ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το καλάθι του Ιουνίου

Κηπευτικά και φρούτα που είναι τώρα στα καλύτερά τους. Επίσης, ψάρια και θαλασσινά που είναι στον καιρό τους.

01.06.2020| Updated: 25.06.2021
Το καλάθι του Ιουνίου

Λαχανικά

Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού η αφθονία σε υπαίθρια κηπευτικά είναι μεγάλη: αγγούρια, γλιστρίδα, κολοκύθια, μελιτζάνες (εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες είναι οι λευκές σαντορινιές, οι Λαγκαδά, οι Αργίτικες και οι Τσακώνικες), μπάμιες (νοστιμότερες της Πυλαίας, η Λασιθιώτικη και του Μπογιατίου), ντομάτες, πιπεριές, φασολάκια. Και ακόμη, αρωματικά βότανα όπως βασιλικός, κάρδαμο και μάραθος, ενώ σε κάποιους πάγκους λαϊκής βρίσκουμε και φρέσκια κάππαρη για να την κάνουμε τουρσί.

Επίσης, αυτή την εποχή υπάρχουν καρότα, κουκιά, παντζάρια, ραδίκια, ραπανάκια, σαλάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα σκόρδα και φινόκιο. Τα τελευταία, και όχι και τόσο τρυφερά και νόστιμα, αμπελόφυλλα, αγκινάρες, λάχανα, χόρτα του βουνού, πράσα, σπανάκι.

Φρούτα

Ολόγλυκα και ζουμερά είναι αυτόν το μήνα οι φράουλες και τα μούσμουλα. Ξεκινάνε ωστόσο τα βερίκοκα (πρώτα τα Harcot και τα Aurora και προς τα τέλη του μήνα τα Μπεμπέκου και Διαμαντοπούλου) και οι πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων – Springest, Springtime, May Crest, κυρίως από Μακεδονία. Στη λαϊκή θα βρούμε επίσης τραγανά κορόμηλα και νεκταρίνια, αλλά και τα πρώτα κεράσια – από τις ελληνικές ποικιλίες Τραγανά Εδέσσης, Φράουλα Βόλου, πρώιμα Τεγέας και Κολινδρού -, όπως και πρώιμα καρπούζια (τα sugar baby) και πεπόνια, κυρίως από Κρήτη και νότια Πελοπόννησο.

Προς το τέλος του μήνα θα βρούμε επίσης γλυκόξινα βύσσινα. Αν λαχταρήσουμε εσπεριδοειδή, η μόνη λύση είναι τα καλοκαιρινά πορτοκάλια Βαλέντσια (αν και αυτά τελειώνουν οσονούπω), κυρίως από Πελοπόννησο και Κρήτη, κατά προτίμηση τα βιολογικά και ιδανικά με πράσινο φυλλαράκι, σημάδι πως είναι φρεσκοκομμένα. Ψυγείου είναι τα: Ακτινίδια, Αχλάδια, Μήλα, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Μανταρίνια, Χειμερινά πορτοκάλια.

Ψάρια – θαλασσινά

Ισχύει και τούτο το μήνα η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τα κυδώνια, τον αστακό και τα μύδια, τα οποία έχουν περισσότερο ψαχνό τους ζεστούς μήνες. Παράλληλα οι καλοκαιρίες ευνοούν τα δίχτυα και τα παραγάδια, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε πληθώρα από ψάρια. Τα ζεστά νερά είναι ο λόγος που αυτή την περίοδο τα αφρόψαρα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε Ω3 λιπαρά: φρίσσες, ζαργάνες, σαρδέλες, γοφάρια, κυνηγοί, παλαμίδες, λούτσοι, κέφαλοι, λαβράκια, μαγιάτικα, μελανούρια, σαφρίδια, σκουμπριά, αθερίνες. Λόγω του ότι τώρα είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μπακαλιάρους, γαύρους, κουτσομούρες, μουρμούρες, μπαρμπούνια, ροφούς, σαργούς, σπάρους, φαγκριά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών