ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι Φλογερές - ΑματριτσάναΑματριτσιάνα, η φλογερή μακαρονάδα της Ρώμης
30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε «αματριτσιάνα» με αλμύρα αντί για ζυμαρικό, αρχικά ζεματίζουμε, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, την αλμύρα για 1 λεπτό.
  2. Τη στραγγίζουμε και την κρυώνουμε μέσα σε σουρωτήρι με τρεχούμενο κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός, αλλά και για να διατηρήσει το πράσινο χρώμα της. Την αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε το γκουαντσιάλε για 7-8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το λίπος του να γίνει διάφανο, να λιώσει και το ψαχνό του να γίνει ρόδινο και τραγανό.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί σχεδόν όλο.
  5. Βγάζουμε το γκουαντσιάλε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  6. Στο λίπος από το γκουαντσιάλε που έμεινε στο τηγάνι, βάζουμε ολόκληρη την καυτερή πιπερίτσα και τις ντομάτες.
  7. Βράζουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.
  8. Αφαιρούμε το πεπεροντσίνο, ρίχνουμε την αλμύρα, το μισό πεκορίνο και το γκουαντσιάλε στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά.
  9. Σερβίρουμε, την «αματριτσιάνα» με αλμύρα αντί για ζυμαρικό, σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο πεκορίνο.

Ένα χαρμάνι Syrah-Viognier.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών