Παραδοσιακό φαγητό που αρχικά αξιοποιούσε περισσεύματα από το κρέας και το ζουμί από τα ρεβίθια. Όλα τα υλικά βράζουν σε μια κατσαρόλα, εκτός από το ρύζι, που χρησιμοποιεί ζωμό από τα κρεατικά για να γίνει πεντανόστιμο. Απαιτεί αρκετά υλικά και ενδείκνυται για το κυριακάτικο τραπέζι.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Βάζουµε στη φωτιά µια µεγάλη κατσαρόλα µε 3 λίτρα νερό και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουµε τα ρεβίθια, και το αρνί.Όταν πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και τα αφήνουµε να σιγοβράζουν για 30 λεπτά. Ξαφρίζουµε µε τρυπητή κουτάλα, τακτικά. Προσθέτουµε το κρεµµύδι, το καρότο, το σέλερι, το γογγύλι και αλατοπίπερο. Τα αφήνουµε να σιγοβράζουν για άλλα 30 λεπτά, ή µέχρι να µαλακώσουν τα ρεβίθια.
  2. Στο µεταξύ αναµειγνύουµε τον χοιρινό κιµά µε τα ψίχουλα του ψωµιού, το χαµόν, το αυγό, την κανέλα, µία κουταλιά της σούπας από τον µαϊντανό και αλατίζουµε. Παίρνουµε από το µείγµα γεµάτες κουταλιές του γλυκού και τις πλάθουµε στρογγυλά κεφτεδάκια. Τα προσθέτουµε στην κατσαρόλα µαζί µε ολόκληρα τα λουκάνικα και σιγοβράζουµε για 10-15 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να σκληρύνουν τα κεφτεδάκια και να µαγειρευτούν στο εσωτερικό τους. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και σβήνουµε τη φωτιά.
  3. Σε µια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το σκόρδο µε το ρύζι για περίπου 3 λεπτά, µέχρι να λαδωθεί καλά και να γυαλίσει. Με µια κουτάλα της σούπας, παίρνουµε από την κατσαρόλα µε το αρνί 600 ml από τον ζωµό, τα ρίχνουµε στην κατσαρόλα και τα αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε σε µέτρια φωτιά και βράζουµε για περίπου 20 λεπτά ή ώσπου να γίνει το ρύζι. Ζεσταίνουµε σε χαµηλή φωτιά την κατσαρόλα µε τα κρεατικά και το σερβίρουµε µε το ρύζι, γαρνιρισµένο µε τον υπόλοιπο µαϊντανό.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών