ΕΞΟΔΟΣ

7 εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

Οι Θεσσαλονικείς έχουν στενή σχέση με τη θάλασσα και εννιά στις δέκα φορές όταν βγουν για φαγητό, θα είναι για ψάρι. Δοκιμάζουμε μερικά από τα αγαπημένα τους στέκια και προσυπογράφουμε.

Φωτογραφίες: Όλγα Δεΐκου, Χριστίνα Γεωργιάδου, Νίκος Καρανικόλας, Άγγελος Γιωτόπουλος
7 εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

Από τον μάστερ του τηγανιού, Αρίστο, στις head to tail, σπουδαίες μαγειρικές του Marea και από τον παστουρμά ξυφία του Πσαρά μέχρι την αστακοσαλάτα της Μαύρης Θάλασσας. Οι Θεσσαλονικείς έχουν στενή σχέση με τη θάλασσα και τα ψαροεστιατόριά τους είναι ένα και ένα.

Πσαράς

Στην παλιά αγορά της πλατείας Άθωνος βρίσκεται το μαγαζί του Πέτρου Σέμκου. Πρόκειται για ένα ιχθυοπωλείο που πουλάει φρέσκο ψάρι από τα ιδιόκτητα καΐκια τους στην Κέρκυρα και από άλλα συνεργαζόμενα στη Μονεμβασιά, στη Μυτιλήνη και στο Βόρειο Αιγαίο, και μέρος της ψαριάς του αξιοποιείται στην κουζίνα τους και σερβίρεται στον διπλανό χώρο μαζί με ωραία κρασιά και αποστάγματα. Η πρώτη ύλη δουλεύεται χωρίς πολύ παίδεμα ή περίπλοκα μαγειρικά τεχνάσματα και σον-σον υλικά και μεταποιείται σε ωμά, αλίπαστα, άριστα τηγανητά και χυμώδη ψητά σχάρας. Φτιάχνουν λιχούδικο ψάρι «αθηναϊκή μαγιονέζα», πολύ πετυχημένο παστουρμά ξιφία και παστράμι κεφαλόπουλο και το τέλεια μαστιχωτό χταποδάκι, που μαρινάρεται με λαδορίγανη και αργοψήνεται κρεμασμένο πάνω από την ψησταριά – το περνάς και για λιαστό. Έξοχη ταραμοσαλάτα και αχνιστή ψαρόσουπα γεμάτη ουσία.

Μητροπολίτου Γενναδίου 7, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-232.228. Κόστος: 35-40 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Γλυκάνισος

Εκείνη τη μέρα είχε πολύ κρύο. Καθίσαμε και τρίβαμε τα χέρια μας για να ζεσταθούν. Μας έφεραν ψαρόσουπα με μπακαλιάρο και ζωμό σκορπίνας και ύστερα τρίβαμε τα χέρια μας που πετύχαμε τέτοιο πιάτο. Ο Γλυκάνισος των αδερφών Σταύρου και Χρήστου Σωτηρούδη είναι ένα καλό ψαροεστιατόριο, που λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια με τον ίδιο μάγειρα στην κουζίνα τους, τον σεφ Δημήτρη Αγόρατζη, που ξέρει να μεταποιεί την καλή πρώτη ύλη σε πιάτα βαθιάς νοστιμιάς. Κατευχαριστηθήκαμε βιολογικά βραστά λαχανικά φερμένα από το Αγγελοχώρι και αρτυμένα με μυρωδάτο ελαιόλαδο Μεσσηνίας, θαυμάσια ταραμοσαλάτα, καρπάτσιο λαβράκι και σεβίτσε από φαγκρί, μια αφράτη στήρα αχνιστή και φανταστικά λιγκουίνι με γαρίδες, βρασμένα αλ ντέντε μέσα σε μπισκ.

Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Τ/2310 302.882. Κόστος: 30-50 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Trizoni Exclusive

Ήρθε από την Κρυοπηγή για να ξεχειμωνιάσει στα Λαδάδικα το λαοφιλές ψαροεστιατόριο της Χαλκιδικής. Από τη βιτρίνα του με ψάρια και θαλασσινά ημέρας, ανάμεσα στα οποία και κάποιες… ανέλπιστες επιλογές όπως σκάροι και παντελίδες, ο πελάτης διαλέγει αυτά που θέλει και επιλέγει και τον τρόπο ψησίματος. Η κουζίνα ενθαρρύνει τη λογική του zero waste, προτείνοντας μια nose-to-tail διαχείριση των πρώτων υλών. Ένα ολόκληρο ψάρι, λόγου χάρη, μπορεί να αξιοποιηθεί τμηματικά σε ταρτάρ, να γίνει μαγειρευτό ή ψητό, αλλά και σε μακαρονάδες. Εγώ πάντως ξεκινάω με πατάτες τηγανητές με τρίμμα αυγοτάραχου. Η κακαβιά τους είναι από τις ωραίες, ο αγιορείτικος ταβάς με συνταγή του μοναχού Επιφάνιου είναι εξαιρετικός και το αρμενοβίλ στο τέλος αξιομνημόνευτο. Ο μακεδονίτικος αμπελώνας εκπροσωπείται με δόξα και τιμή στη λίστα με τα κρασιά, που περιλαμβάνει ποικιλία από όλη την Ελλάδα.

Δόξης1 και Σαλαμίνος 12, Λαδάδικα, Τ/2310- 542.533. Κόστος: 45-60 €/άτομο χωρίς τα ποτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟδός Ολύμπου ΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Οδός Ολύμπου, ο δρόμος που έχει τη δική του ιστορία

Μαύρη Θάλασσα

Από τα πιο καλά εστιατόρια της πόλης, ένα ιστορικό μαγαζί που υμνεί το μεγαλείο της πρώτης ύλης. Στην κουζίνα του έχουν ξεκοκαλιστεί καϊκιές ολόκληρες από φρέσκα ψάρια – κυρίως Βορείου Αιγαίου. Ο κύριος Αλέκος (Αλέξανδρος Τοκίδης) συνέχισε και αναβάθμισε μαζί με τη γυναίκα του Σόνια Μαργαρίτου το ομώνυμο καφενείο που άνοιξε ο παππούς του στην Κάτω Τούμπα το 1926. Ξέρει πολύ καλά ότι τα σπαρταριστά υλικά μιλάνε μόνα τους και δεν τους χρειάζονται περιττά μαλάματα. Στα καρυκεύματά του είναι φειδωλός, κι έτσι η φρεσκάδα των ψαριών και των θαλασσινών που σερβίρει στη λουσάτη σάλα του είναι πασιφανής. Αχνίζει, τηγανίζει, ψήνει υποδειγματικά. Η ταραμοσαλάτα του είναι δικαίως ξακουστή, η αστακοσαλάτα θρυλική και η ψητή μελιτζάνα σαλάτα νοσταλγική. Διαλέγουμε κρασί από μια τίμια τιμολογημένη λίστα με περίπου 300 ετικέτες.

Νικ. Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, Τ/2310-932.542. Κόστος: 50-60 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Marea

Λειτουργεί από το 2016 και είναι γνωστό για τη δημιουργική ψαροφαγία και τα μοντέρνα μεσογειακά πιάτα που μαγειρεύει ο Δημήτρης Κοτσιβός. Για την πρώτη ύλη συνεργάζονται με καΐκια που ξανοίγονται στη Χαλκιδική και τους φέρνουν σπαρταριστά ψάρια. Με αυτά, εκτός από τις ωμές συνταγές, προσφέρουν και μαγειρικές head to tail – δηλαδή κάθε ψάρι αξιοποιείται από το κεφάλι μέχρι την ουρά σε διαφορετικές παρασκευές: από ψαρόσουπα μέχρι ταρτάρ, φρικασέ με σέσκουλα στην εποχή τους, αγιορείτικο αχνιστό, αλλά και με σάλτσα μενιέρ. Διαθέτουν πολύ μεγάλη λίστα κρασιού από τον εγχώριο και τον ελληνικό αμπελώνα, όπως και αποστάγματα. Ένα καλό τσίπουρο, ένα καπνιστό σκουμπρί και ένα πιάτο με χέλι αποτελούν καλή αφορμή για να συστηθείτε με την κουζίνα τους.

Μαργαρίτη Λώρη 13, Τ/2310-257.696. Κόστος: 25-28 €/άτομο χωρίς τα ποτά

Μπακαλιαράκια Αρίστος

Ζηλεύει η Αθήνα που το έχει η Θεσσαλονίκη. Ιστορικό τηγανιτζίδικο περιωπής, με εξειδίκευση στον τηγανητό κουρκουτένιο μπακαλιάρο. Η ιστορία της οικογένειας ξεκινάει από το 1910, όταν ο πατέρας του Αρίστου ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και άνοιξε απέναντι από το λιμάνι ένα μαγαζί που το πρωί έψηνε μπουγάτσα στα κάρβουνα και το μεσημέρι σέρβιρε μεζέδες. Ο Αρίστος το παίρνει το 1940, το 1987 τα ανίψια του, Κώστας και Δημήτρης Κερανίδης. Εισάγουν νορβηγικό υγράλατο μπακαλιάρο, τον ξαλμυρίζουν τρεις μέρες, τον βουτάνε σε απίθανο κουρκούτι και τον τηγανίζουν τόσο, που απέξω γίνεται χρυσαφής και έξτρα τραγανός και μέσα μένει ζουμερός και τρυφερός. Μπόνους οι στρογγυλές τηγανητές πατάτες και η χειροποίητη θανατερή σκορδαλιά. Το βορειοελλαδίτικο fish and chips είναι το απόλυτο value for money.

Κατούνη 2, Λαδάδικα, Τ/2310-542.906, Κουντουριώτου και Φωκαίας, λιμάνι, Τ/2310-512.600, Καραολή και Δημητρίου 223, Εύοσμος, Τ/2310-641.360. Κόστος: 10 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Ακτή Ντοβίλ

Θέση πλεονεκτική και στρατηγική: θέα το Μέγαρο Μουσικής και το λιμάνι και στα αριστερά τα φωτισμένα πλοία στον Θερμαϊκό. Κάτω από το ντεκ τους σκάει το κύμα. Με την αύρα της θάλασσας τρώμε τα Ντοβίλ σπέσιαλ, δηλαδή πιάτα που βασίζονται στις ιδέες του σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση. Σουτζουκάκια σφυρίδας, λαχανοντολμάδες με γαρίδα και πλιγούρι, αλλά και κροκέτες μπακαλιάρου με κρέμα πατάτας. Ψωμί ζυμωτό, καλό ελαιόλαδο και ένας ωραίος πελτές με μυρωδικά ανοίγουν το γεύμα. Τα περισσότερα ψάρια τους είναι από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, από τη Λήμνο, την Καβάλα και τη Χαλκιδική, που ειδικά τον χειμώνα τους δίνει πολύ καλή πρώτη ύλη. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει σαμπάνιες, τις περισσότερες γνωστές και καθιερωμένες ετικέτες της ευρύτερης οινοπαραγωγικής περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και μικρότερα κτήματα, που κάνουν καλή δουλειά με ήπιας οινοποίησης κρασιά και τοπικές ποικιλίες.

Θεμιστοκλή Σοφούλη 86, Καλαμαριά, Τ/2310-407.000. Κόστος: 28-30 €/άτομο χωρίς τα ποτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 γευστικά στέκια στη Θεσσαλονίκη, που θες gps για να τα βρεις7 γευστικά στέκια στη Θεσσαλονίκη, που θες gps για να τα βρεις ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρική σε ξύλα και ανοιχτές φωτιές: 8 στέκια στη ΘεσσαλονίκηΜαγειρική σε ξύλα και ανοιχτές φωτιές: 8 στέκια στη Θεσσαλονίκη

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Για ψάρι

Θεσσαλονίκη

Μακεδονία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών