ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκινάρες στην άρμηΑγκινάρες στην άρμη
3 ώρες προετοιμασία
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες

Υλικά

Μερίδες: Για 30 αγκινάρες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αγκινάρες στο λάδι βάζουμε σε μια λεκάνη νερό και το χυμό των 5 λεμονιών (το χυμό του 6ου λεμονιού τον κρατάμε για το βράσιμο).
  2. *Καθαρίζουμε τις αγκινάρες σχολαστικά, τις κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος της καθεμιάς και τις βάζουμε μέσα στο νερολέμονο, για να μη μαυρίσουν.
  3. Όταν τις ετοιμάσουμε όλες, βάζουμε νερό να βράσει σε ευρύχωρη κατσαρόλα που να χωράει και τις 30. Κρατάμε 2 κλωναράκια άνηθο κατά μέρος και ρίχνουμε τον υπόλοιπο στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το μισό πιπέρι, το χυμό του 6ου λεμονιού και αλάτι.
  4. Όταν διαλυθεί το αλάτι, δοκιμάζουμε το νερό - πρέπει να είναι αλμυρούτσικο, διαφορετικά προσθέτουμε κι άλλο.
  5. Μόλις κοχλάσει το νερό, ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε να βράσουν τόσο που μόλις να τρυπιούνται με το πιρούνι. Δεν πρέπει να παραβράσουν.
  6. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε πάνω σε σχάρα και μετά στο φούρνο, στους 150ο C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να στεγνώσουν, χωρίς όμως να καούν και ξεραθούν.
  7. Αποστειρώνουμε δύο βάζα που να τις χωρούν (είναι προτιμότερο ακόμη και αν χωρούν σε ένα).
  8. Ρίχνουμε στα βάζα από 2 δάχτυλα λάδι, 1/2 σκελίδα σκόρδο και 1 κλωναράκι άνηθο. Βάζουμε τις αγκινάρες τη μία πάνω στην άλλη εντελώς κρύες, μοιράζοντας ενδιάμεσα τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου και το υπόλοιπο πιπέρι.
  9. Απογεμίζουμε τα βάζα με τόσο λάδι όσο να σκεπάζονται καλά οι αγκινάρες -να είναι 1 δάχτυλο πάνω απ’ αυτές- και τα φυλάμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Μυστικά

* Καθάρισμα αγκινάρας βήμα-βήμα:

  • Βγάζουμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και κρατάμε όσα από τα εσωτερικά έχουν αχνοκίτρινο χρώμα και είναι τρυφερά.
  • Κόβουμε το κοτσάνι, το καθαρίζουμε από τις εξωτερικές ίνες, το πλένουμε και το βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο έως ότου τελειώσουμε το καθάρισμα.
  • Κόβουμε και πετάμε τις άκρες από τα φύλλα, μέχρι το σημείο εκείνο που είναι τρυφερά, περίπου στη μέση του μήκους τους.
  • Με ένα κουτάλι ξύνουμε προσεκτικά και βγάζουμε τον χνουδωτό πυρήνα από την καρδιά της αγκινάρας, την ξεπλένουμε και τη βάζουμε επίσης στο μπολ με το λεμονόνερο, για να μη μαυρίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 49.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών