Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων κεμπάπ, του Ούρφα και του Άδανα, είναι η ένταση του πικάντικου. Για να φτιάξουμε Άδανα κεμπάπ, θα βάλουμε γενναίες δόσεις από μπούκοβο και πιπέρι, ενώ, αν μειώσουμε αυτά τα δύο υλικά, θα έχουμε Ούρφα κεμπάπ. Και τα δύο είδη παίρνουν την ονομασία τους από τις ομώνυμες πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε τις πιπεριές και το σκόρδο στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν αλοιφή. Κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο είδη κιμά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να αρχίσει ο κιμάς να γίνεται μαστιχωτός.
  3. Για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια μας και για να έχουμε πιο αφράτο αποτέλεσμα, ενδιαμέσως πρέπει να βρέχουμε τα χέρια μας με νερό.
  4. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε επίμονα για άλλα 5 λεπτά.
  5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να σφίξει και να αναμειχθούν καλύτερα τα αρώματά του.
  6. Περνάμε τον κιμά σε μεταλλικές σούβλες ή καλαμάκια (θα βγουν 15-20 μικρά κεμπάπ ή 7-8 μεγαλύτερα), προσέχοντας να έχει το κεμπάπ το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος και να κλείσουμε καλά τις άκρες, για να κρατήσει τα υγρά του.
  7. Στερεώνουμε τις σούβλες στα τοιχώματα ενός ταψιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, για 15-20 λεπτά (ανάλογα και με το μέγεθος του κεμπάπ). Μπορούμε να ψήσουμε και σε ψησταριά για 12-15 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε σε πίτα με ντομάτα, πιπεριά και κρεμμύδι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 162.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών