ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡύζι μπασμάτι με κουρκουμά, κουκουνάρι και δυόσμοΡύζι μπασμάτι με κουρκουμά, κουκουνάρι και δυόσμο
20' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
8 ώρες και 10' αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη ζύμη σφράγισης

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αρνί με ρύζι μπασμάτι και γιαούρτι, αρχικά αναµειγνύουµε σε ένα µπολ το αρνί σε κύβους µε το τζίντζερ, το σκόρδο, το γκαράµ µασάλα, τη σκόνη τσίλι, τον κουρκουµά, τις πιπεριές τσίλι, τον κόλιανδρο και τη µέντα.
  2. Σκεπάζουµε και µαρινάρουµε στο ψυγείο αποβραδίς.
  3. Βάζουµε τα κρεµµύδια σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζουµε µε αλάτι και τα αφήνουµε για 10 λεπτά.
  4. Τα ξεπλένουµε και τα πιέζουµε απαλά για να στεγνώσουν.
  5. Ζεσταίνουµε το λάδι και το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε χοντρό πάτο.
  6. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει καλά.
  7. Στραγγίζουµε το κρεµµύδι σε ένα σουρωτήρι.
  8. Βγάζουµε το αρνί από τη µαρινάδα, κρατώντας τη µαρινάδα, και το τσιγαρίζουµε στο ίδιο σκεύος (όχι όλο µαζί, µερικά κοµµάτια τη φορά), µέχρι να ροδίσει καλά γύρω γύρω.
  9. Προσθέτουµε το τσιγαρισµένο κρεµµύδι, όση µαρινάδα έχει αποµείνει και το γιαούρτι.
  10. Μαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 30-40 λεπτά ή µέχρι να γίνει τρυφερό το αρνί.
  11. Σε µια άλλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό ώστε να καλύπτει το ρύζι.
  12. Προσθέτουµε το ρύζι στο σκεύος.
  13. Αφήνουµε το νερό να πάρει βράση, µαγειρεύουµε το ρύζι για 5 λεπτά.
  14. Στη συνέχεια, το στραγγίζουµε καλά και το απλώνουµε οµοιόµορφα πάνω από το αρνί.
  15. Ραντίζουµε µε τον κρόκο και το γάλα και µαγειρεύουµε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
  16. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 220°C.
  17. Φτιάχνουµε µια ζύµη αναµειγνύοντας το αλεύρι και το αλάτι µε λίγο κρύο νερό.
  18. Τυλίγουµε τη ζύµη σε σχήµα λουκάνικου και τη χρησιµοποιούµε για να σφραγίσουµε το περιστόµιο µιας γάστρας κάτω από το καπάκι, πιέζοντας το καπάκι κατά µήκος του περιστοµίου, εκεί που το καπάκι εφάπτεται στο σκεύος, ή χρησιµοποιούµε έτοιµη χωριάτικη ζύµη.
  19. Μεταφέρουµε το όλον από την κατσαρόλα στη γάστρα και ψήνουµε στον φούρνο για 40 λεπτά.
  20. Βγάζουµε το σκεύος από τον φούρνο και ανοίγουµε προσεκτικά το σφραγισµένο µε τη ζύµη καπάκι.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών