Το καθιερωμένο κυριακάτικο αρνάκι στη γάστρα εμπλουτίζεται με φθινοπωρινά λαχανικά και ντύνεται με ένα μείγμα από σουσάμι και μουστάρδα.

40' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: για 4 - 6 άτομα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 75 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα μανιτάρια και τις πατάτες μαζί με αλάτι και πιπέρι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του σκεύους σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού με το σκόρδο και το θυμάρι. Τρίβουμε το κρέας με τις λεμονόκουπες. Με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι τρυπάμε βαθιά το αρνί σε διάφορα σημεία από όλες τις πλευρές και χώνουμε το σκορδάτο μείγμα στις οπές. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, το αλείφουμε με τα 15 ml ελαιόλαδο και το βάζουμε πάνω στα λαχανικά.
  2. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας ή σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 180° C. Χαμηλώνουμε στους 160° C και ψήνουμε για άλλη 1½ ώρα. Στα μισά του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε ελάχιστο νερό αν χρειάζεται. Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο χωρίς να τον σβήσουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρντίζουμε χωρίς λιπαρή ουσία το σουσάμι για 2 - 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Το μεταφέρουμε στο μούλτι και προσθέτουμε τη μουστάρδα και 1/2 κουτάλα από τα υγρά του φαγητού. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε το αρνί, προσθέτουμε το δυόσμο στα λαχανικά και φουρνίζουμε για ακόμη 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρουμε το κρέας με τα λαχανικά και τα υγρά του ταψιού, που αν θέλουμε δένουμε σε σάλτσα πολτοποιώντας τα με 2 - 3 κομμάτια λαχανικών και βράζοντας το όλον για 3 - 4 λεπτά.
  3. Στα ποτήρια μας: Λευκό, πλούσιο, περασμένο από βαρέλι κρασί ή ένα στιβαρό ροζέ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών