ΕΞΟΔΟΣ

Τα καλύτερα του Μαΐου: Τι δοκίμασε και ξεχώρισε η ομάδα του Γαστρονόμου

Από τον Βόλο και την Τήνο ως τη Μονεμβασιά ταξίδεψε η ομάδα του Γαστρονόμου τον Μάιο, ενώ δεν άφησε ούτε και την Αθήνα «ήσυχη» χωρίς να δοκιμάσει προϊόντα και μαγαζιά.

31.05.2023| Updated: 16.02.2024
Τα καλύτερα του Μαΐου: Τι δοκίμασε και ξεχώρισε η ομάδα του Γαστρονόμου

Όλο τον Μάιο η ομάδα του Γαστρονόμου βγήκε εντός και εκτός Αθηνών, δοκίμασε πιάτα και προϊόντα και αυτά είναι μερικά από αυτά που ξεχώρισε -το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

 

Μπίρα μάνγκο, παγωτό αγριοκέρασο

Το καλοκαίρι ξεκινάει επισήμως όταν στο ψυγείο των Ασημακόπουλων (Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092) εμφανίζονται τα παρφέ (βελούδινα, βουτυράτα, ένα θαύμα) και το παγωτό γιαούρτι, τολμηρά ξινό, με μπόλικα –επίσης ξινά– μεθυσμένα αγριοκέρασα στο σιρόπι τους. Το τελευταίο ταιριάζει τέλεια με το επίσης εγγυημένο τσουρέκι τους. Φρουτένια και ευχάριστα ξινούτσικη γεύση είχε άλλο ένα προϊόν που ξεχώρισα αυτό τον μήνα, η μπίρα Here Comes the Sun. Πρόκειται για μια Berliner Weisse που παράγεται από τους Strange Brew σε συνεργασία με τη βερολινέζικη Fuerst Wiacek. Η συνταγή περιλαμβάνει μάνγκο, σμέουρα και το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο και πολύ καλοκαιρινό. Γ.Π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙωάννινα: 15 μέρη για φαγητό και γλυκό που αξίζει να πάτεΙωάννινα: 15 μέρη για φαγητό και γλυκό που αξίζει να πάτε

Τα γλυκά του Πεδιαδιτάκη στο Ourse

Όλος ο κόσμος μιλάει για το άνοιγμα του νέου εστιατορίου-φούρνου-ζαχαροπλαστείου του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη και του μάγειρα Γιάννη Λουκάκη, Άκρα, κι ενώ αναμένουμε να δούμε τι κόλπα θα κάνουν σε βάθος χρόνου οι δύο συνέταιροι, εγώ η ανυπόμονη γυρνάω και ξαναγυρνάω στο Ourse, του οποίου τα γλυκά επιμελείται ο Πεδιαδιτάκης. Το ζαχαροπλαστείο της Άνω Γλυφάδας είναι το κόλλημά μου εδώ και καιρό, και διανύω χιλιόμετρα μέσα στην κίνηση γιατί αν μου σφηνωθεί η ιδέα δε βρίσκω ηρεμία. Τρελαίνομαι για το υπερσυγκλό σουφλέ σοκολάτας με γέμιση αρμυρή καραμέλα, απολαμβάνω την ξινή τάρτα λεμονιού και τις τραγανές μπάρες σοκολάτας, καταευχαριστιέμαι το μυθικό παγωτό φυστίκι Αιγίνης, αλλά και το γεμιστό σου με μους καραμέλας και πραλίνας φουντουκιού-βανίλιας. Γενικώς το αποθεώνω, και δηλώνω δημόσια, φανατική οπαδός των ζαχαροπλαστικών πονημάτων του Ourse. Ν.Μ.  

Μυστρά 39, Άνω Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019

 

Πήγα στην Τήνο κι ήρθα Simά

Η Τήνος είναι αγαπημένος μου προορισμός κάθε καλοκαίρι. Αν δεν πάμε οικογενειακώς για βασικές διακοπές, θα πεταχτώ ένα τριήμερο οπωσδήποτε. Είναι τα χωριά κυρίως αυτά που αγαπώ στο νησί. Αυτά που διατηρούν ατόφια την παράδοση, τη γεύση και την αυθεντικότητα των Κυκλάδων. Σε ένα από τα τριήμερα του Μαϊου βρέθηκα εκεί και επέλεξα να μείνω στο αγαπημένο μου χωριό, τον Πύργο. Αν και λίγο πιο μακριά –σε σχέση με τη Χώρα– στον Πύργο ήρθα τελικά πιο «κοντά», πιο «σιμά» όπως λένε οι νησιώτες, σ’ εμένα, στην παρέα μου και στο νησί… Αυτό θέλησε άλλωστε να «μεταφέρει» σαν αίσθηση η Ιωάννα, που άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι το Simά. Εστιατόριο, all day bar ή wine bar, όπως κι αν το πεις, εδώ χαλαρώνεις και γεύεσαι πιάτα με απλά και αγνά υλικά. Σαν να λέμε πίτες με φύλλο χειροποίητο, αυγουλάκια σπιτικά σε ομελέτες ή καγιανά με λουκάνικο και βολάκι Τήνου, τηγανητές αγκινάρες με κρόκο Κοζάνης, τάρτα με καρίκι –το σπάνιο ντελικάτο τυρί της Τήνου– αλλά και «φαγάκι» κανονικό, όπως αφράτα κεφτεδάκια και μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια. Ό,τι κι αν δοκιμάσεις πάντως αν έρθεις στο νησί να θυμάσαι ότι το Simά δίνει φέτος έμφαση στα φυσικά κρασιά, προτείνοντας μάλιστα και μενού γευσιγνωσίας τριών επιλεγμένων ετικετών, οι οποίες συνοδεύονται από ταιριαστά πιατάκια. Ν.Λ.

Επαρχιακή οδός Πύργου- Πανόρμου, Πύργος Τήνου, Τ/22830-31.009, simatinos.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριούΣύρος: τα τοπ 46 μέρη για φαγητό, γλυκό και ποτό του φετινού καλοκαιριού

Στον Βόλο για τσίπουρα και μεζέδες σε ανοιχτές φωτιές

Βρέθηκα πρόσφατα στον Βόλο, στο ιστορικό τσιπουράδικο του Καρακατσάνη, που έχει αναλάβει ο Βολιώτης σεφ και νικητής του Master Chef 2018, Τιμολέων Διαμαντής. Το Ουζερί Καρακάτσανης λειτουργούσε από το 1969 και ήταν ένα από τα πιο ξακουστά του Βόλου. Φημιζόταν για τις μπρασκοουρές και τις καραβίδες. Το άνοιξε ο Κώστας ο Καρακατσάνης, το συνέχισαν για χρόνια τα παιδιά του αλλά το 2021 δυστυχώς το έκλεισαν οριστικά. Ο Τιμολέων πήγαινε στο μαγαζί από πιτσιρικάς και μαζί με τον παιδικό του φίλο Άγγελο Αργύρη αποφάσισαν να συνεχίσουν την παράδοση. Αφού ανακαίνισαν το μαγαζί, χωρίς όμως να αλλάξουν τον χαρακτήρα του, ξεκίνησαν δουλειά. Ο Τιμολέων μαγειρεύει μόνο με κάρβουνα και ξύλα, σε ανοιχτές φωτιές και σε ξυλόφουρνο παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και πιο σπάνιους, φτιάχνει τουρσιά και παστά ακόμη και το δικό του ξύδι. Έχει μια ενδιαφέρουσα λίστα με εμφιαλωμένα τσίπουρα αλλά και κρασιά φυσικής οινοποίησης. Μ.Π.

Δορυλαίου 8, Νέα Ιωνία, Βόλος, Τ/24210-84.287

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη7 εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

Oμελέτα με οβριές και πρωινά λαλάγγια

Μέσα στον Μάιο που βρέθηκα για λίγο στο Kinsterna στη Μονεμβασιά, είχα κατά νου να δοκιμάσω το Sterna, πλην όμως το εστιατόριο, που απλώνει τα τραπέζια του δίπλα στη χαρακτηριστική στέρνα με τα νούφαρα και τα ψαράκια, δεν είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του ακόμη, λόγω του άστατου καιρού. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθώ στα μέρη του να το τικάρω αυτό το κουτάκι. Τώρα κρατάω εκείνη την ωραία ομελέτα με οβριές στον μπουφέ του πρωινού του ξενοδοχείου, και το γεγονός ότι απέναντί της είχε λαλάγγια, σύγκλινο, λαδοτύρι, βολβούς κι ελιές, παξιμάδια με πορτοκάλι, μανιάτικη γαλατόπιτα, γλυκά κουταλιού και ντόπιο μέλι, που το πετύχαμε με τον μελισσοκόμο του μαζί: είχε φέρει την τελευταία παρτίδα (γαϊδουράγκαθο) που μπορούσες να δοκιμάσεις ή να αγοράσεις για το σπίτι. Α.Σ.

Kinsterna Hotel, Μονεμβασία, Τ/27320-66.300

 

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών