ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα γίνει το τρίγωνο Πανοράματος προϊόν ΠΓΕ;

Το διάσημο, παραδοσιακό γλυκό της Θεσσαλονίκης διεκδικεί την πιστοποίησή του ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ.

12.01.2023| Updated: 17.01.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Θα γίνει το τρίγωνο Πανοράματος προϊόν ΠΓΕ;

Το Τρίγωνο Πανοράματος (ή Τρίγωνο Θεσσαλονίκης) είναι κλασικό σιροπιαστό γλυκό που πρωτοδημιουργήθηκε το 1960 από τον Ελενίδη, ο οποίος όμως ποτέ δεν κατοχύρωσε τη συνταγή. Σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αυθεντικής γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης, με τη φήμη του να ξεπερνά τα σύνορα της πόλης αλλά και της χώρας με δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ.

Tον Φεβρουάριο του 2022 η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα σεφ Νταϊάν Κοχύλας, σε συνέντευξη στην Guardian μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη την είχε αποκαλέσει «γλυκειά μητέρα» και η συντάκτης του άρθρου, Ελίζ Μόρτον, συμπλήρωσε: «με ένα τρίγωνο Πανοράματος στο χέρι, είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί».

Ο δε σεφ Ρικ Στάιν, γνωστός για τα γαστρονομικά «προσκυνήματά» του ανά την Ευρώπη, τα οποία παρουσιάζει στο BBC, φρόντισε να δοκιμάσει το γλύκισμα «με το τραγανό και χρυσαφένιο φύλλο, βουτηγμένο στο σιρόπι και γεμισμένο με κρέμα», όπως χαρακτηριστικά το περιγράφει, στο προάστιο όπου γεννήθηκε η γλυκιά συνταγή το 1956 -το Πανόραμα Θεσσαλονίκης- και έγραψε για αυτό στο βιβλίο του «Rick Stein’s Long Weekends: Over 100 New Recipes from My Travels Around Europe».

Τώρα, το παραδοσιακό γλυκό διεκδικεί την πιστοποίησή του ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, «το προϊόν αυτό έχει τρία χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν τη δυνατότητά του να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ: ιστορικότητα, αφού παράγεται στο Πανόραμα από το 1956 με βάση την πρώτη επίσημη καταγραφή του, διασπορά παραγωγής στα ζαχαροπλαστεία και αναγνωρισιμότητα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρίγωνα Πανοράματος: το χωριάτικο γλυκό που κατέκτησε την ΕλλάδαΤρίγωνα Πανοράματος: το χωριάτικο γλυκό που κατέκτησε την Ελλάδα

«Καταθέσαμε τον φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο και αφού αυτός ελεχθεί και γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις, θα προωθηθεί στην ΕΕ. Η διαδικασία απόκτησης του σήματος διαρκεί κατά μέσο όρο ένα με δύο χρόνια μετά την προώθηση του φακέλου, οπότε έχουμε δρόμο μπροστά μας», λέει ο Μάριος Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται και στον επίσημο ιστοτόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύουν τα προϊόντα που φέρουν τη σήμανση ΠΓΕ από κατάχρηση ή απομίμηση της καταχωρημένης ονομασίας και εγγυώνται στους καταναλωτές την πραγματική προέλευσή τους. Διασφαλίζεται δε, ότι όλοι οι παραγωγοί της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής έχουν συλλογικά δικαιώματα επί του προϊόντος, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών