ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνί ταζίν με κυδώνιΑρνί ταζίν με κυδώνι

Πικάντικο κοκκινιστό κρέας, που συνήθως γίνεται με αρνί, κατσίκι ή χοιρινό. Επειδή είναι ένα φαγητό που μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά για αρκετή ώρα, προτιμάμε το αρνάκι, που είναι πιο λιπαρό και δεν θα στεγνώσει. Η συνταγή είναι επηρεασμένη από τους Πορτογάλους κατακτητές, όπου «βινταλού» στη γλώσσα τους σημαίνει ξίδι και νερό.

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 5-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αρνί βινταλού, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα βαθύ μπολ τα χέρια τα κομμάτια του αρνιού με την πάστα βινταλού, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ή μέχρι και 20), να μαριναριστούν.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τον πελτέ, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το αρνί (χωρίς να το σκουπίσουμε από τη μαρινάδα) και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Ρίχνουμε το ξίδι, τον ζωμό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνάκι.
  5. Σερβίρουμε με ρύζι ή με πατάτες, που μπορούμε να ρίξουμε και μέσα στο φαγητό τα τελευταία 30 λεπτά του μαγειρέματος.

Μυστικά

*Σπιτική πάστα vindaloο: Σε ένα μικρό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και σε χαμηλή φωτιά καβουρδίζουμε 2 αποξηραμένες κόκκινες γλυκές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες, 1-3 (ανάλογα με τα γούστα μας) κόκκινα αποξηραμένα καυτερά τσίλι, ψιλοκομμένα, 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους τσιμένι (μοσχοσίταρο), 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου, 4 τμχ. πράσινο ή μαύρο καρδάμωμο, 2 καρφάκια γαρίφαλο, 0,5 εκ. ξυλάκι κανέλας και 1/4 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Τα αδειάζουμε σε γουδί (ή σε μύλο μπαχαρικών) και τα κοπανίζουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας νερό.
**Σπιτικός ζωμός από κόκαλα αρνιού: Βάζουμε όλα τα κόκαλα που μας κράτησε ο χασάπης (περίπου 400-500 γρ.) σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε να μουσκέψουν. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με σχεδόν 2 λίτρα νερό και προσθέτουμε 1 ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο, 1 καρότο χοντροκομμένο, 1 πράσο χοντροκομμένο και μερικούς κόκκους μπαχάρι. Ζεσταίνουμε το νερό σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2-3 ώρες, ξαφρίζοντας για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Αν η στάθμη του νερού κατέβει πολύ, την αναπληρώνουμε με νέο νερό που να καλύπτει τα υλικά. Σουρώνουμε τον ζωμό σε μπολ και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί το λίπος στην επιφάνεια. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το στερεοποιημένο λίπος στην επιφάνεια κι έτσι μένει ο ζωμός, πηχτός και ημιδιαφανής σαν ζελέ. Τον χρησιμοποιούμε αμέσως ή τον διατηρούμε στην κατάψυξη, μοιρασμένο σε νάιλον σακουλάκια τροφίμων. Εμείς για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε 400 ml.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών