ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Κοτόπουλο στη σχάρα: Όλα τα μυστικά για γίνει ζουμερό και γευστικό

Οι μαρινάδες, η φωτιά, η θερμοκρασία, οι χρόνοι ψησίματος για κάθε κομμάτι: ό,τι χρειάζεται για να ψήσουμε το πιο ωραίο κοτόπουλο που ψήσαμε ποτέ.

31.10.2023
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Κοτόπουλο στη σχάρα: Όλα τα μυστικά για γίνει ζουμερό και γευστικό

Όλα τα μέρη του κοτόπουλου είναι κατάλληλα για ψήσιμο στη σχάρα. Μπορεί να ψηθεί ακόμη και ολόκληρο: το ανοίγουμε στη μέση σαν πεταλούδα, σκίζοντάς το με μια μαχαιριά κατά μήκος του στήθους, και ύστερα το κοπανάμε για να λεπτύνει, έτσι ώστε να εφάπτεται όσο καλύτερα γίνεται επάνω στη σχάρα. Αυτό μπορεί να μας το κάνει και ο χασάπης. Το κοτόπουλο κόβεται επίσης σε παϊδάκια, ενώ στη σχάρα ψήνονται, καθένα σε διαφορετικό χρόνο, όλα όλα τα επιμέρους κομμάτια του, τα μπούτια, κοπανάκια, οι φτερούγες και το στήθος (ανοιγμένο σπάχος 1,5 εκ.). Αν θέλουμε να φτιάξουμε σουβλάκια, δεν εναλλάσσουμε κομμάτια από στήθος και μπούτι γιατί ψήνονται σε διαφορετικούς χρόνους.

Γλασαρισμένες φτερούγες/ Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

«Παϊδάκια» κοτόπουλου στα κάρβουνα / φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάκος με καψαλισμένο κοτόπουλο με κρούστα μπαχαρικών (cajun)Τάκος με καψαλισμένο κοτόπουλο με κρούστα μπαχαρικών (cajun)

Οδηγίες για το ψήσιμο

H σεφ Νένα Ισμυρνόγλου επισημαίνει να αφήνουμε επάνω την πέτσα, γιατί, πέρα από τη νοστιμιά, προστατεύει το στήθος κοτόπουλο από το να στεγνώσει. Μπορούμε επίσης να τυλίξουμε το κοτόπουλο με μπόλια ή με μπέικον.

Για να γίνει πιο ζουμερό και γευστικό, το μαρινάρουμε για 2 έως 12 ώρες σε κάποιο υγρό μείγμα ή σε άλμη – κυρίως το στήθος που στεγνώνει πιο εύκολα. Για τον ίδιο λόγο, τοποθετούμε το στήθος πιο μακριά από τα κάρβουνα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για να ψηθεί πιο αργά.

Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο για το  κοτόπουλο, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά (αλλιώς υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας), αλλά και για να αποφύγουμε να το ψήσουμε υπέρ το δέον, καθώς είναι ένα κρέας που στεγνώνει γρήγορα.

Μετά το ψήσιμο μπορούμε να περιχύσουμε το κοτόπουλο όπως είναι καυτό με κάποια σάλτσα.

Δείτε εδώ τους χρόνους ψησίματος για κάθε κομμάτι:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών