ΑΓΟΡΑ

Θεσσαλονίκη: Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά; 30+1 πινέζες στον χάρτη

Μπορεί να σε... καταπιεί αυτή η γοητευτική, παλιά συνοικία της Θεσσαλονίκης με τα δαιδαλώδη σοκάκια και τα άπειρα μικρομάγαζα, η οποία έχει εξελιχθεί σε εναλλακτική γειτονιά καλλιτεχνών και foodie πιάτσα. Το παρελθόν και το παρόν της πόλης σε συνεχή ζύμωση.

03.04.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Έβελυν Φώσκολου
Θεσσαλονίκη: Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά; 30+1 πινέζες στον χάρτη

Η γειτονιά και η ιστορία της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDuck εστιατόριο ΘεσσαλονίκηTα must της Θεσσαλονίκης: Μη φύγεις από την πόλη αν δεν φας εδώ Από τα μέσα του 17ου αιώνα (οθωμανική εποχή), στη δυτική εντός των τειχών περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε εγγύτητα με τις αποβάθρες, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τις εμπορικές αποθήκες του Ιστιρά και του Μισιρί Τσαρσί, άρχισε να αναπτύσσεται η συνοικία που αργότερα καθιερώθηκε να ονομάζεται Φραγκομαχαλάς. Έμπορικές συναλλαγές, επιχειρηματικές κινήσεις και πολιτισμικές επαφές Θεσσαλονικέων με διάφορους Έυρωπαίους που επισκέπτονται, δραστηριοποιούνται και εγκαθίστανται στην περιοχή δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για μια ετερόκλητη διαλεκτική επικοινωνία δύο εκ διαμέτρου διαφορετικών κόσμων. Η μέθεξη του ευρωπαϊκού τρόπου σκέψης και πράξης, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί κυρίως μετά τη Γαλλική Έπανάσταση, με το μυστηριακό κισμέτ και την ανατολίτικη νοοτροπία της οθωμανικής πραγματικότητας πήρε σάρκα και οστά κι έγινε βίωμα στον Φραγκομαχαλά της Σαλονίκης.

Παρά τις συντριπτικές αλλαγές που ταχύτατα συμβαίνουν στις χρήσεις και στα επαγγέλματα στην περιοχή, ακόμα και σήμερα περιδιαβαίνοντας με τη χαρακτηριστική τοπική χαλαρότητα τους δρόμους και τα κτίρια του Φραγκομαχαλά μπορούμε να αισθανθούμε την αύρα της ευχαρούς belle epoque να αναμειγνύεται αριστοτεχνικά με τα νοσταλγικά χρώματα κι αρώματα της μυστηριακής Ανατολής, εδώ στο σταυροδρόμι της Σαλονίκης.

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Το κτίριο της Τράπεζας της Θεσσαλονίκης στη Στοά Μαλακοπής, με το σταματημένο ρολόι που δείχνει την ώρα του μεγάλου σεισμού του 1978.

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Το πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο του Beetroot.

Τα όρια του Φραγκομαχαλά, συνορεύοντας καθ’ όλο το μήκος με την περιοχή των Λαδάδικων, διατρέχουν την αφανή νοητή γραμμή των γκρεμισμένων τειχών, αρχίζοντας από την πρώην Πύλη του Γιαλού στη σημερινή πλατεία Έμπορίου και καταλήγοντας στο φρουριακό συγκρότημα του Τοπ Χανέ, εκεί που σήμερα βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Βόρεια βρίσκεται η συνοικία Ρεζή Βαρντάρ και μετά η οδός Έγνατία, το όριο, και προς τα δυτικά η περιοχή της Στοάς Σαούλ (Cité Saül) και του Αγίου Μηνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιάννης Λουκάκης, ο σεφ που περιμένουμε πως και πως στην ΑθήναΓιάννης Λουκάκης, ο σεφ που περιμένουμε πως και πως στην Αθήνα
Η μετά το 1955 ανοικοδόμηση με τσιμεντένια μεγαθήρια που στέγασαν βιοτεχνικές επιχειρήσεις έδωσαν άλλη τροπή και ζωντάνια που κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Η ταχύτητα προσαρμογής στις εκάστοτε εξελίξεις είναι ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της περιοχής. Showrooms, εστιατόρια, μπαρ και πολιτιστικοί χώροι εξυπηρετούν πλέον ένα κοινό που διψά για αυθεντικές εμπειρίες μέσα στις αυθεντικές γειτονιές μίας πόλης που ανοίγεται στην εξωστρέφεια

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Το κατάστημα με κλωστές και νήματα DMC του κ. Παύλου Βασιλόγλου.

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Στον Φραγκομαχαλά βρίσκεις ό,τι μπορείς και δεν μπορείς να φανταστείς. Ανάμεσα στα λογής λογής μικρομάγαζα, και πολλά μπακάλικα και φούρνοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠσαράς, Θεσσαλονίκη: από το καΐκι στην ψαροκασέλα κι από εκεί στο πιάτοΠσαράς, Θεσσαλονίκη: από το καΐκι στην ψαροκασέλα κι από εκεί στο πιάτο Η ευρωπαϊκή παρουσία είναι παλαιότατη στην πόλη, αλλά ενισχύεται από τα τέλη του 15ου αιώνα, μετά την άφιξη των εκδιωγμένων από την Ιβηρική χερσόνησο Σεφαραδιτών Έβραίων. Από το 1683 το γαλλικό προξενείο είναι το πρώτο που ιδρύεται από μια σειρά ευρωπαϊκών προξενείων σε αυτή την περιοχή, ενώ Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ούγγροι, Άγγλοι και άλλοι τόσοι Έυρωπαίοι και ευρωπαΐζοντες Φραγκολεβαντίνοι άφησαν ανεξίτηλη την ανάσα της παρουσίας τους. Ο 19ος αιώνας έφερε τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο των εξελίξεων με την οικονομική ανάπτυξη και την πρώιμη εκβιομηχάνιση. Η πόλη ευνοήθηκε επίσης από τα δημόσια έργα που έγιναν, επειδή ο εξευρωπαϊσμός της αποτέλεσε συνειδητή επιλογή της οθωμανικής διοίκησης. Οι ραγδαίες αλλαγές που συνέβησαν τον 20ό αιώνα άλλαξαν συθέμελα τη φυσιογνωμία του Φραγκομαχαλά, ενώ τον Αύγουστο του 1917 η φωτιά λάβωσε και αυτή τη συνοικία.

Μυστικά περάσματα και κρυφοί δρόμοι πίσω από τις πολυκατοικίες, ανέγγιχτοι από τις εξελίξεις, διατηρούν παρά την εμφανή πατίνα του χρόνου επάνω στα κτίρια την αυθεντικότητα της εποχής του μεσοπολέμου. Τα αθέατα αυτά μέρη που κάποτε έσφυζαν από εμπορική κίνηση, σήμερα είναι καταφύγιο για τις γάτες και σκηνικά προς ανακάλυψη για τολμηρούς εξερευνητές.

Στη μέση της οδού Φράγκων, εκεί όπου σήμερα σε υπέροχο νεομπαρόκ διατηρητέο κτίριο στεγάζεται το Κρατικό Ωδείο Βόρειου Ελλάδος, ήταν αρχικά η αριστοκρατική κατοικία του Τζέηκ Άμποτ με τα υπέροχα αγάλματα που κοσμούν τον προαύλιο χώρο

Ο Τζέηκ Άμποτ ήταν ένας ευρηματικός πρωτοπόρος και τολμηρός επιχειρηματίας ο οποίος απέκτησε τη φήμη του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά τον Σουλτάνο
Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Το παντοπωλείο Olicatessen του Αλέξη Στεφανίδη είναι γεμάτο θησαυρούς της ελληνικής γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιαράκια με ιστορία 80 χρόνων στη ΘεσσαλονίκηΜπακαλιαράκια με ιστορία 80 χρόνων στη ΘεσσαλονίκηΜε το νέο πολεοδομικό σχέδιο και την ίδρυση προσωρινών συνοικισμών για τους πυρόπληκτους εκτός του κέντρου της πόλης, με την αποχώρηση του μουσουλμανικού πληθυσμού, την έλευση πολυπληθών προσφύγων και την εξολοθρευτική καταδίωξη του εβραϊκού στοιχείου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλάζει εκ νέου η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Η μετά το 1955 ανοικοδόμηση με τσιμεντένια μεγαθήρια που στέγασαν βιοτεχνικές επιχειρήσεις έδωσαν άλλη τροπή και ζωντάνια, που κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Όι φραγκοράπτες παρέδωσαν τη θέση τους σε κοπτοράπτριες, πλακοραφούδες, πατρονίστ και φασονατζήδες. Από τη δεκαετία του ’80 ήδη, άρχισαν στην περιοχή να δραστηριοποιούνται μουσικά συγκροτήματα, χορευτικά σχήματα και καλλιτεχνικές ομάδες και στις μέρες μας showrooms, εστιατόρια, μπαρ και πολιτιστικοί χώροι εξυπηρετούν ένα κοινό που διψά για αυθεντικές εμπειρίες, αναζητώντας μια νέα ταυτότητα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής.

Τάσος Καραπαναγιωτίδης, πολιτιστικός σύμβουλος και ιστορικός ερευνητής

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Η περιοχή είναι γεμάτη εμπορικές στοές και μαγαζιά που αλλάζουν χρήσεις.
Η πρώην Πύλη του Γιαλού, σημερινή Πλατεία Εμπορίου

Ψώνια και φαγητό στον Φραγκομαχαλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘα γίνει το τρίγωνο Πανοράματος προϊόν ΠΓΕ;Θα γίνει το τρίγωνο Πανοράματος προϊόν ΠΓΕ; Το σημείο αναφοράς μου όταν περπατάω στον Φραγκομαχαλά είναι η οδός Φράγκων, που τον διασχίζει σχεδόν παράλληλα με την Εγναντία και την Τσιμισκή. Έχω μετανιώσει πολλές φορές που στη βόλτα μου στα δαιδαλώδη σοκάκια του δεν έχω μαζί μου καροτσάκι λαϊκής. Σε κάθε τρύπα και κάθε πασάζ (περάσματα μέσα από εμπορικές στοές) υπάρχει κι ένας επαγγελματίας. Θα βρεις τα πάντα εδώ, σε αυτή τη γειτονιά που είναι από τις πιο παλιές της πόλης. Οι δρόμοι έχουν μια γοητεία… εποχής, διάσπαρτοι καθώς είναι από διατηρητέα κτίρια γεμάτα σκαλιστά, περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία, φθαρμένα πια. Δεκάδες δημιουργικά και δικηγορικά γραφεία στεγάζονται στους επάνω ορόφους, ενώ στα εναπομείναντα εμπορικά μικρομάγαζα στα ισόγεια μπορεί να βρει κανείς ό,τι μπορεί και δεν μπορεί να φανταστεί, από μπακαλική μέχρι πατσουλί, σφραγίδες, ψαλιδάκια κοπτοραπτικής, ελαιόπανα, ράσα και κεντητά πετραχήλια.

Μικρά κορνέ για το δρόμο

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Φρέσκοι φρέσκοι χαλβάδες χειροποίητοι και παστέλια στο Παστελοποιίον.

Διασχίζοντας τη Βίκτωρος Ουγκώ, στον αριθμό 3 υπάρχει το πελώριο mural του εικαστικού Γιάννη Πέτρου από την ταινία Cinema Paradiso του Τζουζέπε Τορνατόρε, που απεικονίζει τον μικρό Σαλβατόρε να βαστάει στα χέρια του ένα κομμάτι φιλμ. Δύο μέτρα παρακάτω στον ίδιο δρόμο, θα βρούμε το παντοπωλείο Olicatessen (Βίκτωρος Ουγκώ 4, Τ/23130-30.286) του Αλέξη Στεφανίδη, έναν γαστρονομικό παράδεισο με εκατοντάδες προϊόντα από όλη την Ελλάδα, πολλά ξακουστά ντόπια καλούδια που ντεμπουτάρισαν στα ράφια του και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αγουρόλαδων.

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Η παρασκευή του χειροποίητου χαλβά είναι εντυπωσιακή

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Η δημοσιογράφος του «Γ» Νικολέτα Μακριωνίτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 στέκια για ούζο και «έμπειρους» μεζέδες στη Θεσσαλονίκη7 στέκια για ούζο και «έμπειρους» μεζέδες στη ΘεσσαλονίκηΣτρίβοντας στη γωνία με την Ολυμπίου Διαμαντή, στο νούμερο 53 βρίσκεται το κατάστημα του Νίκου Σολαχίδη (Τ/2310- 533.375), ένα αυγουλάδικο που λειτουργεί από το ’55, πουλάει επίσης μπαχαρικά και καμαρώνει πως είναι το πρώτο κατάστημα στην πόλη που έφερε ιπποφαές από τη Ρωσία. Τέτοια παλιά μαγαζιά είναι και τα ξηροκαρπάδικα του Δόξα (Ολυμπίου Διαμαντή και Ερνέστου Εμπράρ, Τ/2310- 550.646) από το ’55, του Αβράμογλου (Εδέσσης 9, Τ/2310-513.094) από το ’72 και των αδερφών Μενεξόπουλων (Κατούνη 49, Τ/2310-532.743), που θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο ξηροκαρπάδικο της χώρας, με ολόκληρο εργοστάσιο στη Σίνδο. Στο ρετρό τυροπωλείο Πολυχρονιάδη (Βασιλέως Ηρακλείου 3, Τ/2310-538.609), ψάχνοντας λίγο ανάμεσα στα μαζικής παραγωγής είδη σαλουμερίας, θα βρούμε και λιχουδιές όπως το ορεινό ανθότυρο Κύπρου, φέτα Γρεβενών, κωμό Σοχού κ.ά.

Γλυκά κουταλιού και φρουί γλασέ στις προθήκες μικρομάγαζων
Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Στο Νέον πάμε για την απόλυτη μπουγάτσα. Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και την παραδοσιακή εκδοχή, δηλαδή τη σκέτη, χωρίς κρέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγάπη μόνο. Και πιροσκί. Στη Θεσσαλονίκη.Αγάπη μόνο. Και πιροσκί. Στη Θεσσαλονίκη.Στα γύρω στενάκια θα βρούμε επίσης το Adam Village (Ηρώδου Αττικού 6, Τ/2313 055.704) που εμπορεύεται βιολογικά καλλιεργημένα βότανα, τον Ορφέα (Κατούνη 45, Τ/2310-506.019), ένα κατάστημα που εξειδικεύεται σε γλυκά κουταλιού, φρουί γκλασέ, κυδωνόπαστα και μαστιχωτό χειροποίητο χαλβά Φαρσάλων, ενώ και το Παστελοποιίον (Δωδεκανήσου 3, Τ/2310- 552.352), που είναι ταυτόχρονα και χαλβαδοποιείο, φτιάχνει σχεδόν καθημερινά πάστες ξηρών καρπών σκέτες, χωρίς ζάχαρη –πολύ καλή η πάστα φιστικιού Αιγίνης–, τέλεια παστέλια και χειροποίητους ινώδεις, ταχινένιους χαλβάδες χωρίς φοινικέλαια και κραμβέλαια. Στον Φραγκομαχαλά βρήκα ένα από τα ωραιότερα κουλούρια Θεσσαλονίκης, που το φτιάχνουν στον αρμένικο φούρνο Ουζουνιάν (Λέοντος Σοφού 26, Τ/2310-538.854), και έξοχη μπουγάτσα παραδοσιακή, μόνο με φύλλο, αλλά και κλασική, που πουλάει το Νέον με δωρεάν κλασική μουσική υπόκρουση, μια και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κρατικό Ωδείο.

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Τα πιροσκί θα είναι η νόστιμη λεία της βόλτας σας εκεί
Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Χαλβάς Φαρσάλων φρεσκοφτιαγμένος και έμπειρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού θα φας το καλύτερο street food στη ΘεσσαλονίκηΠού θα φας το καλύτερο street food στη ΘεσσαλονίκηΛίγους δρόμους παρακάτω θα βρούμε αφράτα ποντιακά πιροσκί με πλούσιες γεμίσεις από πατάτα, τυρί και κιμά, που ξεφουρνίζουν από νωρίς το πρωί στο Τεμέτερον (Δωδεκανήσου 13, Τ/2310-538.037). Αξίζει να τα δοκιμάσετε φρέσκα φρέσκα και ζεστά, όπως επίσης και τα μπισκότα oreshki με γέμιση ντούλτσε ντε λέτσε και την τούρτα μεντοβίκ με μέλι και σβετάνα, αμφότερα με προέλευση τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πολύ καλοφτιαγμένο σάντουιτς (ή σουβλάκι κατά το αθηναϊκόν) δοκιμάσαμε στο Λαϊκόν (Πολυτεχνείου 24, Τ/2310- 523.433) με κεφτεδάκια και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Εδώ στον Φραγκομαχαλά ξεκίνησε το πρώτο μπεργκεράδικο Tarantino (Ερνέστου Εμπράρ 5, Τ/2310- 530.020) –τώρα υπάρχει ένα στην Αθήνα κι άλλο ένα μέσα στη Στοά Μοδιάνο–, που φτιάχνει ωραίο μπέργκερ με χειροποίητα, δικά τους μπιφτέκια και αφράτα μπριοσένια ψωμιά, και για συνοδευτικό υπέροχες, τηγανητές γλυκοπατάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρειςΘεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρεις
Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Ο πολυχώρος Ύψιλον δίνει το σημερινό στίγμα της περιοχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί η Μούργα είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της ΕλλάδαςΓιατί η Μούργα είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας Έξοχη πίτσα Μαργαρίτα με βουβαλίσια μοτσαρέλα φτιάχνουν στην Pizza Hood (Ερνέστου Εμπράρ 2, Τ/2310-527.212), ενώ και στην πιο παλιά Pizza Pozeli (Βηλαρά 2, Τ/2314-019.687), στο πεζοδρόμιο κάτω από το σταματημένο ρολόι στη Στοά Μαλακοπή και στα λίγα τραπεζάκια στο βερολινέζικου στιλ εσωτερικό, σερβίρουν τέλειες πίτσες με φρέσκα, διαλεχτά υλικά και ωραία καψαλισμένα ζυμάρια με ναπολιτάνικο αλεύρι. Σε αυτή τη γειτονιά η πιο δημοφιλής ταβέρνα είναι τα Σουτζουκάκια του Λάμπρου (Ολυμπίου Διαμαντή 23, Τ/2310-533.249), που ξεκίνησε από μια παραγκούλα που άνοιγε ξημερώματα για να εξυπηρετεί τους χαμάληδες και τους εργάτες και σήμερα παραμένει λαϊκό μαγαζί και σερβίρει τα προφανή σουτζουκάκια στα κάρβουνα και άλλα κρεατικά μαζί με καλοφτιαγμένους μεζέδες, από ρώσικη με αυγό μέχρι παστουρμαδόπιτα.

Δεκάδες λαϊκά φαγάδικα βρίσκουμε στον Φραγκομαχαλά
Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Οι δρόμοι εδώ μοσχοβολούν μπαχάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Συν-τροφή στη Θεσσαλονίκη θα θέλαμε να τρώμε κάθε μέραΣτο Συν-τροφή στη Θεσσαλονίκη θα θέλαμε να τρώμε κάθε μέρα Στα όρια του Φραγκομαχαλά βρίσκουμε δύο από τα hot spots της πόλης, το πάντα επίκαιρο εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας Μαιτρ και Μαργαρίτα και το Σέμπρικο (Φράγκων 2, Τ/2310- 557.513), μια ανατρεπτική γαστρονομική κολεκτίβα που λειτούργησε ως φυτώριο νέων μαγείρων και πυροδότησε τη μαγειρική άνοιξη της πόλης πριν από περίπου δέκα χρόνια. Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στη γειτονιά είναι το εστιατόριο Lineaire (Βασ. Ηρακλείου 7, Τ/2310-555.233) στο ισόγειο του μπαρ Le Cercle de Salonique, με ροπή προς τη γαλλική κουζίνα και με τον Νεοζηλανδό σεφ David Buchanan στο τιμόνι, και σε έναν από τους μικρότερους δρόμους της πόλης, στην οδό Πάικου, θα λειτουργήσει σύντομα με τη μαγειρική επιμέλεια του σεφ Βασίλη Χαμάμ το Poster της δημιουργικής ομάδας των Beetroot, ενός από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα γραφεία οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού, οι οποίοι ακριβώς απέναντι, στο παλιό χάνι του Ίσμαήλ Πασά, λειτουργούν εδώ και μερικούς μήνες το πολύ όμορφο ομώνυμο καφέ-γκαλερί (Συγγρού 8, Τ/2310-801.409) και το παντοπωλείο Yiayia and friends με επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο και παξιμάδια, κλεισμένα σε φανταστικού ντιζάιν συσκευασίες που έχουν σχεδιάσει φυσικά οι ίδιοι.

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Έξοχες πίτσες στις Pizza Pozeli και Pizza Hood.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρειςΘεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρειςΑντίστοιχης λογικής είναι και ο πανέμορφος πολυχώρος Ύψιλον (Εδέσσης 5, Τ/2310-530.480) σε ένα χάνι του 1870. Πρόκειται για ένα all-day μαγαζί που έκανε αίσθηση με το άνοιγμά του πριν από περίπου πέντε χρόνια. Στο Ύψιλον θα πιούμε και ποτά, νόστιμα κοκτέιλ και απεριτίβο, όπως επίσης και στα πέριξ, στα αρκετά μπαρ της περιοχής, όπως το Romantzo (Βεροίας 2, Τ/2310-541.373), ο διάσημος Γορίλας (Βεροίας 3, Τ/2313-086.274), το πολυσύχναστο La Doze (Βηλαρά 1, Τ/2310-532.986) και το Arcade (Βηλαρά 2, Τ/6971-859.573).

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Οι κεραμίστες Γιώργος Βαβάτσης και Ίφιγένεια Τσίρος έγιναν αρχικά γνωστοί σμιλεύοντας tiki ποτήρια για κοκτέιλ

Τα κεραμικά των Hakah Ceramics έχουν λιτές γραμμές

Στα όρια του Φραγκομαχαλά υπάρχει το εργαστήρι Hakah Ceramics (Δαναΐδων 6, Τ/6936-990.052) όπου έχουν την έδρα τους οι κεραμίστες Γιώργος Βαβάτσης και Ίφιγένεια Τσίρου, που έγιναν αρχικά γνωστοί σμιλεύοντας tiki ποτήρια για κοκτέιλ. Ειδικεύονται σε χρηστικά αντικείμενα-έργα τέχνης εξαιρετικής αισθητικής και προμηθεύουν εστιατόρια όπως το Ble Vin, το ουζερί του Μήτσου και το Surfer Maya με ανθεκτικά κεραμικά με δικά τους υαλώματα, οργανικές φόρμες και αναγνωρίσιμα μοτίβα, εξαιρετικά ελαφριά και με λιτές γραμμές. Ανάμεσα σε γυαλιστερά μπουτίκ ξενοδοχεία, αλλά και ξενοδοχεία ημιδιαμονής, αντέχουν ακόμα μερικά παμπάλαια καταστήματα, κανονικά ταξίδια στο παρελθόν, όπως είναι το κατάστημα DMC του κυρίου Παύλου στην Ίωνος Δραγούμη 37, που πουλάει κλωστές και νήματα και υπάρχει από το 1922, όταν το ίδρυσε ο πατέρας του, Λέανδρος Βασιλόγλου, τα χρόνια που ξαναχτίστηκε η περιοχή μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του ’17.

Beetroot καφέ-γκαλερί

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Μπέργκερ και τηγανητές γλυκοπατάτες στο Tarantino.

Γιατί δεν ξεκολλάμε από τον Φραγκομαχαλά;
Το παντοπωλείο Yiayia and friends της δημιουργικής ομάδας Beetroot.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

All day

Pizza

Street food

Εστιατόρια

Μπαρ

Διάφορα

Κρυμμένα διαμάντια

Θεσσαλονίκη

Μακεδονία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών