ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς καθαρίζουμε τα μύδια και τις αχηβάδες;

Πώς χειριζόμαστε τα δημοφιλή όστρακα, πριν τα αχνίσουμε -εκείνο το ζουμάκι τους είναι θεϊκό- ή φτιάξουμε μια θαυμάσια σπαγγετάδα αλέ βόνγκολε.

01.04.2024
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος
Πώς καθαρίζουμε τα μύδια και τις αχηβάδες;

Αχνιστά, σε ζυμαρικά, σε πιλάφια… Με διάφορους τρόπους μπορούμε να χαρούμε τόσο τα μύδια που βρίσκουμε στην αγορά (στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες σε διάφορα σημεία της χώρας) όσο και τις αχηβάδες, που ακολουθώντας τους γείτονές μας τους Ιταλούς (κυρίως από την Ιταλία και την Τουρκία τις εισάγουμε, άλλωστε) τις λέμε και βόνγκολε – αυτές τις τρώμε και ωμές. Πριν αξιοποιήσουμε όμως τα εν λόγω όστρακα στην κουζίνα, είναι σημαντικό να τα καθαρίσουμε σωστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΌστρακα: Τα είδη, πώς τα μαγειρεύουμε και τι πρέπει να προσέχουμεΌστρακα: Τα είδη, πώς τα μαγειρεύουμε και τι πρέπει να προσέχουμεΕπιλέγουμε απαραιτήτως όστρακα που είναι κλειστά και έχουν ευχάριστο, θαλασσινό άρωμα – αν μας μυρίσουν άσχημα, τότε τα πετάμε αμέσως. Αφήνουμε τα όστρακα για μερικά λεπτά σε κρύο νερό μέσα σε ένα λεκανάκι. Όσο μένουν στο νερό, βγάζουν την άμμο και καθαρίζουν. Στη συνέχεια ξεκινάμε να τα καθαρίζουμε, διατηρώντας τα πάντα βυθισμένα σε παγωμένο νερό (ιδανικά με παγάκια) για να μένουν φρέσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαλαμάρια: Πώς τα καθαρίζουμε, πώς τα τηγανίζουμε και πώς τα ψήνουμεΚαλαμάρια: Πώς τα καθαρίζουμε, πώς τα τηγανίζουμε και πώς τα ψήνουμεΓια να καθαρίσουμε μύδια, παίρνουμε ένα ένα όστρακο, πιάνουμε τα μουστάκια του, τα τραβάμε 180 μοίρες προς το σημείο που ανοίγει το μύδι κι από εκεί τα τραβάμε με δύναμη προς τα έξω και τα πετάμε. Με ένα μαχαιράκι ξύνουμε τα ξένα σώματα που είναι κολλημένα πάνω στο κέλυφος και όταν φύγουν τα πολλά και μεγάλα κομμάτια, συνεχίζουμε το τρίψιμο με ένα σύρμα για τα πιάτα, μέχρι να γυαλίσει το όστρακο. Πάντα έχουμε δίπλα μας ένα λεκανάκι με καθαρό νερό για να βουτάμε τα μύδια και να βεβαιωνόμαστε ότι έχουν καθαρίσει καλά. Τα μύδια θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα, δηλαδή στην ουσία ένα ελαφρύ άχνισμα.

Για να ανοίξουμε τις αχηβάδες, βάζουμε το μαχαίρι στην εγκοπή που βρίσκεται στο πίσω μέρος τους και, πιέζοντας το μαχαίρι και κρατώντας κόντρα το όστρακο, γυρνάμε το μαχαίρι και «ξεκουμπώνουμε» το κέλυφος. Με το ίδιο μαχαιράκι σκαλίζουμε κάτω από την ψίχα της αχηβάδας, βρίσκουμε το «εντεράκι» και το τραβάμε να βγει. Τις σερβίρουμε ωμές με λίγο λεμόνι ή τις αχνίζουμε για 1 λεπτό.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών