ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκόξινο κοτόπουλο με νούντλςΓλυκόξινο κοτόπουλο με νούντλς
20' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 5

Για το άλειμμα

Για τη σάλτσα raita

Διαδικασία

Raita

  1. Για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο μπάρμπεκιου, με γλυκόξινο γλάσο ξεκινάμε με τη raita (σάλτσα γιαουρτιού) ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Φυλάσσουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Άλειμμα

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα.
  2. Αλείφουμε καλά τα μπούτια κοτόπουλου.

Ψήσιμο

  1. Με ένα πινέλο αλείφουμε γενναιόδωρα τα μπούτια κοτόπουλου με σάλτσα BBQ (όχι όλη, αφήνουμε αρκετή ποσότητα κατά μέρος, για να αλείφουμε το κοτόπουλο όσο ψήνεται).
  2. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 10 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  3. Αραδιάζουμε τα μπούτια σε λαδωμένη σχάρα.
  4. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια-δυο φορές ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  5. Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος τα αλείφουμε τακτικά με σάλτσα BBQ, ώστε στο τέλος να αποκτήσουν μια σκούρα, λαμπερή κρούστα.
  6. Συνοδεύουμε με τη raita.

Μυστικά

ΜΑΘΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ROBATA Για τη συγκεκριμένη συνταγή ο σεφ προτείνει και το ψήσιμο με την ιαπωνική μέθοδο robatayaki ή απλώς robata, για το οποίο όμως απαιτείται ειδική ψησταριά που θα αναζητήσουμε στα ανάλογα καταστήματα. Με την πανάρχαια μέθοδο robata τα υλικά ψήνονται σε απόσταση από τη θράκα, ψηλά ή στο πλάι. Η διαφορά με το γνωστό μας ψήσιμο στη σχάρα είναι το ειδικό κάρβουνο, που προέρχεται από συγκεκριμένο είδος ξυλείας λευκής δρυός: τα κάρβουνα αυτά έχουν περιεκτικότητα σε άνθρακα άνω του 90% (όταν τα συνηθισμένα κάρβουνα έχουν το πολύ 70%). Περνούν από μια πολύπλοκη επεξεργασία με πολύωρη ήπια θέρμανση, έπειτα με πολύ έντονη και στη συνέχεια τρίβονται με άμμο και χώμα και αποκτούν το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα τους. Στην καύση τους παράγουν απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, που κανονικά λιώνουν τις τυπικές ατσάλινες σχάρες, γι’ αυτό οι συσκευές BBQ για robata είναι εξοπλισμένες με ειδικές σχάρες, είτε από συγκεκριμένο χάλυβα είτε με ρυθμιζόμενο ύψος για να ελέγχει ο ψήστης την απόσταση. Με το ψήσιμο robata τα υλικά διατηρούν τους χυμούς τους εσωτερικά και αποκτούν θαυμάσια κρούστα εξωτερικά. Ανάλογα με τον τύπο ψησταριάς robata που θα επιλέξουμε, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών