ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βαρβάρα ή ΑσουρέΒαρβάρα ή Ασουρέ
15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον ασουρέ (ή βαρβάρα) με μαστίχα και ξερά σύκα, πρώτα ξεπλένουμε το σιτάρι μέσα σε σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγει διάφανο.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα 2½ λίτρα νερό, το σιτάρι, την αρμπαρόριζα και το αλάτι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1½ ώρα, μέχρι το σιτάρι να μαλακώσει και οι κόκκοι του να αρχίσουν να σκάνε.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε καυτό νερό στη διάρκεια του βρασίματος – πρέπει να μείνει στο τέλος περίπου 1½ λίτρο νερό.
  5. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το αλεύρι και το καρδάμωμο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να ξανθαίνει, αφήνοντας μια ευχάριστη μυρωδιά καβουρδίσματος. Προσέχουμε μη σκουρύνει πολύ και μυρίσει καμένο, γιατί θα πικρίσει.
  6. Όταν είναι έτοιμο το σιτάρι, αποσύρουμε, πετάμε την αρμπαρόριζα και χτυπάμε στον πολυκόφτη 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το σιτάρι με 500 ml από το νερό του.
  7. Προσθέτουμε στη σούπα το αλεσμένο σιτάρι με το νερό, ρίχνουμε το καβουρδισμένο αλεύρι, το μέλι, τα σύκα, τις ξανθές σταφίδες και το καρύδι.
  8. Ανακατεύουμε ρίχνοντας το μαστιχέλαιο.
  9. Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίροντας με ξερά τριανταφυλλάκια (από μπαχαράδικα) και σουσάμι, απλό και μαύρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά σύκα

Άρθρα και Συνταγές με Πλιγούρι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών