Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία κέικ που περιέχουν «κρυμμένα» φρούτα και λαχανικά, με πιο διάσημα τα κέικ καρότου και μπανάνας. Κατά καιρούς έχουμε δει όμως και άλλες πιο ευφάνταστες συνταγές, όπως κέικ σοκολάτας με παντζάρι ή κέικ με ολόκληρα βρασμένα και πολτοποιημένα πορτοκάλια. Θεωρητικά, κάθε φρούτο μπορεί να προστεθεί σε ένα μείγμα για κέικ. Γιατί να θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Ο πολτός φρούτου χαρίζει πρώτα από όλα αρώματα και γεύση. Ανάλογα μάλιστα με το φρούτο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μπαχαρικά και άλλα υλικά που «δένουν» με αυτό. Η κανέλα και το τζίντζερ, για παράδειγμα, αποδεδειγμένα ταιριάζουν πολύ σε γλυκά με μήλο, το ξύσμα συμπληρώνει υπέροχα τα κέικ με εσπεριδοειδή, στη μπανάνα ταιριάζουν πολύ τα κομμάτια σοκολάτας και το κακάο. Εκτός όμως από τη γεύση, υπάρχει και άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα στα κέικ με πολτό φρούτων. Έχουν πιο υγρή υφή. Ο πολτός από τα φρούτα διατηρεί το εσωτερικό του κέικ ζουμερό και μαλακό και του χαρίζει υγρασία. Έτσι, το γλυκό δεν ξεραίνεται γρήγορα και διατηρείται σαν φρέσκο για περισσότερες μέρες.

Αυτό συμβαίνει και με αυτά τα ωραία ζουμερά μάφιν. Το ένα είναι μια μικρογραφία του γνωστού μας κάροτ κέικ μόνο που εκτός από τριμμένο καρότο περιέχει και ένα πολτοποιημένο πράσινο μήλο, το οποίο δίνει οξύτητα στη συνταγή, ισοσταθμίζει τη γλυκύτητα και ισορροπεί τη γεύση. Η κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και οι σταφίδες δίνουν μια πιο χειμωνιάτικη και γιορτινή αίσθηση. Δεν έχει καθόλου ζωικά λιπαρά και είναι κατάλληλο για όσους κάνουν vegan διατροφή ή όσους νηστεύουν. Όσο για τα μίνι κεκάκια μπανάνας είναι απίθανα νόστιμα και φουλ υγιεινά. Αντί για αλεύρι περιέχουν βρόμη, αντί για ζάχαρη μέλι και αντί για γάλα γίνονται με γάλα αμυγδάλου. Το κακάο τους χαρίζει σοκολατένια γεύση που, όπως είπαμε, ταιριάζει γάντι με την μπανάνα.

Και οι δύο συνταγές είναι πολύ εύκολες, όχι ιδιαίτερα γλυκές και πολύ πιο υγιεινές από τις περισσότερες αντίστοιχες. Είναι ιδανικές αν θέλετε να φτιάξετε ένα σνακ για να πάρουν μαζί τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και για το δικό σας κολατσιό. Πιστέψτε μας, αυτά τα μάφιν θα τα καταναλώσετε χωρίς ενοχές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών