ΕΞΟΔΟΣ

7 γευστικά στέκια στη Θεσσαλονίκη, που θες gps για να τα βρεις

Την έχουμε περπατήσει εκατοντάδες φορές, όμως η Θεσσαλονίκη δεν παύει να μας εκπλήσσει. Κρυμμένα φαγάδικα, υπόγεια μυστικά στέκια και πρωτόγνωρες γεύσεις. Αυτή η πόλη παραμένει ανεξάντλητη.

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
7 γευστικά στέκια στη Θεσσαλονίκη, που θες gps για να τα βρεις

Αν και χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα, το ουζερί του Ιορδάνη στην Πολίχνη σερβίρει ολόφρεσκα ψαρικά. Ένα εργαστήριο στη Ρωμαϊκή Αγορά φτιάχνει άπαιχτα πιροσκί και χατσαπούρι. Μια καντίνα στην Πυλαία ψήνει currywurst με πατατοσαλάτα και ξινολάχανα, λες κι είσαι στη Γερμανία, ενώ σε ένα ρετρό καφενείο στην Άνω Πόλη θα φας συκώτι και καρδιά στο τηγάνι και θα πεις κι ένα τραγούδι. Αυτά τα μέρη στην πρωτεύουσα του Βορρά, δεν είναι μόνο ψαγμένα, αλλά είναι και κρυμμένα και πρέπει να κάνεις προσπάθεια για να τα βρεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά; 30+1 πινέζες στον χάρτηΘεσσαλονίκη: Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά; 30+1 πινέζες στον χάρτη

Ρωμαϊκή Αγορά

Τα πιροσκί του εργαστηρίου Αγάπη, σαν να τρως σε γεωργιανό σπίτι

Όσοι έχετε συγγενείς ή γείτονες από τη Γεωργία μπορεί να έχετε σταθεί τυχεροί και να ξέρετε τι σημαίνει αυθεντικό πιροσκί. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει το Αγάπη. Περιμένοντας στην ουρά, θα νιώσετε πως βρίσκεστε στη Βαβέλ: όλες οι φυλές της Θεσσαλονίκης περνούν από δω για να γευτούν αυτά τα φουσκωτά πιροσκί με τις ευφάνταστες γεμίσεις (μέχρι και με φασόλια έχουν), τα ελαστικά χατσαπούρια με την τυρένια γέμιση, τις ανοιχτές πίτες, τα τσεμπουρέκ και πόσα άλλα. Μη φύγετε χωρίς χατσαπούρι, πιροσκί με σπανάκι και τυρί, και πιροσκί με κρέμα μπουγάτσας.

Χαλκέων 21, Τ/2310-265.755. Δευτέρα-Σάββατο μέχρι τις 18.00.

Καλαμαριά

Το ζαχαροπλαστείο Κυψέλη και τα πεϊνιρλί του Σαββατοκύριακου

Ο λαός μίλησε, και η Κυψέλη φτιάχνει και πεϊνιρλί. Μόνο με τυρί και φρέσκο βούτυρο, σε πολύ μικρές ποσότητες και μόνο τα Σαββατοκύριακα, που αντέχουν οι ιδιοκτήτες του υπόγειου συνοικιακού ζαχαροπλαστείου να σηκώνονται αξημέρωτα για να ετοιμάσουν τα ζυμάρια, να περιμένουν να φουσκώσουν, να τα γεμίσουν και να τα φουρνίσουν. Πριν προλάβουν να κρυώσουν, εξαφανίζονται καυτά, κυρίως από τους περίοικους, που ξέρουν το μυστικό και οι μυρωδιές τούς ξυπνάνε και τους σέρνουν απ’ τη μύτη. Στην Κυψέλη, εκτός από το παραδοσιακό πεϊνιρλί της Καλαμαριάς, φτιάχνουν στο εργαστήρι τους και μικρά γλυκά σοκολατένια κεράσματα, μιλφέιγ χορταστικού μεγέθους, σιροπιαστά και ωραία τσουρέκια.

Κοτυώρων 29, Καλαμαριά, Τ/2310-413.604

Άνω Πόλη

Δοξασμένα εντόσθια στο τηγάνι στην κουζίνα της Δόξας

Έχετε μάτια ανοιχτά για να μην προσπεράσετε τη Δόξα, ανοιχτή από το 1968.

Ο Δραμινός Τάσος Παπαδόπουλος ανοίγει το 1968 ένα καφενείο στις παρυφές της Άνω Πόλης, στο οποίο μαγειρεύει η γυναίκα του Αναστασία. Τη δεκαετία του ’70, ο γιος του Γιώργος μπαίνει στο μαγαζί με τη δική του σύζυγο, τη Νίκη, και κρατάνε το καφενείο που έχει ήδη γίνει ταβερνάκι. Ο Τάσος ο νεότερος, τρίτη γενιά, συνεχίζει, στο ίδιο κουζινάκι με το οινοπνευματί χρώμα, να μαγειρεύει με τον πατέρα του υπέροχα κεφτεδάκια, σπλήνες και καρδιές, και φοβερό συκώτι, όλα στο τηγάνι. Πατάτες κομμένες στο χέρι, σαλάτες, δυο ορεκτικά, τα απολαμβάνουν παλιοί και νέοι πελάτες, εξηντάρηδες που έρχονταν στη Δόξα όσο ήταν φοιτητές αλλά και νεότεροι που ανακάλυψαν αυτό το ατόφιο ρετρό ταβερνείο.

Αποστόλου Παύλου 25, Τ/2310-202.608. Καθημερινά 13.30- 00.00, Κυριακή μέχρι 19.00.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDuck εστιατόριο ΘεσσαλονίκηTα must της Θεσσαλονίκης: Μη φύγεις από την πόλη αν δεν φας εδώ

 

Πυλαία

Δεν χρειάζεται να προφέρετε το Deutsche Metzgerei Ochsenkopf, απλώς πάρτε χοτ ντογκ

Λουκάνικο λευκό Θουριγγίας ή πικάντικο Ντεμπρετσίνερ; Εδώ θα πιείτε νερό από την πηγή. Το αλλαντοποιείο Ochsenkopf, που βρίσκεται πίσω από αυτή την καντίνα, λειτουργεί περίπου 25 χρόνια, η καντίνα μόλις δύο. Με δικές τους προτάσεις ή και δικούς σας συνδυασμούς της στιγμής, μπορείτε να φτιάξετε σαντουιτσάκια ή hot dog, με νόστιμες σάλτσες, ωραίες μουστάρδες και πίκλες. Η ποικιλία σε λουκάνικα και αλλαντικά είναι τεράστια – ωμά, βραστά, αέρος και ωρίμασης. Διαθέτουν ακόμη και μερικές μερίδες, όπως currywurst με πατάτες, και νόστιμα side πιάτα, όπως καροτοσαλάτα, πατατοσαλάτα, ξινολάχανο και πολλά ακόμα.

Στέλιου Καζαντζίδη 45, Τ/2310- 471.140 και έτερο κατάστημα εντός της Αγοράς Μοδιάνο.

 

Άνω Πόλη

Θησαυροί του γάλακτος στα Τυροκομικά Δρυόβουνο

Η Αλεξάνδρα και ο Χρήστος, θεματοφύλακες της παραδοσιακής εποχικής τυροκομίας, στο πρατήριο Δρυόβουνο.

Από το 1989, η Αλεξάνδρα Κωστοπούλου, μαζί με τον σύζυγό της Χρήστο Κοντονικόλα, πουλάει στο μικρό πρατήριο του τυροκομείου Δρυόβουνο τυριά από τη μικρής παραγωγής μονάδα του πατέρα της, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της Κοζάνης. Στο μαγαζάκι τους, κρυμμένο σε ένα στενό πάνω από την οδό Ολυμπιάδος, έρχονταν συχνά παλιοί τυροκόμοι και ο Χρήστος έμαθε από αυτούς πολλά μυστικά για την τέχνη. Το 1994 αναλαμβάνει ο ίδιος την τυροκόμηση και έως σήμερα συνεχίζει να προμηθεύεται γάλα μόνο από ζώα που δεν σταβλίζονται, αλλά απολαμβάνουν τα καθαρά ορεινά βοσκοτόπια (υψόμετρο άνω των 800 μ.). H παραγωγή τους είναι απόλυτα εξαρτημένη από την εποχικότητα, από Μάρτιο μέχρι αρχές Νοέμβρη, όσο έχουν γάλα τα ζώα, γι’ αυτό και στα τυριά τους υπάρχουν διακυμάνσεις στη λιπαρότητα κάθε παρτίδας ανάλογα με τον μήνα. Εδώ λοιπόν φάγαμε μερικά από τα νοστιμότερα τυριά που κυκλοφορούν στη βόρεια Ελλάδα. Η φέτα ελαφρώς μαλακή αλλά πιπεράτη. Το ξερό ανθότυρο που ωριμάζει σε δυνατή άλμη είναι ένα υπέροχο τυρί που μοσχοβολάει χορτάρι και έχει γεύση umami. Ανάλογα με την εποχή, θα βρείτε επίσης κεφαλοτύρι, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, ανθότυρο, ξινοτύρι (ανεβατό), απίθανο μπάτζιο – που δεν είναι ΠΟΠ αλλά είναι μπάτζιος– , μοσχοβολιστό βούτυρο, γιαούρτι και κεφίρ. Τα περισσότερα είναι τυλιγμένα σε λευκή κόλλα, διπλωμένα σε δεματάκι, με λάστιχο, ένα «χειροποίητο» περιτύλιγμα, που αρμόζει στη θαυμάσια χερίσια παραγωγή τους.

Θηραμένους 13, Τ/2310-217.321. Ανοιχτά Δευτέρα με Τετάρτη από το πρωί έως 20.00.

 

Νεάπολη

Στου Τσιτσάγκι, τα λαβάς ψήνονται σε παραδοσιακό γεωργιανό φούρνο

Ο Γκεόργκι Τσιτσάγκι ταΐζει τους Θεσσαλονικείς με αυθεντικά λαβάς από παραδοσιακό φούρνο και άλλα γεωργιανά αρτοποιήματα. 

Ο φούρναρης Γκεόργκι Τσιτσάγκι έστησε στη Νεάπολη το 2011 έναν γεωργιανό φούρνο με όλα τα καλά της πατρίδας του. Αν έχεις όρεξη για δοκιμές, εδώ μπορείς να μάθεις πολλά για τη γαστρονομία του Καυκάσου. Τα διάσημα λαβάς τους, τα λεπτά προζυμένια ψωμάκια που είναι ψημένα στα τοιχώματα του πέτρινου παραδοσιακού φούρνου, είναι από τα πιο ευπώλητα. Με αρμένικη συνταγή φτιάχνουν και λαβάς σε φούρνο ηλεκτρικό, και λομπιάνι, που είναι ψωμάκια γεμιστά με πουρέ από μπαρμπουνοφάσουλα, τέλεια ειδικά όταν είναι φρεσκοξεφουρνισμένα και καυτά. Εδώ θα βρούμε επίσης χατσαπούρι και πενοβάνι (τηγανητές ζυμαροτυρόπιτες), πιροσκί σε διάφορες γεύσεις, μπούλοσκι (ψωμάκια γεμιστά με κρέμα), κορζίκι (αφράτα μπισκότα βανίλιας) και τσέχικο μπακλαβά.

Λαγκαδά 116, Νεάπολη, Τ/2310-511.055

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧατσαπούρι και γεμιστά πουγκάκια στον νέο γεωργιανό φούρνο της ΚυψέληςΧατσαπούρι και γεμιστά πουγκάκια στον νέο γεωργιανό φούρνο της Κυψέλης

Πολίχνη

Στο Ουζερί του Ιορδάνη έρχεσαι ψαχτά

Δεν είναι πως οι Θεσσαλονικείς δεν το ξέρουν. Το μαγαζί είναι γεμάτο, από όταν πρωτοάνοιξε, το 1979. Τότε ένας πρώην λιμενεργάτης, ο Ιορδάνης, με εμπειρία από τη θάλασσα και μεράκι για τους ψαρομεζέδες, άρχισε να λειτουργεί ένα μικρό ουζερί δίπλα στα σπίτια της γειτονιάς. Είχε κάρβουνο και τηγάνι και σέρβιρε κυρίως γαρίδες – τηγανητές και σαγανάκι–, καλαμάρι, και μικρά ψάρια. Στην κουζίνα ήταν και η Βασιλική, η Πόντια σύζυγος με πολύ καλό χέρι. «Ψαράδες ήταν το παρατσούκλι μας, καθώς οι Πόντιοι είναι κυρίως κρεατοφάγοι», θυμάται σήμερα ο Κυριάκος, γιος του Ιορδάνη, που έχει αναλάβει. Το μαγαζί του πατέρα του μαθεύτηκε γρήγορα στη δεκαετία του ’80 και έρχονταν από την παραθαλάσσια Καλαμαριά για να φάνε στο γαριδάδικο της Πολίχνης, που απέχει 5,5 χλμ. από εκεί που χτυπάει το κύμα. Εδώ και 27 χρόνια, το τρέχει ο Κυριάκος μαζί με τους γιους του και έχουν προσθέσει στο μενού σιγά σιγά περισσότερα πράγματα, κυρίως μετά από απαίτηση του κόσμου. Πλέον μπορείς να διαλέξεις από την ψαριέρα κάποιο μεσαίο ψαράκι ημέρας για τη σχάρα, έχουν και λίγα όστρακα. Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος, που πέρασε ένα διάστημα στην Ιταλία σπουδάζοντας Ιατρική και παράλληλα εργαζόταν σε εστιατόριο εκεί, φτιάχνει νόστιμα λιγκουίνι με βόνγκολε και διάφορα άλλα. Οικογενειακή υπόθεση, λίγα τραπέζια, εγκάρδια εξυπηρέτηση και πολύ νόστιμο φαγητό στο πουθενά. Αξίζει να χαθείτε για να το βρείτε.

Σταδίου 6, Πολίχνη, Τ/2310-654.956. Τρίτη-Σάββατο 13.00-23.30, Κυριακή μέχρι 18.00.

Ο Κυριάκος, που έχει αναλάβει το μαγαζί, γιος του Ιορδάνη, ετοιμάζει πεντανόστιμους μεζέδες με θαλασσινά.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αρτοποιεία

Διάφορα

Ζαχαροπλαστεία

Κρυμμένα διαμάντια

Θεσσαλονίκη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών