ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑσουρές ή βαρβάρα με μαστίχα και σύκαΑσουρές με μαστίχα και ξερά σύκα

Ο ασουρές είναι ένα νόστιμο κολυβοζούμι σαν παχύρρευστη σούπα, με βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Ανάλογα με τη συνταγή, την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά μπορεί να έχει αλεύρι καβουρδισμένο ή νισεστέ, ταχίνι, μέλι ή ζάχαρη, σταφίδες, χουρμάδες, ξερά σύκα, ξερά βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, φουντούκια, σουσάμι, ρόδι, κανέλα, γαρίφαλο…

Θρακιώτες και γενικώς Βορειοελλαδίτες αυτό το γλύκισμα το λένε «βαρβάρα» και εθιμοτυπικά το φτιάχνουν στη γιορτή της αγίας, στις αρχές Δεκεμβρίου για να την παρακαλέσουν να φυλά τα παιδιά από ασθένειες. Στα νησιά του Αιγαίου είναι γνωστό ως ασουρές, λέξη με ρίζες αραβικές. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι το τιμούν δεόντως – οι Τούρκοι πιστεύουν πως είναι το γεύμα που έφτιαξε ο Νώε όταν η Κιβωτός του προσάραξε στο Αραράτ. Οι ρίζες του είναι πανάρχαιες: είναι η αρχαιοελληνική «πανσπερμία» (μείγμα δημητριακών, ξηρών καρπών και οσπρίων), με μέλι, πετιμέζι ή φρούτα, μια τελετουργική προσφορά στους θεούς για πλούσια σοδειά και γονιμότητα.

Σήμερα κρατά άνετα τα σκήπτρα των energy bowls: σύμφωνα με τη γενική οικογενειακή ιατρό, ειδικευμένη σε θέματα διατροφής, Έρρικα Παπαβενετίου, «πρόκειται για γεύμα με εξαιρετικά υψηλή θρεπτική αξία, πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι ξηροί καρποί και τα φρούτα προσφέρουν φυτικές στερόλες, αντιοξειδωτικά, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Γεύμα ιδανικό για όσους χρειάζονται άμεσα ενέργεια, όπως αθλητές και όλους όσοι βιώνουμε απαιτητική καθημερινότητα – με προσοχή ωστόσο στις ποσότητες, καθώς είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο σε θερμίδες πιάτο. Επίσης, είναι γεύμα σχεδόν απαγορευμένο σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και έχουν δυσανεξία στη γλουτένη».

15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Βασικά υλικά

Άλλα υλικά

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τον ασουρέ ή «βαρβάρα» ξεκινάμε και ξεπλένουμε το σιτάρι μέσα σε σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγει διάφανο.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα 2 1⁄2 λίτρα νερό, το σιτάρι, την αρμπαρόριζα και το αλάτι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 1⁄2 ώρα, μέχρι το σιτάρι να μαλακώσει και οι κόκκοι του να αρχίσουν να σκάνε.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε καυτό νερό στη διάρκεια του βρασίματος – πρέπει να μείνει στο τέλος περίπου 1 1⁄2 λίτρο νερό.
  5. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το αλεύρι και το καρδάμωμο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να ξανθαίνει, αφήνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά καβουρδίσματος.
  6. Προσέχουμε μη σκουρύνει πολύ και μυρίσει καμένο, γιατί θα πικρίσει.
  7. Όταν είναι έτοιμο το σιτάρι, αποσύρουμε, πετάμε την αρμπαρόριζα και χτυπάμε στον πολυκόφτη 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το σιτάρι με 500 ml από το νερό του.
  8. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε – θα έχουμε μια κάπως αραιή σούπα.
  9. Ρίχνουμε το μέλι, το σουσάμι, τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το αλεύρι.
  10. Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει το μείγμα, να χυλώσει.
  11. Μοιράζουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με φιστίκια, πετιμέζι, ρόδι και κανέλα.
  12. Σερβίρουμε τον ασουρέ χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου ή και δροσερό, από το ψυγείο.

Μυστικά

Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών