με ιδέες για πολύ λιγότερο άγχος στην κουζίνα. Έξυπνες προτάσεις και λύσεις από τα ψώνια μέχρι το σερβίρισμα!

14.11.2023
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
55 κολπάκια και ιδέες για εύκολα μαγειρέματα

Τα ψώνια της εβδομάδας

1. Μην αφήνετε στην τύχη το μαγείρεμα της επόμενης ημέρας. Φτιάξτε πάντα το μενού της εβδομάδας και οργανώστε αναλόγως τα ψώνια σας σε λαϊκή και σούπερ μάρκετ.

2. Κάθε τεύχος Γαστρονόμου καμαρώνει για το μηνιαίο του συνταγολόγιο, με πανεύκολες, καθημερινές, εποχικές συνταγές. Δεν ευλογάμε τα γένια μας, αλλά, ναι, αυτός ο εβδομαδιαίος προγραμματισμός λύνει τα χέρια!

3. Για ψώνια πηγαίνετε μόνο με λίστα. Οι παρορμητικές αγορές δεν είναι αμαρτία, αλλά αποδεδειγμένα στην κουζίνα δεν προσφέρουν πολλά. Μόνο στη λαϊκή βγαίνει κανείς κερδισμένος από αυθόρμητες αγορές.

4. Μπορείτε ωστόσο να είστε παρορμητικός με ζυμαρικά, ρύζια και όσπρια. Έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και χρειάζονται πάντα, αφού πάντα προκύπτουν νέες συνταγές.

5. Τσεκάρετε τα ντουλάπια αν έχετε μια καλή ποικιλία από κονσέρβες. Τόνος, φασόλια, καλαμπόκι, αλίπαστα σας ξελασπώνουν εκεί που δεν το περιμένετε: είναι μεζές στιγμής, κάνουν τη σαλάτα χορταστική, γίνονται σάντουιτς. Λίγο είναι;

6. Μην πείτε όχι σε αρτύματα, πέστο, σάλτσες και κοντιμέντα. Μικρά βαζάκια που σώζουν την παρτίδα σε ανύποπτο χρόνο: λίγο πέστο σε μια απόλυτα ανιαρή πατατοσαλάτα και ένα τσάτνεϊ στο σκέτο πιλάφι κάνουν θαύματα.

7. Έχετε αυγά και τυρί; Έχετε ήδη φαγητό, έχετε κολατσιό, έχετε μεζέ για ξαφνικές επισκέψεις φίλων. Φροντίστε αυτά τα δύο να μη λείπουν ποτέ από το ψυγείο, έστω και σε μικρές ποσότητες.

8. Η ημέρα της λαϊκής φροντίστε να είναι και ημέρα προετοιμασίας των υλικών. Μην τσουβαλιάζετε ό,τι αγοράσατε στο ψυγείο, είναι βέβαιο ότι τα περισσότερα θα ξεχαστούν και θα σαπίζουν διακριτικά στο πίσω μέρος του ραφιού.

9. Βρήκατε ποικιλία σαλατικών στη λαϊκή; Αγοράστε δίχως δεύτερη σκέψη μια καλή ποσότητα από όσα σας αρέσουν. Πλύντε τα, στεγνώστε τα καλά, ψιλοκόψτε τα και ανακατέψτε τα. Αντέχουν στο ψυγείο για μία εβδομάδα φουλ, μέσα σε λεκανίτσα σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα. Έτοιμη η πολυσαλάτα στη στιγμή.

10. Την εποχή των χορταρικών, αγοράστε από τη λαϊκή και τον μανάβη γερές δόσεις και φτιάξτε όσα πιτάκια αντέχετε! Αν είστε και μερακλής, φτιάξτε και σπιτική ζύμη. Διατηρήστε τα σε κατάψυξη και εξασφαλίστε όλο τον χρόνο χορτοπιτάκια χειροποίητα, κλάσεις ανώτερα από οποιαδήποτε έτοιμα.

11. Αν βαριέστε αφόρητα τα κοψίματα των σαλατικών, απλώς αγοράστε έτοιμα μείγματα από το σούπερ μάρκετ. Είναι μια χαρά λύση, σερβίρονται όπως είναι και περιέχουν συχνά υλικά που δεν βρίσκεις εύκολα σε λαϊκή και μανάβη.

12. Τρίψτε τις πιο ώριμες ντομάτες που αγοράσατε και βάλτε τες σε βαζάκι στο ψυγείο. Θα χρειαστείτε τη σάλτσα σύντομα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει χρόνος ή διάθεση να τρίψετε ντομάτες εκείνη τη στιγμή.

13. Πλύντε και στεγνώστε καλά τα φρέσκα μυρωδικά που φέρατε από τη λαϊκή, μοιράστε τα σε δόσεις σε χαρτί κουζίνας και σακουλάκια και αφήστε στο ψυγείο. Ξέρετε πόσο χρόνο γλιτώνετε από την ώρα του μαγειρέματος; Μη σας πούμε μάλιστα να ετοιμάσετε κάθε φορά και από ένα δυο βαζάκια πέστο με το μυρωδικό που σας κάνει.

14. Ελπίζουμε να σας αρέσει ο τραχανάς. Ο τραχανάς είναι το παν. Χειμώνα καλοκαίρι. Μεσημέρι βράδυ. Να έχετε πάντα τραχανά στο ντουλάπι. Όλα τα είδη. Πιστέψτε μας.

55 κολπάκια και ιδέες για εύκολα μαγειρέματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟμελέτα με παρμεζάνα, μανιτάρια, φουντούκια και αβοκάντοΔεν πετάμε τίποτα: 12 ιδέες για να αξιοποιήσουμε τα υλικά που περίσσεψαν

Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας

15. Αφήστε τις ντιζαϊνιές και τις πρωτοτυπίες του ντεκόρ για τα σάιτ και τα περιοδικά διακόσμησης. Η κουζίνα είναι πάνω από όλα χώρος λειτουργικός, πρακτικός, φιλικός στον χρήστη.

16. Τακτοποιήστε σκεύη και συσκευές ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε. Μην κρύβετε το μούλτι πίσω από βαριές κατσαρόλες σε χαμηλά ράφια, θα το πληρώσουν ακριβά η μέση και τα νεύρα σας. Αφήστε το σε ένα σημείο του πάγκου, για να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

17. Ομαδοποιήστε με όποιον τρόπο σάς βολεύει τα κατσαρολικά. Κανονικά, τα βαριά μπαίνουν σε χαμηλό ράφι του ντουλαπιού, αλλά θα ξεμεσιάζεστε κάθε φορά που τα χρειάζεστε. Τακτοποιήστε τα με άξονα την ευκολία σας και μόνο.

18. Βάλτε σε ένα ντουλάπι τα καπάκια των σκευών σε μια πιατοθήκη και τις κατσαρόλες τη μία μέσα στην άλλη, ανάλογα με το μέγεθος. Δεν φαντάζεστε πόσο χώρο κερδίζετε και πόσο εύκολα θα βρίσκετε αυτό που ψάχνετε!

19. Για να μη σπάνε τα νεύρα σας κάθε φορά που ψάχνετε το περιοδικό ή το βιβλίο μαγειρικής με τη συνταγή που θέλετε, αφιερώστε ένα ράφι της κουζίνας για τα έντυπα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Η θέση τους είναι στην κουζίνα, όχι στο σαλόνι.

20. Επενδύστε σε διαχωριστικά ντουλαπιών και συρταριών. Είναι πάμφθηνα και σας βοηθούν να ταξινομήσετε τα πάντα, για να μην εκνευρίζεστε ψάχνοντας ένα μικρό ανοιχτήρι σε μια θάλασσα από κουτάλες και πιρούνες.

21. Ένα μικρό, γερό σκαμνάκι ή μια μίνι στιβαρή σκαλίτσα είναι απαραίτητα στην κουζίνα, για να φτάνετε στη στιγμή, εύκολα και με ασφάλεια οτιδήποτε βρίσκεται σε ψηλά ράφια ή ντουλάπια.

22. Οι τυχεροί που έχετε κήπο ή αυλή ή έστω μεγάλη βεράντα φυτέψτε μυρωδικά όσο πιο κοντά στην κουζίνα μπορείτε. Ποιος θέλει να κάνει τον κύκλο του σπιτιού για να κόψει δυο κορφούλες δυόσμο;

23. Από την άλλη, όσοι μένετε σε διαμέρισμα βάλτε μερικά γλαστράκια με μυρωδικά στο περβάζι του παραθύρου της κουζίνας ή σε ηλιόλουστο σημείο του πάγκου.

24. Γενικά, όσο μεγάλη κι αν είναι η κουζίνα, φροντίστε να τοποθετήσετε αυτά που χρειάζεστε συχνότερα σε απόσταση χεριού.

55 κολπάκια και ιδέες για εύκολα μαγειρέματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 συμβουλές για έξυπνη συντήρηση στο ψυγείο10 συμβουλές για έξυπνη συντήρηση στο ψυγείο

Αυτά τα σκεύη θα σας λύσουν τα χέρια

25. Χρονόμετρο κουζίνας. Σε πολλές από τις συνταγές που ακολουθούν ο χρόνος ανάγνωσης είναι αντίστοιχος με τον χρόνο εκτέλεσης και μαγειρέματος. Όπως και να έχει, ένα χρονόμετρο θα σας χρειαστεί για να μην ξεχαστείτε και στεγνώσει το φαγητό.

26. Χρήσιμο το στεγνωτήριο λαχανικών, βοηθάει να στραγγίζουν καλά τα φυλλώδη λαχανικά. Αυτό συνεπάγεται ταχύτερο μαγείρεμα και πιο πετυχημένο ξεροψήσιμο. Επιπλέον, στις ωμές σαλάτες εξυπηρετεί την ενίσχυση της γεύσης τους, καθώς η βινεγκρέτ δεν νερώνει και παραμένει πυκνή.

27. Το πίλερ (καθαριστής πατάτας) μαζί με το μαντολίνο είναι τα εργαλεία που βοηθούν να ανεβάσετε ταχύτητες στο καθάρισμα και στο κόψιμο των λαχανικών. Με ένα καλό πίλερ καθαρίζετε πατάτες στον μισό χρόνο από ό,τι με το μαχαίρι. Με το ίδιο εργαλείο μπορείτε να βγάλετε και λεπτές φέτες πατάτας, αγγουριού, καρότου κ.λπ. Ωστόσο, για να έχετε πιο καλοσχηματισμένο αποτέλεσμα, το ιδανικό εργαλείο είναι το μαντολίνο. Ρυθμίζοντάς το στο επιθυμητό πάχος και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, παίρνετε λεπτοκομμένες φέτες λαχανικών, φρούτων ή τυριών στο ένα τρίτο του χρόνου που χρειάζεστε με το μαχαίρι.

28. Ένα ζέστερ μπορεί να ακούγεται είδος πολυτελείας, αλλά σας υποσχόμαστε ότι δεν είναι. Αρκεί – πολύ σημαντικό! – να επενδύσετε σε έναν καλής ποιότητας μακρόστενο τρίφτη, που να είναι κοφτερός και να μη στομώνει. Ψιλοτρίβει πανεύκολα από ξύσμα εσπεριδοειδών και μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο και κανέλα, μέχρι σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και τυρί απευθείας μέσα στο σκεύος προετοιμασίας ή πάνω στο πιάτο.

29. Πρέσα σκόρδου, που δεν την αλλάζουμε με τίποτα. Το σκόρδο μπαίνει με το φλούδι και βγαίνει σχεδόν πολτοποιημένο. Τη χρησιμοποιούμε και για το τζίντζερ.

30. Ψαλίδι ολέ. Το καταχωνιασμένο εργαλείο της κουζίνας θα έπρεπε να κάνει περισσότερες εμφανίσεις στην καθημερινή μας μαγειρική. Ψιλοκόβει ταχύτατα τα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις φέτες τυριού, τα αλλαντικά και άλλα λεπτά υλικά. Κόβει την πίτσα, τις πίτες, τα φύλλα, τα ζυμάρια. Μην ξεχνάτε να το ακονίζετε.

31. Τα μικρά κομμάτια ενός υλικού μαγειρεύονται γρηγορότερα από τα μεγαλύτερα. Για να τεμαχίσετε τα υλικά σας, θα χρειαστεί ένα καλό μαχαίρι. Λόγος σοβαρός για να επενδύσετε σε ένα premium, κοφτερό μαχαίρι του σεφ. Θα το πληρώσετε λίγο παραπάνω, αλλά είναι η καλύτερη επένδυση για τις μαγειρικές σας. Με το σωστό ακόνισμα και φροντίδα, θα αντέξει μια ζωή.

32. Εναλλακτική του μαχαιριού; Σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι πολυκόφτες και τα μούλτι. Δεν είναι ανάγκη να είναι μια πανάκριβη μάρκα, όσο πιο φθηνό είναι όμως, τόσο πιο γρήγορα θα καταστραφεί το μοτέρ του και θα τα βρει σκούρα με τα σκληρά υλικά. Ο τρόπος χρήσης για ψιλοκομμένα υλικά είναι το «σταμάτα-ξεκίνα», καθώς με τη συνεχόμενη λειτουργία θα έχετε πολτοποιημένο αποτέλεσμα.

33. Σφυρί για το κρέας. Ένας ακόμα τρόπος να πετύχετε λεπτά φιλέτα κρέατος, που μαγειρεύονται αδιανόητα γρήγορα σε δυνατή φωτιά.

34. Δυνατές φωτιές, πυρωμένα τηγάνια, σχαροτήγανα, γουόκ. Τα τοπ εργαλεία για μαγειρικές άψε σβήσε. Μπουμπουνίστε τις φωτιές, ακουμπήστε πάνω τα σκεύη και, όταν αρχίσουν να καπνίζουν, είναι η ώρα να μπείτε στο ψητό: μπριζόλες, λαχανικά, κροκέτες, αυγά, stir fry ή βαθύ τηγάνισμα, με σάλτσες ή στεγνά. Μιλάμε για ολιγόλεπτα ψησίματα. Ανοξείδωτα και μαντεμένια σκεύη είναι ιδανικά. Τα μεν ανοξείδωτα θερμαίνονται γρήγορα και ομοιόμορφα, τα δε μαντεμένια αργούν μεν να πάρουν, αλλά διατηρούν τη θερμότητά τους σταθερή ακόμη κι αν τα παραγεμίσετε. Λιγότερο γρήγορα ζεσταίνονται τα αντικολλητικά, είναι όμως μεγάλη η ευκολία που προσφέρουν στο να μην κολλάει το φαγητό.

35. Για γρήγορες μαγειρικές μαγειρέψτε από την αρχή ως το τέλος μέσα στο ίδιο σκεύος. Γι’ αυτό είναι χρήσιμη μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλό είναι όμως να έχετε εξοπλιστεί και με δύο μεγέθη μικρότερα, καθώς και με ένα μεγάλο μπρίκι. Πολλές φορές τα παράλληλα μαγειρέματα επιταχύνουν τον χρόνο μέχρι το σερβίρισμα.

36. Ο ατμός σπάει τα ρεκόρ ταχύτητας, εγγυημένα. Οικονομία χρόνου και εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν οι χύτρες ταχύτητας. Σας αρέσει ή όχι το μαγείρεμα σε κλειστό σκεύος, το γεγονός είναι ένα: 70% λιγότερη ώρα μαγειρέματος. Οι χύτρες ταχύτητας κλείνουν ερμητικά, μαγειρεύουν υπό πίεση, δημιουργούν περιβάλλον αυξημένης θερμοκρασίας. Ιδανικές για το μαγείρεμα κρέατος, οσπρίων και γενικά σκληρών υλικών. Επιπλέον πλεονέκτημα: δεν λερώνουν την κουζίνα σας, καθώς το μαγείρεμα γίνεται με κλειστό καπάκι. Οι πιο προσιτές ξεκινούν από 70 ευρώ, ενώ μια πολύ καλής ποιότητας κοστίζει από 120 έως 170 ευρώ ή και πολύ παραπάνω. Αρκετά πιο ακριβά είναι τα θερμομίξ, που, αν και μοιάζουν περίπλοκα, δεν χρειάζεται παρά να τηρήσετε τις οδηγίες χρήσης για νόστιμο αποτέλεσμα χωρίς πολλούς μπελάδες.

37. Αν φοβάστε τις συμβατικές χύτρες ταχύτητας, υπάρχουν και οι ηλεκτρικές, τα instant pots-πολυμάγειρες που συνδυάζουν και άλλες λειτουργίες, όπως βραστήρας ρυζιού, παρασκευαστής γιαουρτιού και slow cooker. Οι τιμές ξεκινούν περίπου από τα 100 ευρώ.

38. Δυνατός φούρνος και κατά περίπτωση και καυτό ταψί. Προτιμήστε αντικολλητικά ταψάκια ή απλώστε πάνω στα συμβατικά ένα βρεγμένο, τσαλακωμένο κομμάτι λαδόκολλα πριν βάλετε το φαγητό. Εκτός από το ότι περιορίζετε τη χρήση λιπαρής ουσίας για το άλειμμα του ταψιού, το φαγητό ξεκολλάει εύκολα και το σκεύος δεν θέλει παρά ένα γρήγορο ξέβγαλμα πριν επιστρέψει στο ντουλάπι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα της ΤοσκάνηςΑυτό που περισσεύει δεν πρέπει να χάνεται ούτε να πετιέται

Μαγειρέψτε χωρίς κόπο

39. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το πότε μαγειρεύετε κάθε μέρα: το πρωί πριν πάτε στη δουλειά, το βράδυ που επιστρέφετε ή μήπως έχετε ελεύθερο χρόνο τα μεσημέρια; Οργανώστε τις προετοιμασίες (αναμονές, ξεπαγώματα κ.λπ.) με βάση αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή το βράδυ (αν μαγειρεύετε πρωί) ή το πρωί πριν φύγετε για τη δουλειά (αν μαγειρεύετε το βράδυ).

40. Είτε πρόκειται για συνταγή καθημερινή είτε για κυριακάτικη ή γιορτινή ή για κάλεσμα, διαβάστε την προσεκτικά. Και μία και δύο φορές, κι όσες χρειάζεται. Δώστε βάρος όχι μόνο σε αναμονές, αλλά και σε προετοιμασίες: όλοι ξέρουμε ότι, όταν έχεις να καθαρίσεις και να ψιλοκόψεις λαχανικά, υπολογίζεις σίγουρα ένα μισάωρο.

41. Αν το νομίζετε, αγνοήστε τους χρόνους ετοιμασίας-μαγειρέματος της συνταγής που διαβάζετε. Εμπιστευτείτε πείρα, ικανότητες, αισθήσεις, διαθέσιμο χρόνο και όρεξη, δικά σας.

42. Αν έχετε άνεση και πείρα στην κουζίνα, μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα δύο πράγματα, π.χ. να σοτάρετε ένα υλικό, να βράζετε παραδίπλα ένα άλλο. Αν όχι, ακολουθήστε τις διαδικασίες με τη σειρά, με τον χρόνο σας, με τον ρυθμό σας. Δεν σας βαθμολογεί κανείς.

43. Είναι μεγάλη ευκολία να έχετε ήδη συγκεντρωμένα κοντά σας όλα τα υλικά όπως τα απαιτεί η συνταγή: στις σωστές θερμοκρασίες, ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα ή διαχωρισμένα (π.χ. φύλλα και κοτσάνια, ασπράδια και κρόκοι).

44. Αν μια συνταγή είναι κάπως μπελαλίδικη και προβλέπεται να σας βγάλει την ψυχή, μοιράστε τη χρονικά. Ετοιμάστε από την προηγουμένη τον ζωμό της ή ένα μείγμα γέμισης ή πλύνετε και στεγνώστε καλά τα μυρωδικά της.

45. Σε τακτά χρονικά διαστήματα μουλιάστε, βράστε και στραγγίξτε τα μπελαλίδικα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια). Μοιράστε σε σακουλάκια, φυλάξτε στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε απευθείας στην κατσαρόλα. Έτσι, ετοιμάζετε σαλτσάτα όσπρια σε λιγότερο από 30 λεπτά!

46. Έχετε λιωμένο σκόρδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πολτοποιημένες ντομάτες σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για άμεση χρήση ανά πάσα στιγμή. Το πιο βαρετό στάδιο μιας συνταγής είναι τα κοψίματα και λιωσίματα, δεν βρίσκετε;

47. Η κουζίνα είναι σαν γέφυρα πλοίου: υπάρχει μόνο ένας καπετάνιος. Καλές προθέσεις έχουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά, αν δεν το επιθυμείτε, απλώς ξεκαθαρίζετε ότι στην κουζίνα κάνετε κουμάντο μόνο εσείς.

48. Το μαγείρεμα θέλει συγκέντρωση, αλλά και άνεση. Φορέστε τα πιο άνετα ρούχα για ευκολία στην κίνηση. Το στιλ δεν αφορά την ευκολία της καθημερινότητας, αλλά τους ινφλουένσερ.

49. Μαρινάρετε το κρέας ή το κοτόπουλο σε σακούλες μαγειρέματος και γλιτώστε από πλυσίματα μπολ και κάδων.

50. Σιγά μην κάθεστε να πλένετε κάθε τόσο ταψιά και λαμαρίνες φούρνου! Στρώστε λαδόκολλες όταν ψήνετε και κρατήστε σχεδόν καθαρά τα ταψιά.

51. Όσο περιμένετε να πάρει βράση το άφθονο νερό, πλύνετε σκεύη που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Μειώνετε το χάος στην κουζίνα, αλλά και το άγχος. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος με ένα βουνό άπλυτα μέσα στον νεροχύτη.

52. Λάδι, ξίδι, αλατοπίπερο, ρίγανη, σκόρδα, κρεμμύδια: τα χρησιμοποιείτε καθημερινά. Τακτοποιήστε τα κοντά σας σε απόσταση χεριού.

53. Ξεφλουδίστε και καθαρίστε λαχανικά και αυγά πάνω σε ένα φύλλο εφημερίδας, κρατώντας καθαρό τον πάγκο και γλιτώνοντας κόπο και χρόνο.

54. Φτιάξτε τις σαλάτες πολύ πριν σερβίρετε, χωρίς να ρίξετε αρτύματα. Γλιτώνετε αφάνταστα πολύ χρόνο σε κρίσιμες στιγμές.

55. Σας άρεσε η συνταγή που δοκιμάσατε; Σημειώστε τη ή σώστε τη στο κινητό σας. Θα τη βρίσκετε πάντα εύκολα και γρήγορα χωρίς άγχος.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών